Kampen om OL fortsætter

29-04-2016 08:07

Med under 100 dage til et forrygende OL i Rio er der fredag sat navne på de 10 danske dressurryttere, der har redet sig ind i kampen om at repræsentere Danmark ved De Olympiske Lege. I bruttogruppen er der foreløbig ti ekvipager, men der er mulighed for at udvide med endnu to ekvipager, inden den endelige bruttogruppe skal meldes til komiteen i Rio d. 19. juni

Copyright Ridehesten.com
Anna Kasprzak med Donnperignon ved OL i London 2012

Den 16. juli udtager landstræner Rudolf Zeilinger de fire ekvipager, der skal til Brasilien, så rytterne har knap tre måneder til at overbevise ham om, at netop de skal ride under dansk flag i Rio.

Hvert resultat tæller
Den 19. juni er både sidste frist for at opfylde de personlige krav til Rio samt deadline for at melde en liste bestående af max. 12 ekvipager. Herefter har rytterne frem til den 16. juli til at præstere deres allerypperste på konkurrencebanerne og dermed overbevise landstræneren om, at de skal være en del af det danske OL-hold 2016.

- Det bliver spændende at følge disse ekvipager frem mod den endelige udtagelse den 16. juli. Der venter nogle vigtige stævner, hvor de enkelte ekvipager skal vise stabilt og højt niveau bl.a. ved Odense Horse Festival, DM på Broholm og Nations Cup-stævnet (CDIO) i Aachen. Jeg er rigtig glad for, at vores bruttogruppe indeholder både garvede ryttere med flere OL-deltagelser i bagagen samt en del unge ryttere, som vi kender fra vore ungdomsgrupper. Det fortæller noget om en god kontinuitet i sporten og et godt talentarbejde, siger elite- og talentchef Kimi Nielsen.

OL er det største
Danmarksmester Anna Kasprzak deltog med hesten Donnperignon ved OL i London i 2012, og parret er på nuværende tidspunkt et af Danmarks allerstærkeste kort. Derfor er det ikke nogen overraskelse, at Anna og Donnperignon er at finde i bruttogruppen, men det gør ikke en udtagelse mindre speciel:

- Jeg er selvfølgelig super glad for at være i bruttotruppen til OL! Jeg var med i London, hvilket var en kæmpe oplevelse, og jeg er sikker på, at Rio vil være mindst ligeså stort. OL er jo det største, man kan komme til i vores sport. Det er bare noget helt andet end store stævner som f.eks. EM og VM, og man føler sig som en del af ét stort hold, når man sammen med de andre atleter fra de forskellige sportsgrene kæmper for Danmark! Jeg håber at få lov til at opleve OL i Rio som deltager og gøre mit allerbedste, siger Anna Kasprzak.

Bruttogruppen består af følgende ekvipager

  • Agnete Kirk Thinggaard - Jojo Az 
  • Anna Kasprzak – Donnperignon
  • Anne van Olst - Zidhane 
  • Cathrine Dufour - Atterupgaards Cassidy 
  • Daniel Bachmann Andersen - Blue Hors Hotline
  • Lars Petersen – Mariett
  • Lisbet Seierskilde - Jonstrupgaardens Raneur
  • Mikala Münter Gundersen - My Lady
  • Nathalie zu Sayn-Wittgenstein – Fabienne 
  • Rikke Svane – Finckenstein

Lang vej til Rio 
Målet var, at den direkte holdkvalifikation for de danske dressurryttere skulle i hus ved EM i Aachen i august 2015. Desværre blev Danmarksmester Anna Kasprzak ved et uheld sparket i brystet af sin hest Donnperignon ved den indledende dyrlægekontrol, og uheldet medførte skader på ribben og brystben. Det satte sine spor på hele holdet, hvor ingen af de fire ryttere red op til deres normale niveau og derfor sluttede på en meget skuffende 8. plads - kun 0,685 % fra den direkte OL-kvalifikation. De danske ekvipager skulle derfor frem til 6. marts 2016 ride for individuelle kvalifikationer til Danmark, og der skulle min. tre kvalifikationer til, for at Danmark kunne deltage i holdkonkurrencen i Rio. Det lykkedes heldigvis, da rytterne på fornemmeste vis formåede at ride fire individuelle kvalifikationer hjem, hvilket betyder, at Danmark stiller med et fuldt hold i Rio. I alt er 11 hold kvalificeret til OL i dressur. 

Kamp om både hold- og individuelle medaljer
Holdkonkurrencen afvikles over to afdelinger, og første afdeling rides onsdag d. 10. og torsdag d. 11. august i en Grand Prix. De 6 bedste hold går videre til holdfinalen d. 12. august, hvor de skal ride en Grand Prix Special. I holdfinalen lægges resultatet fra både Grand Prix og Grand Prix Special sammen for endeligt at finde medaljetagerne. Ud over de seks bedste hold, går også de 8 bedste individuelle ekvipager fra Grand Prix videre til Grand Prix Special. Disse ryttere har altså stadig en chance for at kvalificere sig til den individuelle finale, selv om deres hold ikke er med videre. De 15 bedste ekvipager fra Grand Prix Special opnår adgang til den individuelle finale, der rides mandag d. 15. august i en Grand Prix Kür (freestyle til musik).

Målsætningerne for det danske dressurhold er en top 6 placering i holdkonkurrencen ved OL (top 8 vil være acceptabelt) og to ekvipager i den individuelle finale.

OL i Rio 2016

Kilde: Dansk Ride Forbund. 

Astrid Ø. Sørensen

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Astrid Ø. Sørensen