Karantæne forkortes for Cassøe Krüth

18-10-2024 11:57

Carina Cassøe Krüth, der af Dansk Ride Forbunds appeludvalg blev idømt en udelukkelse på otte måneder efter en lækket ridevideo, ankede efterfølgende dommen til DIF's Appeludvalg og har nu fået forkortet karantænen

Copyright Ridehesten.com
Carina Cassøe Krüth har efter sin anke til DIF's Appelinstans fået forkortet sin karantæne. Foto: Ridehesten.com/Maria Lerche Mortensen
Nyheden fortsætter efter annoncen

Kort tid før udtagelsen af det danske dressurlandshold til OL i Paris 2024 blev en træningsvideo af dressurrytter Carina Cassøe Krüth sendt til Dansk Ride Forbund, der medførte, at hun blev indberettet til forbundets disciplinærudvalg. Her blev hun i starten af august idømt en bødestraf på 5.000 kr., men sagen blev senere taget op i DRF's appeludvalg, hvor hun oveni bødestraffen blev udelukket fra alle aktiviteter i forbundet i otte måneder. Denne dom blev afsagt den 28. august og var derfor sat til at løbe frem til den 28. april 2025.

Efterfølgende ankede Cassøe Krüth dommen til den højeste retsinstans i sportens verden; Danmarks Idrætsforbunds Appelinstans. Her blev sagen behandlet af Jacob Waage, John Skovbjerg og Claus Juel Hansen, der netop har afsagt kendelse i sagen og besluttet, at karantænen forkortes til tre måneder. I det officielle dokument fra DIF, der beskriver kendelsen, står bl.a. følgende:

"Thi bestemmes. Afgørelsen fra Dansk Ride Forbunds Appeludvalg af 28. august 2024 ændres, således at Carina Cassøe Krüth idømmes en bøde på 5.000 kr. og en karantæne, hvorefter Carina Cassøe Krüth udelukkes fra alle konkurrencer og aktiviteter under Dansk Ride Forbund i en periode på 3 måneder gældende fra tidspunktet for afgørelsen fra Dansk Ride Forbunds Appeludvalg."

Desuden står det i skrevet i dokumentet, at Cassøe Krüth til støtte for sin påstand bl.a. har gjort gældende, at appeludvalgets afgørelse er ugyldig, idet hun mener, at basale sagsbehandlingsregler om habilitet og uvildighed er blevet tilsidesat. Hun har desuden påpeget, at den anvendte karantænestraf på otte måneder er "uhjemlet og disproportional" jf. DRF's fælles bestemmelser pkt. 107.4.

Fakta
Punkt 107.4 i DRF's bestemmelser

107.4 Første gangs overtrædelse af bestemmelserne i DRF’s vedtægter og bestemmelser i DRFS, som ikke hører under TD’s eller dommerens endelige kompetence eller er inappellable, sanktioneres, hvis der er tale om simpel uagtsomhed fra indklagedes side, med en påtale, medmindre der er tale om doping af heste og ryttere.
Overtrædelser, som skyldes grov uagtsomhed eller forsæt, sanktioneres med bøde på indtil 10.000 kr. pr. overtrædelse. Bødens størrelse fastsættes efter en konkret og individuel vurdering af handlingens grovhed. Gentagne overtrædelser af DRFS indenfor en periode på 3 år anses som en skærpende omstændighed.

Fold up
Nyheden fortsætter efter annoncen

Dansk Ride Forbund oplyser til DIF's Appelinstans som støtte for deres påstand, at der ikke har været nogen form for mundtlig eller skriftlig bilateral kommunikation mellem forbundet eller enkelte ledelsesmedlemmer i DRF og Appeludvalget eller nogen eller enkelte af udvalgets medlemmer i tiden fra 12. til 28. august 2024. 

