Britt Carlsen
I år er det 20. gang de bedste pony-, junior- og ungryttere er samlet til en træningssamling uden hest på ECCO Center i Tønder. Det er en fantastisk mulighed for de unge ryttere, og betydningsfuldt for talentudviklingen i dressursporten. Samlingen er støttet af Toosbuys Fond, og der er skabt en god tradition for at begynde dagen i ridehallen hos Future Dressage, hvor Anna Toosbuy Rasch igen i år tog imod de knap 30 unge ryttere, der er så heldige (og dygtige) at de har fået plads ved samlingen.
Formålet er at berige rytterne med ny, eller opfriske kendt viden, når de er samlet på ECCO Centeret. Under formiddagens mini clinic hos Anna Toosbuy Rasch blev der talt åbent og ærligt om den daglige træning af hestene. Deltagerne fik set Anna instruere Frederikke Gram Jacobsen træne to heste: Foldbergs Dantino og For Emotion – to dejlige heste, som er særdeles godt på vej i deres træning, men også, hver især har nogle udfordringer, som udfordrer deres rytter og træner. Anna blev suppleret af landstræner for ponyrytterne Lisbet Seierskilde og landstræner for junior- og ungryttere Kenneth Damgaard. Og mens træningen foregik, blev deltagerne opfordret til at stille spørgsmål. Der var flere, som benyttede chancen for at få tips af OL-rytter Anna Toosbuy Rasch undervejs i træningen – gode råd til at løse udfordringer med egen hest.
Kend jeres hest
Igen og igen, opfordrede de tre trænere rytterne til at kende deres hest. Lægge planer for træningen, men ikke gøre planerne mere faste, end de kan ændres, hvis hesten ikke virker til at være parat til det, man nu havde planlagt for dagen.
Anna opfordrede også til konstant at holde øje med hestenes reaktioner, kigge dem i munden flere gange om ugen, mærke efter om de har hævede ben, småskrammer eller andet, som kræver man sætter i gang med en behandling.
- Husk også at se udstyr igennem ofte, bid, tøjler alt, understregede Anna, og hun blev suppleret af Kenneth, som gav det råd, lige at sætte hesten i en longe en gang om ugen, for at se fra jorden, hvordan den bevæger sig. Det er vigtigt at kende sin hest godt, så man ved, hvis der er noget, som ikke er, som det plejer at være, understregede alle tre trænere.
Der var masser af gode råd, tips og vejledning at hente til den daglige træning, til forberedelse til stævner og gode råd til at holde hesten tilpas under stævnet.
Efter formiddagens inspirerende clinic kørte deltagerne til ECCO Center i Tønder, og efter den lækre frokost var der hjernetræning på programmet.
Har du ridehjerne?
Daniel Skov Larsen åbnede det første indlæg efter frokost med at tale om hjernen, og alt det man kan opnå, hvis man træner hjernen. Og bliver man skadet, er der noget man kan gøre for at undgå hjerneskade efter en hjernerystelse. Han talte også om, hvordan man træner sin hjerne, så man kan preforme optimalt, når man går på banen. Daniel er neurofysioterapeut, og arbejder med sportsfolk fra forskellige discipliner og personer med hjerneskader.
- Kæmpe respekt for det i laver, indledte Daniel, I kan mærke ubalancer, og dem skal I reagere på omgående, og så skal I også mærke, hvor hesten er. En racerkører sidder i en bil, som ikke giver noget tilbage, men det gør hesten. Derfor er hjernetræning så vigtig for jer.
Næsten alle laver fysisk træning ved siden af ridning, men ingen laver hjernetræning, viste en spørgerunde blandt rytterne. Forskellige øvelser udfordrede rytterne og stimulerede deres hjerner. De simple øvelser opfordrede han, rytterne gjorde brug af i dagligdagen, inden opvarmning til stævner, for det gør hjerne klar til at ”give den gas” inde på banen.
Ridesport topper listen over traumatiske hjerneskader i USA og hjernerystelser i Europa. Og det viser sig, at kvinder bliver ramt hårde end mænd, måske fordi mænd har flere muskler omkring nakken, som kan beskytte, hvis uheldet er ude. Kvinders cyklus har også indflydelse på, hvor hårdt man rammes, når man får en skade, fortalte Daniel.
De der har lavet hjernetræning i en periode forud for skaden, har haft et lettere forløb, og kommet hurtige over skaden. Det er ikke altid kroppen, som skal have primær fokus, opfordrede Daniel.
Rytterne fik lov at prøve øvelser som kombinerede fysisk aktivitet med hjernetræning, og det var absolut ikke helt så let at udføre, som man måske skulle tro.
Efter en lille pause, blev rytterne opdelt i grupper under deres landstræner for at fortsætte eftermiddagen med rideteori.
Lørdag aften er der planlagt en social aktivitet, mens søndag starter med rideteori i landsholdsteams efterfulgt af et oplæg for samtlige deltagere i stævneforberedelse. Kl. 11 er forældrene velkomne til at deltage, når Elitesportschef for dressur Anne-Mette Binder fortæller om aktiviteterne i talent- og eliteafdelingen. Herefter bliver sportsplanerne gennemgået, og så slutter weekendens samling af med et oplæg fra TD Gitte Malene Hansen, som fortæller om TD’ernes opgave, og hvordan ryttere og TD’er kan samarbejde til hestens bedste.