Lars Bak: Kvaliteten er i top

05-08-2024 19:10

I dag er den individuelle konkurrence i ridebanespringning blevet afholdt. Feltet er nu blevet mere end halveret, og 30 ekvipager er klar til finalen i morgen. Hør hvad Ridehestens OL-springekspert, Lars Bak Andersen, tænker om dagens kvalifikation og morgendagens finale

Copyright Ridehesten.com
Andreas Schou og Napoli VH Nederassenthof e. President/Quasimodo Z red en fantastisk runde. Desværre var heldet ikke helt med dem i dag. Foto: Ridehesten.com/ Kristine Ulsø.

Spændingen var stor da Andreas Schou og Napoli VH Nederassenthof e. e. President/Quasimodo Z red på banen i dagens individuelle kvalifikation til finalen, hvor 30 ekvipager går videre. Desværre havde danske Andreas Schou ikke heldet med sig, da han fik et nedslag på allersidste spring. Når nedslaget kommer til sidst på banen, er det umuligt at ændre på tiden, fortalte Lars Bak Andersen. Det betyder, at danskeren ikke er med i morgendagens finale, men derfor skal vi ikke snydes for god ridning og spænding til fingerspidserne, før medaljetagerne skal findes. 

Lars Bak Andersen om dagens kvalifikation
Kvalifikationen var som forudset. Alle dem med 0 fejl kom videre, og dem der red gode 4-fejls runder er også med videre til finalen i morgen. Med skandinaviske øjne er det især dejligt, at vores norske veninde Victoria Gulliksen kvalificerede sig til finalen i morgen. Hun red virkelig en superflot runde, fortæller Lars og fortsætter: – Derudover er den japanske rytter Takashi Haase Shibayama også videre til finalen i morgen. Han er et rigtig godt eksempel på, at man uden de store midler, men med viljestyrke og talent kan komme til en OL-finale. Han har kæmpet og kørt Europa rundt for at komme med på det japanske hold, og nu er han i finalen i morgen. Det er et dejligt eksempel. 

Fakta
Information om finalen
  • Tirsdag den 6. august 2024 kl. 10.00-12.30 - Individuel finale. Sendes på TV 2 og HBO Max

Kommentatorer

TV 2: Konstantin Deeken Künnemann
HBO Max: Pia Refslund Elbo og Rikke Justesen

Fold up

Stærke ekvipager i medaljekurs
Hvis man kigger på resultatlisten fra dagens kvalifikation, er det tydeligt at se, at de erfarne ryttere har redet med tiden i baghovedet, fortæller Lars Bak: – Hvis vi ser på de første syv på resultatlisten i dag, så er det ryttere, der ligger i top på verdensranglisten. Det er tydeligt at se, at de i dag har redet for at få en hurtig runde, så de kan starte som en af de sidste i morgen. Hvis der kommer en omspringning, er det jo en fordel at være en af de sidste.
 
Lars Bak Andersen har også et godt bud på, hvem der har medaljechancer i morgen: – Som jeg også nævnte i formiddags, er schweizerne stærke kandidater til medaljer i morgen. De har vist stærk form i dag, både Martin Fuchs og Steve Guerdat, så det skulle være mærkeligt, hvis en af de to ikke får en medalje med hjem. Ellers er det jo det sjove ved springsporten, at ud af de 30 i finalen er der 25, der har chancer for at få en medalje, hvis ikke alle. Alle har en chance, men 25 af rytterne har virkelig en medaljechance i morgen. Alt kan ske, der kan hurtigt falde et par bomme. 

Spænding på morgendagens program
Lars Bak Andersen forudser en svær klasse i morgen, hvor sværhedsgraden bliver skruet en anelse op:
– Jeg tror vi får en stor, svær klasse at se i morgen. I dag så vi, hvor let langt de fleste ryttere havde ved at ride banen i dag. Jeg tror, at banebyggeren skruer op for niveauet i morgen, det er stensikkert. Det bliver en vanvittig sværhedsgrad, vi får at se i morgen. Seriøsiteten bliver skruet op, især efter så mange var fejlfrie i dag. Men sådan skal det også være til en OL-finale, fortæller Lars Bak.  

At så mange var fejlfrie i dag, vidner om at kvaliteten af både heste og ryttere er på plads, fortæller Lars Bak:
At så mange er fejlfrie og rider så gode runder i dag, vidner om kvaliteten af ryttere og heste i ridesporten lige nu. Der er et højt niveau til dette års OL. Der er to med i finalen fra Dubai og Saudiarabien, så man kan se, at det ikke bare er Europa og USA, der er med helt oppe, men det er også resten af verden. De lande har investeret meget i ridesporten de sidste 20 år, og de er også kommet op på et niveau, hvor de kan ride med om medaljerne, afslutter Lars Bak Andersen. 

Se hvem der er kvalificeret til morgendagens finale her. 

Elitesportschef i springning, Annette Mosegaard, siger følgende om den danske præstation:

Vi er super ærgerlige, Andreas havde en superflot tur, og det var på den allersidste, at han fik nedrivningen. Selvom han tager nogle galopspring mindre rundt på banen, kan han ikke nå at gøre noget, fordi det er på den sidste, så det er bare super ærgerligt, siger Annette med ærgrelse i stemmen. Til trods for den danske skuffelse, er der dog håb og optimisme frem mod de næste store udfordringer. 

I forhold til dansk springsport havde vi brug for det her gennembrud, vi havde brug for at præstere på det her niveau, som Andreas jo gør rundt til Global Champions Tour, men det havde betydet meget for dansk springsport, at gøre det til OL. Vi har mange gode ryttere på vej, og mange gør en kæmpe indsats, og det havde jo været med til at bane vejen for dem. Det er den her overordnede ærgrelse, der fylder lige nu, men vi giver ikke op. Vi skal hjem og se frem imod EM næste år og bygge op imod VM. Der er vi allerede i gang, så lige nu er vi mest ærgerlige over, at vi ikke får lov at vise verden, at vi er på vej op, siger Annette Mosegaard med et smil. 

Copyright Ridehesten.com
Elitesportschef i springning, Annette Mosegaard. Foto: Ridehesten.com/ Kristine Ulsø.
Fakta
Lars Bak Andersen
  • Professionel dansk springrytter
  • Bosat i Elmshorn i Tyskland
  • Driver sin egen salgs- og konkurrencestald
  • Deltog i 2022 ved VM i Herning på Carl-Heinz B og var i år med på DRF’s OL longlist i springning
  • Søn af berider Vibeke Degn Andersen og banebygger og springtræner Bo Bak Andersen
  • Har tidligere blandt andet været ansat som rytter hos Stutteri Ask, hos Holstenerforundet og hos Sören von Rönne
Fold up
Copyright Ridehesten.com
Lars Bak Andersen er Ridehestens OL-springekspert. Foto: Ridehesten.com/ Annika Knudsen Lorentsen.
Anna Pørtner

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Anna Pørtner