Ingen fingre? Intet problem

09-10-2023 15:37

Charlotte Kusk Berwald

Kian Roos kom til verden allerede i uge 23 og mistede alle fingrene på højre hånd grundet lægefejl. Med en storebror, der er springrytter på distriktsplan, vil Kian selvfølgelig også gerne være springrytter. Men kan man det, når man reelt kun har en hånd?

Copyright Ridehesten.com
Kian Roos lader sig ikke begrænse af at mangle fem fingre. Foto: privat
Nyheden fortsætter efter annoncen

Det er absolut ikke nemt at være springrytter. Navnligt ikke når man mangler alle fingrene på højre hånd og samtidig er født højrehåndet. 
– Jeg troede det var mere miljø end arv, men Kian har da heldigvis mestret at bruge venstre hånd i stedet, fortæller Malene Roos, der er mor til Kian. 

Kan selv, vil selv
Kian er ikke typen, der lader sig begrænse af sit handicap. Han begyndte at ride som helt lille og fandt, ligesom tusindvis af andre, noget frigørende i at være sammen med familiens heste. Langsomt voksede ønsket om også at ride stævner. For Kian vil bare gerne være som alle andre.
– I starten gik det fint. Han deltog i små sløjfestævner hvor vi løb med ham. Men på et tidspunkt voksede han jo fra dem og ville så gerne videre, og her mødte vi så en mur. For vi fik at vide at det absolut ikke var sikkerhedsmæssigt forsvarligt at deltage i springstævner. En paraklassificering ville ikke hjælpe, for specialudstyr måtte kun bruges i dressurklasser. Og hvad gør man så? Han har jo ikke lyst til at ride dressur, han vil springe. Det er som om sporten ikke kan rumme min søn. Han har deltaget på camps hos foreningen for drenge i ridesporten hvor han har været med på springholdet. Det gik fint. Kian vil bare gerne have lov at stille op på lige fod med alle andre springryttere, fortæller Malene.

Copyright Ridehesten.com
Mor og søn til kostumespringning. Nu glæder Kian sig til at ride stævner uden at have sin mor med på slæb. Foto: privat
Nyheden fortsætter efter annoncen

Selvfølgelig kan Kian ride stævner
Hos Dansk Ride Forbund er synet på den fingerløse rytter ganske anderledes. Her mener man sagtens at det kan forsvares, at en dreng med et fysisk handicap stiller op i springning på lige fod med de andre ryttere.
– Når man er under 14 år, kan man endnu ikke klassificeres som pararytter ifølge FEI. Simpelthen fordi de tests potentielle pararyttere udsættes for, mener man er for strenge til at man vil udsætte børn for dem. Man kan til gengæld kan lave er en forhåndsscreening. Det vil sige at vi sætter en rytter som Kian ind i den kategori vi antager han kommer til at tilhøre og så kan han få lov at anvende specialudstyr, så længe det ikke udgør en sikkerhedsrisiko. Og det må selvfølgelig også gerne bruges i springning, det må bruges i alle discipliner, fortæller Anne Silfwander fra Dansk Ride Forbund.

I ridesporten er der nemlig plads til alle. Det er en af de ganske få sportsgrene, hvor der ikke deles op efter køn. Og der er selvfølgelig også plads til en rytter, der har mistet alle fingrene på den ene hånd.

Anna Pørtner

Tip nyhedsvagten

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Anna Pørtner