Månedens myte: Voltigering er farligt uden ridehjelm

19-05-2021 17:30

I forhold til de andre discipliner i ridesporten skiller voltigering sig ud på flere områder. Især ift. brugen af sikkerhedsudstyr eller manglen på samme, som er én af de ting, DRF med jævne mellemrum får spørgsmål til. Læs med her, hvis du også er nysgerrig på, hvorfor ’voltigeringsuniformen’ f.eks. ikke inkluderer en ridehjelm.

Copyright Ridehesten.com
Foto: Ridehesten.com/Kristine Ulsø Olsen

Set udefra kan det virke farligt, at man i en sport, hvor man bevæger sig rundt oppe på en hest i galop, ikke skal have sikkerhedsudstyr på, men i virkeligheden er det mere farligt for udøverne at have f.eks. hjelm på. Det skyldes bl.a., at:

  • Hjelmen kan hænge fast i udstyret og de andre voltigører på hesten
  • Hageremmen kan kvæle udøverne under øvelser med hovedet nedad
  • Hjelmen forstyrrer udøvernes balancepunkt

Trænet i at være ekstra opmærksomme
Netop fordi voltigørerne ikke har f.eks. ridehjelm på, er de også yderst opmærksomme på, ikke at kaste sig ud i noget, de ikke har 100% styr på. 

– Voltigører er helt utrolig gode til at kende både deres egne og hestens grænser, og både voltigører, longefører og trænere er gode til hele tiden at læse hesten, siger Karoline Kjemtrup, Udviklingskonsulent i DRF.

Men selvom ridehjelm som udgangspunkt ikke benyttes i voltigering, bruger mange trænere den dog alligevel til de helt nye voltigører.

– Hvis nogle af de helt små børn er nervøse, eller hvis jeg vurderer, at de er usikre, så giver jeg dem en hjelm på til at starte med, men så laver de udelukkende øvelser alene på hesten, og øvelser hvor de ikke risikerer at blive kvalt i hageremmen, siger Maja Mikkelsen, voltigeringstræner.

Læs mere om voltigering som disciplin HER, eller find en klub nær dig, som tilbyder voltigering.

Annika Knudsen Lorentsen

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Annika Knudsen Lorentsen