Klar til Grand Prix ved OL i Paris

30-07-2024 09:57

I dag starter dressuren ved OL i Paris, hvor Danmark her på første dag er repræsenteret af de to ryttere, Nanna Skodborg Merrald og Daniel Bachmann Andersen. Herunder finder du forskellig fakta om konkurrencen

Copyright Ridehesten.com
Foto: Ridehesten.com/Kristine Ulsø Olsen
Nyheden fortsætter efter annoncen

Om knap en time rider første dressurrytter på den olympiske bane ved Versaillesslottet udenfor Paris, hvormed dressurkonkurrencerne slås i gang. I dag og i morgen – tirsdag og onsdag – gælder det Grand Prix, men det på lørdag er Grand Prix Special og søndag Grand Prix Kür. Det betyder, at det er i weekenden, at alle medaljerne i dressur skal uddeles – lørdag i holdkonkurrencen og søndag de individuelle medaljer.

Ikke desto mindre spiller Grand Prixen en vigtig rolle som kvalifikation til både Grand Prix Special og Grand Prix Kür. Det er altså i løbet af de næste to dage, at startrækkefølgen til Specialen bliver afgjort baseret på hvert holds samlede resultat, og det bliver også afgjort i Grand Prixen, hvilke 18 ekvipager skal på startlisten i søndagens Grand Prix Kür. Det er nr. 1 og 2 fra hver af de seks grupper i Grand Prix samt de seks bedste ekvipager i klassen, som ikke har været blandt de to bedste i deres gruppe.

Af de seks grupper skal vi i dag se A, B og C, mens grupperne E, F og G er i ilden i morgen ( der er ikke nogen gruppe D). Hver gruppe består af 10 ekvipager – altså 30 i dag og 30 i morgen. Det samlede felt består af 15 hold (45 ekvipager) og 15 individuelle deltagere. I alt 30 forskellige nationer.

Den komplette startliste for Grand Prix-dressuren ved OL.

Når man lader blikket køre ned over startlisten, vil man se, at der står T ud for de fleste ryttere, og det står for Team member og anfører, at rytterne starter for deres nations hold. De ryttere, som ikke har et T efter deres navn, starter individuelt og deltager derfor ikke i holdkonkurrencen. Det betyder, at de ikke skal starte Grand Prix Special, men rider Grand Prixen i kampen om en plads i Kür-finalen.

Fakta
Dommerne i Grand Prix – Ground Jury

Dommerpanelet i Grand Prix består

  • C:  DEN  Susanne Baarup (president)
  • K:  NED  Mariette Sanders
  • E:  FRA  Raphael Saleh
  • H:  USA  Michael Osinski
  • M:  SWE  Magnus Ringmark
  • B:  GER  Henning Lehrmann
  • F:  GBR  Isobel Wessels
     
Fold up

Tysk dominans i historien

Siden den første holdkonkurrence i olympisk dressur ved OL 1928 i dressur har Tyskland været dominerende. Faktisk har tyskerne i de hidtil 21 holdkonkurrencer vundet 14 holdguldmedaljer, og de eneste andre nationer, der er lykkedes med at vinde holdguld i dressur er Frankrig, Sverige, det tidligere Sovjetunionen og Storbritannien.

I år er tyskernes selvtillid urokkelig, og de sætter megen lid til det spændende partnerskab mellem den mest dekorerede atlet i hestesportens historie, Isabell Werth, og hendes forholdsvis nye partner, den 10-årige dansk varmblods hoppe Wendy (de Fontaine). Parret skabte furore, da de ved CDIO Aachen 5* for få uger siden sensationelt vandt Grand Prix, Grand Prix Special og Grand Prix Kür, hvor de sluttede med 89,95% og dermed har givet det tyske holds medaljechance en ny dimension. Det spås i hvert fald, at Wendy kan blive en game-changer for det tyske hold. Samtidig er den regerende individuelle olympiske mester Jessica von Bredow-Werndl tilbage for at gentage guldsuccesen med Dalera.

Fakta
Fun facts
  • Ældste af alle OL-atleter i Paris er den 65-årige dressurrytter Juan Antonio Jiminez Cobo fra Spanien.
  • Yngste dressurytter er den 24-årige canadiske holdrytter Camille Carier Bergeron.
  • Af de 60 dressurryttere er 35 (56,65%) kvinder og  25 (43,35%) mænd.
  • Både briten Carl Hester og tyskeren Isabell Werth rider deres syvende OL og havde begge olympisk debut i 1992 i Barcelona.
  • Tyskland har på de olympiske dressurbaner vundet 14 guldmedaljer for hold og otte individuelle guldmedaljer.
Fold up

Stærke holdkonkurrenter

Briterne har været så uheldige at miste et af deres stærkeste kort i Charlotte Dujardin, der erstattes af reserven Becky Moody, og har så briterne selvfølgelig den regerende individuelle verdensmester i Charlotte Fry og hingsten Glamourdale, der vandt dobbeltguld ved VM 2022 i Herning og holdguld ved EM 2023 i Riesenbeck, hvor de vandt individuelt sølv i Kür.

Danskerne skal heller ingen undervurdere. Holdet vandt guld ved VM 2022, hvor Cathrine Laudrup-Dufour vandt dobbelt sølv individuelt. Det danske OL består af tre af VM-guldvinderne, Nanna Skodborg Merrald, Cathrine Laudrup-Dufour og Daniel Bachmann Andersen, der alle rider på nye heste. Nanna Skodborg Merrald har dog allerede haft store internationale triumfer med Blue Hors Zepter, idet parret blev nr. 2 i World Cup-finalen sidste år og vandt individuelt sølv ved EM 2023 i Riesenbeck, hvor holdet vandt bronze. Cathrine Laudrup-Dufour kommer ligesom tyske Isabell Werth med en ny partner i Freestyle, som hun har haft ganske få stævnestarter på.

Vi har endnu en dansker på dressurbanen, og det er Danmarks internationale dressurdommer Susanne Baarup, der er dommer ved C og president.

Følg med i vores live opdatering her på Ridehesten.com, hvor Grand Prix-nyheden løbende opdateres med de seneste, vigtige resultater. Her vil vores OL-dressurekspert Christine Winther Prip kommentere på flere ridt.

Fakta
Fakta om Christine Winther Prip
  • Mange års erfaring som dressurrytter og har uddannet flere heste op til Grand Prix.
  • Er i regi af Dansk Ride Forbund udnævnt som overdommer, og er i det internationale rideforbund FEI 4* dommer.
  • En af Christines kompetencer er, at hun er god til at kommunikere og udtrykke sig. Hun har en bachelor i erhvervssprog og medier.
  • Hun er ansat som koordinator for avlsledelsen hos Dansk Varmblods på Vilhelmsborg.
Fold up

 

 

Anna Pørtner

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Anna Pørtner