Thomas Bach Jensen
Om knap en time rider første dressurrytter på den olympiske bane ved Versaillesslottet udenfor Paris, hvormed dressurkonkurrencerne slås i gang. I dag og i morgen – tirsdag og onsdag – gælder det Grand Prix, men det på lørdag er Grand Prix Special og søndag Grand Prix Kür. Det betyder, at det er i weekenden, at alle medaljerne i dressur skal uddeles – lørdag i holdkonkurrencen og søndag de individuelle medaljer.
Ikke desto mindre spiller Grand Prixen en vigtig rolle som kvalifikation til både Grand Prix Special og Grand Prix Kür. Det er altså i løbet af de næste to dage, at startrækkefølgen til Specialen bliver afgjort baseret på hvert holds samlede resultat, og det bliver også afgjort i Grand Prixen, hvilke 18 ekvipager skal på startlisten i søndagens Grand Prix Kür. Det er nr. 1 og 2 fra hver af de seks grupper i Grand Prix samt de seks bedste ekvipager i klassen, som ikke har været blandt de to bedste i deres gruppe.
Af de seks grupper skal vi i dag se A, B og C, mens grupperne E, F og G er i ilden i morgen ( der er ikke nogen gruppe D). Hver gruppe består af 10 ekvipager – altså 30 i dag og 30 i morgen. Det samlede felt består af 15 hold (45 ekvipager) og 15 individuelle deltagere. I alt 30 forskellige nationer.
Den komplette startliste for Grand Prix-dressuren ved OL.
Når man lader blikket køre ned over startlisten, vil man se, at der står T ud for de fleste ryttere, og det står for Team member og anfører, at rytterne starter for deres nations hold. De ryttere, som ikke har et T efter deres navn, starter individuelt og deltager derfor ikke i holdkonkurrencen. Det betyder, at de ikke skal starte Grand Prix Special, men rider Grand Prixen i kampen om en plads i Kür-finalen.
Dommerpanelet i Grand Prix består
Tysk dominans i historien
Siden den første holdkonkurrence i olympisk dressur ved OL 1928 i dressur har Tyskland været dominerende. Faktisk har tyskerne i de hidtil 21 holdkonkurrencer vundet 14 holdguldmedaljer, og de eneste andre nationer, der er lykkedes med at vinde holdguld i dressur er Frankrig, Sverige, det tidligere Sovjetunionen og Storbritannien.
I år er tyskernes selvtillid urokkelig, og de sætter megen lid til det spændende partnerskab mellem den mest dekorerede atlet i hestesportens historie, Isabell Werth, og hendes forholdsvis nye partner, den 10-årige dansk varmblods hoppe Wendy (de Fontaine). Parret skabte furore, da de ved CDIO Aachen 5* for få uger siden sensationelt vandt Grand Prix, Grand Prix Special og Grand Prix Kür, hvor de sluttede med 89,95% og dermed har givet det tyske holds medaljechance en ny dimension. Det spås i hvert fald, at Wendy kan blive en game-changer for det tyske hold. Samtidig er den regerende individuelle olympiske mester Jessica von Bredow-Werndl tilbage for at gentage guldsuccesen med Dalera.
Stærke holdkonkurrenter
Briterne har været så uheldige at miste et af deres stærkeste kort i Charlotte Dujardin, der erstattes af reserven Becky Moody, og har så briterne selvfølgelig den regerende individuelle verdensmester i Charlotte Fry og hingsten Glamourdale, der vandt dobbeltguld ved VM 2022 i Herning og holdguld ved EM 2023 i Riesenbeck, hvor de vandt individuelt sølv i Kür.
Danskerne skal heller ingen undervurdere. Holdet vandt guld ved VM 2022, hvor Cathrine Laudrup-Dufour vandt dobbelt sølv individuelt. Det danske OL består af tre af VM-guldvinderne, Nanna Skodborg Merrald, Cathrine Laudrup-Dufour og Daniel Bachmann Andersen, der alle rider på nye heste. Nanna Skodborg Merrald har dog allerede haft store internationale triumfer med Blue Hors Zepter, idet parret blev nr. 2 i World Cup-finalen sidste år og vandt individuelt sølv ved EM 2023 i Riesenbeck, hvor holdet vandt bronze. Cathrine Laudrup-Dufour kommer ligesom tyske Isabell Werth med en ny partner i Freestyle, som hun har haft ganske få stævnestarter på.
Vi har endnu en dansker på dressurbanen, og det er Danmarks internationale dressurdommer Susanne Baarup, der er dommer ved C og president.
Følg med i vores live opdatering her på Ridehesten.com, hvor Grand Prix-nyheden løbende opdateres med de seneste, vigtige resultater. Her vil vores OL-dressurekspert Christine Winther Prip kommentere på flere ridt.