Hvordan opnår du lederrollen over for din hest

30-12-2019 11:54

Respekt og tillid mellem dig og din hest, er essentielt, men hvordan opnår du den

Copyright Ridehesten.com
Nyheden fortsætter efter annoncen

Basen for alt fornuftigt arbejde med hesten er at opnå respekt og tillid mellem dig og din hest. Hesten har primært brug for sikkerhed og god balance, så den har det godt i sin krop. Vi kan bruge ovenstående viden om hesten i vores omgang med den, så vi kan gøre os fortjent til lederrollen og dermed kan opnå hestens fulde opmærksomhed. Denne rolle kan kun opretholdes, hvis vi ikke i den videre uddannelse laver ´´ overgreb´´ på hesten, når der er noget der ikke fungerer eller noget vi bliver frustreret over.

Vi kan ikke ret godt tåle bid, spark og møven, derfor er lederrollen bedst for os. En stor del af de skader, der sker i forbindelse med heste, sker ved håndteringen. Det kræver en præcis indsats fra os i første omgang for at gøre os fortjent til lederrollen, men den sikkerhed og fornøjelse denne rolle giver i form af et meget tæt bånd med hesten, gør arbejdet det hele værd.

Flytte-føder-legen, som hesten selv praktiserer på folden, er en universel rangordningsleg for alle pattedyr. Går jeg direkte mod dig, vil du enten flytte dig eller gør klar til sammenstød. Når det er på plads hvem der flytter hvem, vil hesten allerede have en basal tryghed i dig, og når du forholder dig i ro, gør hesten det samme. Det betyder dog ikke, at du skal starte med at gå ind i hesten.

Nyheden fortsætter efter annoncen

Respekt kan opnås på forskellige måder

Respekt, der kun går en vej, f.eks. kan du respekterer hesten fuldt ud uden at bede om den samme respekt, kan føre til, at hesten render dig ned eller bider dig under en given situation.

Omvendt, hvis hesten skal respektere dig, uden du også har dens tillid, vil forholdet ofte bygge på usikkerhed, frygt eller smerte. Også selvom det ikke er det, vi ønsker. Ubevidst uklare beskeder via skarpe bid eller en hånd, et usmidigt sæde, ved brug af kæder, rebgrimer eller sporer, kan selv meget få kræfter udrette stor smerte på hesten, også selvom det ikke er vores oprindelige hensigt hesten kan i de tilfælde blive en tikkende bombe, som kan eksplodere, hvis den møder noget den frygter lige så meget eller mere.

Du kan få mere inspiration til, hvordan du opnår respekt hos din hest i bogen Lær at give din hest klare signaler. Køb bogen HER

Thilde Alsing

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Thilde Alsing