DIF's Appelinstans finder ikke, at der er inhabilitet i sagen og ej heller, at sagen er forældet. De har ikke fundet anledning til at vurdere bødestraffen, men har behandlet karantænen og skriver følgende som argument for de nu tre måneders udelukkelse:

"Henset til karakteren af forseelsen, og at forseelsen blev begået for mere end 2 år siden, finder Appelinstansen, at karantænen passende kan fastsættes til 3 måneder, hvilket også svarer til den sanktion, som Carina Cassøe Krüths træner efterfølgende blev tildelt af Appeludvalget for sin rolle i forseelsen."

Dermed løber Carina Cassøe Krüths udelukkelse fra aktiviteter i DRF frem til den 28. november 2024, hvorefter hun dermed bl.a. kan starte stævner igen.

Copyright Ridehesten.com
Carina Cassøe Krüth og Heiline's Danciera i 2023. Foto: Ridehesten.com/Kristine Ulsø Olsen
Fakta
Punkt 10 og 16 i DRF's bestemmelser

Udelukkelsen af Carina Cassøe Krüth er sket på baggrund af overtrædelse af punkt 10 og 16 i DRF's bestemmelser.

DIF's Appelinstans skriver, at der er enighed mellem parterne om sagens faktiske omstændigheder. Således har Carina Cassøe Krüth erkendt hændelsesforløbet, og at der derved foreligger en overtrædelse af punkt 10 og 16 i Dansk Ride Forbunds Fælles Bestemmelser.

10. KORREKT VARETAGELSE AF HESTEN
Hesten er et levende væsen, der skal behandles forsvarligt og beskyttes bedst muligt mod smerte, lidelse, angst, varigt mén og væsentlig ulempe. Ved uforsvarlig håndtering eller behandling af en hest under et arrangement i DRF-regi, har enhver tilstedeværende person pligt til at underrette den/de fungerende officials, stævnearrangøren, og/eller stævnejuryen herom. [...]

16. RIDETEKNISK PÅVIRKNING AF HESTEN I TRÆNING OG KONKURRENCE (FIT TO COMPETE)
Målet for ridesporten er at udvikle hesten gennem en harmonisk uddannelse. Hestens velfærd og holdbarhed i sporten skal prioriteres både i et kort og et langsigtet perspektiv. Ridning må aldrig indeholde psykisk eller fysisk misbrug eller vold mod hesten. Straf og overdreven korrektion - hvorved forstås uforståelig, unødig og/eller overdreven brug af fysisk eller verbal påvirkning af hesten (herunder brug af pisk,tøjle,sporer,schenkler eller andre remedier), eller ryk eller flåning i mund, der medfører smerte eller ubehag – må ikke benyttes på noget tidspunkt i træning og håndtering af heste. […]

Fold up

Info

DIF's Appelinstans er en uafhængig og uvildig instans som vælges af DIF’s repræsentantskab og består af i alt 10 medlemmer, heraf 4 dommere som fungerer som formænd. Alle medlemmer er uddannede jurister og besidder stor indsigt i både sportens og juraens verden.

Alle forbund, foreninger eller aktive medlemmer kan få en uafhængig retlig instans til at bedømme en sag, hvor der er en tvist om foreningsregler f.eks. forståelsen af sportsreglementer eller foreningsvedtægter. Appelinstansen behandler som udgangspunkt kun klager over afgørelser truffet af et forbunds ordens-, disciplinær- eller turneringsudvalg, f.eks. forståelsen af turneringsregler eller eksklusion af foreningsmedlemmer.

DIF’s Appelinstans er som udgangspunkt tilbageholdende med at tilsidesætte de skøn, der er foretaget af specialforbundenes kompetente organer. Det er således i udgangspunktet op til specialforbundene, der har den almindelige og indgående indsigt i den pågældende disciplin, at fastsætte praksis for de sanktioner, der tildeles inden for specialforbundets regelsæt. Appelinstansen er derimod ikke tilbageholdende ved vurderingen af, hvorvidt specialforbundets regelsæt er overholdt, eller hvorvidt specialforbundene ved afgørelsen overholder de juridiske grundsætninger for f.eks. lighed og proportionalitet.
Astrid Ø. Sørensen

Tip nyhedsvagten

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Astrid Ø. Sørensen