Kunstgalleri udstiller hestepærer

22-06-2017 15:05

Camilla Tiefensee Schrøder

Heste kan optræde i kunstens verden på rigtig mange måder, og det er udstillingen ”Horses” i det trendy Kødbyen i København et godt eksempel på

Copyright Ridehesten.com
Nyheden fortsætter efter annoncen

Et wendyblad. Ophængt seletøj og rosetter på væggen. En spand med strigler og gulerødder. Og lidt hestemøg på gulvet. Det lyder som et almindeligt dagligdagsscenarie i stalden, men her er der faktisk tale om en installation på kunstudstillingen ”Horses” på V1 Gallery i Kødbyen i København.

En af udstillingens 20 kunstnere er Rose Eken. Hun er kendt for tidligere at have afbildet musik-øvelokaler i miniatureudgave, hvor hun har gengivet alt ned til mindste detalje i pap og tape. Hun interesserer sig for at gengive forskellige hverdagsmiljøer på en skæv måde i sin kunst, og nu har hun kastet sig over hestens og rytterens verden, hvor hun har lavet et staldmiljø i keramik.

Copyright Ridehesten.com

Møg hører også med
Sadlen, trenserne, grimen og alt det andet hesteudstyr er formet i papir-ler i naturtro størrelse. Efterfølgende er de brændt og glaseret, og turen i ovnen får det hele til at krympe lidt.

– Det er lidt off og lidt skævt, og det med at ændre på skalaen bare en lille smule gør, at vi lægger mærke til det på en anden måde, end hvis man bare havde sat et par rigtige ridestøvler eller en rigtig spand, fortæller kvinden bag værket, Rose Eken.

– Jeg synes det er interessant, fordi det får gang i publikums egne associationer og erindringer, siger kunstneren, som ikke selv rider, men er datter af en hestepige.

Værket har samlet set taget hende en måned at lave og er afbildet efter fotos, som hun har taget ude ved sin mors og sin venindes hest. Særligt det at lave en hængende sadel i ler var svært, fortæller hun:

Nyheden fortsætter efter annoncen

– Det har været en skæg og udfordrende proces, fordi materialet er udfordret af tyngdekraften.

Rose Eken går op i at gengive alle detajler, og derfor er hestepæren også en del af hendes installation.

– Selvfølgelig er den også med. Ligesom alle de andre ting. Den skulle jo være der, griner hun.

Copyright Ridehesten.com

Vigtigt dyr i vores kultur
Ud over Rose Ekens værker kan man også opleve hestemalerierier af bl.a. Per Kirkeby og Troels Carlsen, som afbilder hesten på en henholdsvis meget abstrakt og naturtro måde.

– Der er så mange indgangsvinkler i det her hesteunivers, og det er vildt interessant, at nogle utroligt forskellige kunstnere kan blive sat sammen tematisk blot i kraft af ”hest” som overskrift. Det kan stikke af i så mange retninger, og der ligger så mange historier i det. Uanset om man har redet eller ej, så er det et dyr, der har haft stor betydning historisk, og som er til stede på en speciel måde i vores kultur. Det er fascinerende, siger Rose Ekens.

Udstillingen, som findes på Flæsketorvet 69 i København, er åben frem til den 5. august, men har sommerferiepause fra den 9.-30. juli.

Copyright Ridehesten.com
Trine Askjær-Jørgensen

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Trine Askjær-Jørgensen