Kan stigbøjlen hjælpe på opstillingen?

27-11-2017 11:59

Camilla Tiefensee Schrøder

Ifølge forskere findes der ingen 'mirakelstigbøjle', der kan forbedre rytterens opstilling - træning og mere træning er den eneste vej frem

Copyright Ridehesten.com
Nyheden fortsætter efter annoncen

Der er næsten ikke noget bedre, end når udstyr kan løse alle de små og store udfordringer, vi hver især kan have som ryttere, så vi kan komme lidt lettere om ved træningen af de måske lidt mindre interessante aspekter ved ridningen såsom finpudsning af grundridningen eller rettelsen af diverse svagheder i opstillingen. Men hovedreglen om, at hvis det lyder for godt til at være sandt, så er det nok også for godt til at være sandt – den gælder dog fortsat i langt de fleste tilfælde.

To engelske forskere, Haylay Randle og Alison Abbey fra Duchy College og Plymouth University undersøgte i 2014, om stigbøjler kan hjælpe rytteren til at holde underschenklen mere stabilt på plads og dermed sikre en mere præcis og korrekt signalgivning til hesten. I undersøgelsen afprøvede og sammenlignede forskerne en lang række forskellige typer af stigbøjler og deres effekt på rytterens underschenkler.

Træning er vejen frem
12 ryttere, heraf seks begyndere og seks erfarne, blev bedt om at ride seks forskellige heste i seks forskellige typer stigbøjler - fleksible stigbøjler, balancestigbøjler, fodformede aluminiumsstigbøjler, letvægtsstigbøjler, bøjede stigbøjler og standardstigbøjler.
Alle ekvipager blev filmet mens de red i trav, hvorefter man analyserede underschenklens position i forhold til en ideel øre-skulder-hofte-hæl-opstilling, hvor man skal kunne tegne en imaginær lodret linje fra rytterens øre gennem skulderen til albuen, hoften og hælen.
Resultaterne af undersøgelsen viste, at rytterens evner uanset stigbøjletype fortsat er den primære faktor i forhold til at have en korrekt og stabil position af under schenklen. Og stigbøjletypen påvirker ikke rytterens poistion af underschenklen.

Forskerne opfordrede derfor ryttere til at fokusere på at opnå en stabil og korrekt position af underschenklen gennem træning og derigennem bliver i stand til at kunne give hesten klare signaler, hvilket vil sikre en bedre kommunikation mellem hest og rytter.

Læs hele artiklen i decembernummeret af Ridehesten fra 2014.

Anna Pørtner

Tip nyhedsvagten

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Anna Pørtner