Britt Carlsen
Det er i år den 19. gang de unge dressurtalenter er samlet på ECCO Center i Tønder til en weekend uden hest. I år er fokus rettet mod rideteori og en snak om hestevelfærd med de unge ryttere.
Det er traditionelt en samling, hvor mange emner kommer til debat, hvor rytterne samarbejder i grupper og har workshops over forskellige emner. Det er ryttere fra bruttogrupperne for pony, junior og ungryttere, der er samlet, og dagen startede lørdag morgen i Haderslev hos OL-rytter Anna Kasperzak. Rytterne mødtes i den hyggelige rytterstue til en generel præsentation og introduktion.
For ponyrytterne var det et godt gensyn med landstræner Lisbet Seierskilde og holdleder Lars Svarre Krogsgaard, mens teamet er helt nyt i gruppen for junior- og ungryttere, hvor det nu er berider Kenneth Damgaard, som er landstræner, mens Jeannett Andreasen er holdleder.
Ro, tålmodighed og overblik
Anna Kasprzak åbnede dagen med at fortælle, hvordan en typiske uge ser ud for hestene i hendes stald. Alle heste kommer på fold, men, understregede hun, så er der meget forskel på, hvor længe. Det afgør hestene stort set selv. Nogle kan gå ude det meste af dagen, mens andre bliver stressede efter et par timer og signalerer, at de gerne vil ind i deres boks. Selvom det har været både koldt, vådt, frost og sne, har hestene været ude, fortælle Anna. Når hestene har træningsfri til restitution går de skridtture ud i den omgivende skov eller på ridestier rundt om de store, kuperede folde. På stedet er der også et vandløbebånd og en spa, og de bliver også taget i brug som et led i træning og restitution.
I det hele taget er Anna og hendes team meget opmærksomme på hestenes individuelle behov, for, som Anna understregede, er det vigtigt, at hestene er med på opgaven, er tilpasse med træningen, og ikke bliver budt noget, de ikke kan magte også rent mentalt.
At skynde sig langsomt, er Annas træningsfilosofi. Hestene skal naturligvis styrkes og uddannes, men de må ikke blive budt for meget for tidligt – og da slet ikke til stævner.
Den ærlige træning
Ungrytter Frederikke Gram Jacobsen rider for Anna Kasprzak på Future Dressage til dagligt, og hun red en 7-årig hoppe, som både viste, hvad der er svært lige nu, og hvad hoppen har stort talent for. Det var en meget ærlig træningen, hvor Anna og Frederikke viste, at alting ikke er rosenrødt i træningen på vejen. Vi fik set, hvordan de arbejde med at øge hoppens styrke og galopkvalitet, og så viste Frederikke, at hoppen har stort talent for piaffe. Det var tydeligt at se, hoppen havde langt lettere ved at vise piaffe, og hun samtidig faldt til ro i sig selv med det arbejde.
Herefter satte Anna sig op på UVM-guldvinder Danciero e. Dancier/Floriscount for at vise, hvordan hun arbejder med ham i den daglige træning. Vi fik set, hvordan Danciero traver langsomt, men energisk i opvarmningsfasen, hvordan Anna arbejder med temposkifte og øvelser i galop, og vi fik set, at han helt har forstået opgaven, når det gælder seriechangementer.
En både lærerig og spændende formiddag, hvorefter rytterne satte kurs mod ECCO Center i Tønder til en god frokost efterfulgt af knap et par timers rideteori ved de respektive landstrænere.
Næste programpunkt er ”grænsesøgende aktiviteter” og søndag starter dagen kl. 7,45 med flere faglige indlæg. Forældrene er indbudt til at møde frem søndag formiddag, hvor Elitesportschef Anne-Mette Binder giver en kort ”årsberetning” af DRF Talent- og Elite dressur, og en kort orientering om aktiviteterne i talent- og eliteafdelingen 2024. Landstrænerteamet præsenterer sportsplaner herunder vigtige datoer og udtagelseskriterier til CDI, og så slutter formiddagen og træningssamlingen med et oplæg fra dyrlæge Rikke Munk om hestevelfærd.