Handicappede konkurrerer i hestevogn

18-06-2024 15:14

Hen over vinteren har et udvalg under Dansk Køre Forbund arbejdet med at systematisere konkurrencekørsel for handicappede med hjælpemidler. Nu er det blevet en realitet, så alle handicappede kan starte stævner i kørsel med hest og vogn med hjælpemidler

Copyright Ridehesten.com
Personerne bag tiltaget om handicapkørsel i Danmark fra venstre: Susanne Bommelund, Socialfaglig konsulent for mennesker med kognitive udfoldninger, 3* konkurrencekusk. Arnild Arp Hansen, Formand for køreudvalget i DKF, tidligere international konkurrencekusk og dommer i DKF. VM ponyen Kato, Henriette De Cros Dich, Danmarks første og hidtil eneste FEI PARA kusk. Elisabeth Vilsbæk Flensted, opvokset på en handicaprideskole, FEI Driving Steward og dommer i DKF. Foto: Bine Sierla.

Dansk Køre Forbund tilbyder nu alle handicappede at starte stævner i kørsel med hest og vogn med hjælpemidler. Deltagerne kan både køre almindelige klasser og rene para-klasser. Dansk Køre Forbund har fra 2024 lavet en aftale med Parasport Danmark om klassificering af danske kuske. Derudover tilbyder DKF en dispensationsordning til kuske med erhvervede eller medfødte kognitive udfordringer, så de kan køre med godkendt hjælp på vognen. 

Formand for Dansk Køre Forbunds køreudvalg Arnild Arp Hansen, fortæller om ambitionerne for tiltaget: – Vi ønsker at gøre en forskel, og har derfor over vinteren arbejdet hårdt på det inkluderende tiltag. Vores ambition er at få flere ud at køre hestevogn, både hyggelige skovture og små stævner. Vi vil gerne udbrede budskabet om at køresporten er for alle. 

Konkurrencekørsel er en FEI-disciplin, der kan sammenlignes med military. Para-Driving begynder lige så småt at vokse på internationalt plan, og der har været afholdt flere verdensmesterskaber. Her i Danmark har vi én FEI klassificeret para-kusk, der har deltaget i intet mindre end tre verdensmesterskaber. Det er Henriette De Cros Dich, der kører med ponyen Kato. Henriette har Ataksi og er klassificeret i FEI grad 1 12a, som er graden med størst handicap. – Med Henritte har vi set potentialet i at opstarte handicapkørsel i Danmark. Hun har hjulpet med viden og kontakter, hvilket vi er meget taknemmelige for, fortæller Arnild Arp Hansen. 

Copyright Ridehesten.com
Henriette De Cros Dich kører dressur for første gang i en ren para klasse til et internationalt stævne på dansk grund. Med sig på vognen har hun sin mand Lars-Christian De Cros Dich. Foto: Bine Sierla.

Første uge i maj kørte Henriette for første gang en ren para-klasse til det dansk CAI stævne. Henriette fortæller, at hun egentligt startede som konkurrencerytter, men kan fysisk ikke holde til at ride længere. Når hun kører og arbejder med sin pony, kan hun føle sig helt normal og uafhængig. Ponyen Kato ved, hvornår han skal passe ekstra på Henriette. Det betyder meget for hende, at Kato er så lille og klog, så hun er i stand til at håndtere ham selv. Arbejdet med ponyen og vognens bevægelser er med til at holde Henriettes muskler i gang og udsætte sygdommens udvikling. Udover det fysiske aspekt, hjælper Kato og køresporten også på Henriettes mentale helbred. Det er ingen hemmelighed, at heste giver meget igen, men Henriette fortæller også, at der er et helt fantastisk fællesskab i køresporten, hvor man hjælper hinanden på kryds og tværs. 

Copyright Ridehesten.com
At køre maratonforhindringer er en af de ting med ponyen Kato, der giver Henriette De Cros Dich en følelse af at være helt normal. Foto: Bine Sierla.

I hele Danmark er der kuske, der tilbyder handicappede at komme med ud at køre og som meget gerne fortæller om sporten til arrangementer. Henriette tager selv gerne ud både med og uden pony. Hvis du eller din forening er interesseret i at få mere at vide om sporten, eller prøve at komme ud at køre, så hjælper Dansk Køre Forbund gerne med at formidle kontakt til en kusk i lokalområdet. Du kan finde kontaktoplysninger og mere information på forbundets hjemmeside, lige her. 

Trine Askjær-Jørgensen

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Trine Askjær-Jørgensen