Justitsminister finder sagsbehandling tilfredsstillende

13-06-2017 09:48

Marie Helene Rigård Rohleder

16 vanrøgtede ponyer blev fundet på en gård på Lolland i april måned. Den 6. juni var justitsministeren i samråd om blandt andet politiets håndtering af sagen, hvor han udtalte, at politiets håndtering var tilfredsstillende 

Copyright Ridehesten.com
Ponyen Mowgli fra sagen, da han bliver fundet. Foto: Hestens Håb.

Den 6. juni var justitsminister Søren Pape Poulsen i samråd om politiets behandling af dyreværnssager. Han var indkaldt i åbent samråd i retsudvalget af Dansk Folkeparti, der blandt andet ønskede svar på, om politiets håndtering af sagen om de 16 vanrøgtede ponyer fra Lolland var tilfredsstillende.

I påskeferien fandt Dyrenes Beskyttelse 16 vanrøgtede ponyer hos en mand på en gård på Lolland. 11 af ponyerne er overdraget til hesteinternatet, Hesten Håb, hvor de bliver passet og plejet. Tre af ponyerne blev aflivet ude hos ejeren, og de sidste to ponyer står nu på en anden gård i lokalområdet. I 2016 havde samme ejer fået aflivet to ponyer på grund af vanrøgt, men han havde fået lov til at beholde de resterende ponyer. 

Tidligere har Ridehesten skrevet om hvordan ponyerne har det, og om politiets håndtering af sagen. Læs artiklen her.

Alle er tilfredse 
Justitsministeren sagde på samrådet den 6. juni at: 

– Det er Rigspolitiets vurdering af politikredsen har håndteret sagen tilfredsstillende og har foretaget den nødvendige opfølgning på ponyernes tilstand. Jeg mener ikke, at ud fra de oplysninger jeg har modtaget om sagen, er grundlag for at kritisere politikredsens håndtering af sagen.

I forhold til Sydsjælland- og Lolland-Falsters politis behandling af sagen er Dyrenes Beskyttelse også tilfreds.

– I den her sag har det praktiske samarbejde med politiet været glimrende, men vi ved af erfaring, at inden sagen når i byretten, kan der gå op til flere år, og det er ikke i hestenes tarv. Nu ønsker vi, at det får nogle konsekvenser for ejeren, fordi det er rigtig alvorligt, når vi finder ponyer, som skal aflives, siger Yvonne Johansen, dyrlæge ved Dyrenes Beskyttelse.

To af ponyerne er overdraget til naboen
En person som ikke er tilfreds med politiets håndtering af sagen, er anmelder Tine Schødt. Det var hende som indgav en anmeldelse til Dyrenes Beskyttelse i både 2016 og 2017. For Tine Schødt har det været en voldsom oplevelse, at se dyr i så slem forfatning. Hun har fulgt sagen tæt, og fortæller til Ridehesten, at efter den 12 maj ser hun ikke flere ponyer ude hos manden på gården. Men den 4. juni kører hun forbi nabogården, og der genkender hun de to sidste ponyer fra sagen. 

– Jeg ser de to hingste på en nabogård, og jeg synes ikke, at de ser bedre ud rent fysisk. Så jeg kontakter politiet og Dyrenes Beskyttelse. Politiet fortæller mig, at de har styr på sagen, og at jeg skal forholde mig i ro, siger Tine Schødt.

Yvonne Johansen fra Dyrenes Beskyttelse fortæller, at de er blevet underrettet om de resterende to ponyer. De har videregivet informationerne til Sydsjælland- og Lolland-Falsters politi, som siger, at de har styr på det.

Politikommissær Johannes Skree-Lassen fra Sydsjælland- og Lolland-Falsters politi er klar over, at to af ponyerne står ved naboen. Han fortæller, at ejeren har overdraget de sidste to ponyer til naboen.

– Vi har været nede og se hos dem ved naboen. Selvfølgelig kommer man ikke til at sprudle af energi på så kort tid, men det ser ud som om at naboen har styr på dem, siger Johannes Skree-Lassen.

Justitsministeren redegør for sagens forløb
Tilbage på samrådet den 6. juni har justitsministeren indhentet oplysninger fra Rigspolitiet og fra Sydsjælland- og Lolland-Falsters Politi for at kunne redegøre over sagens forløb. Han fortæller, at ejeren i 2016 modtog en bøde for at have forsømt at beskære hove på to af ponyerne ud af et hestehold på 20. Ejeren sørgede efterfølgende selv for, at der skete aflivning af de to ponyer. Politikredsen vurderede, at der ikke var grundlag for at frakende ejeren retten til at holde dyr, og ejeren beholdt de resterende ponyer.

Justitsministeren fortæller, at efter politiet modtog en anmeldelse fra Dyrenes Beskyttelse i foråret besøgte politiet gården d. 7 april 2017.  Her finder de flere ponyer, som er afmagret og med pels og hud plaget af lus, utøj, sår og snabelhove. Ejeren indvilliger i at lade tre ponyer aflive og afhænde resten af hesteholdet. Justitsministeren fortæller, at de sidste ponyer blev afhændet d. 11 maj.

Dyrlæge Yvonne Johansen fra Dyrenes Beskyttelse var ude og se ponyerne i foråret, da ejeren blev anmeldt for anden gang. Udover ponyernes dårlige fysiske stand gjorde deres mentale tilstand størst indtryk på hende.

– Da vi skulle flytte dem, rystede de af skræk og ville ikke lade sig indfange. De var utrygge ved mennesker, fordi de simpelthen ikke var vant til at blive håndteret, siger Yvonne Johansen, dyrlæge ved Dyrenes Beskyttelse.

De 11 ponyer som blev overdraget til Dyrenes Beskyttelse, står på hesteinternatet Hestens Håb. De har det efter omstændighederne godt, og er i bedring. 

Copyright Ridehesten.com
Ponyen Mowgli fra sagen en måned efter. Foto: Hestens Håb

Se samrådet fra den 6. juni her. 

Info

En dyreværnssag kan være, når et menneske har overtrådt dyreværnsloven, fordi der ikke er taget ordentlig hånd om dyret.

Dyreværnsloven §1: Dyr er levende væsener og skal behandles forsvarligt og beskyttes bedst muligt mod smerte, lidelse, angst, varigt mén og væsentlig ulempe.
Overtrædelse af dyreværnsloven kan i særligt grove tilfælde give op til to års fængsel, samt frakendelse af retten til at holde dyr.

Man skelner mellem mishandling og vanrøgt:
Vanrøgt: Når dyr lider pga. mangelfuld pasning og uforsvarlig behandling. Ved eksempelvis manglende dyrlægebehandling.
Mishandling: Når man bevidst gør et dyr fortræd. Ved eksempelvis at slå dyret.

Kilde: Retsinformation og Dyrenes Beskyttelse.
Anna Pørtner

Tip nyhedsvagten

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Anna Pørtner