Hvad er “pølseforgiftning” – botulisme?

14-01-2011 07:48

Maja Golles

Normalt er der intet farligt i at fodre hestene med wrapensilage. Men hvis en række forholdsregler ikke følges under slåning og opbevaring, er der en lille risiko for, at ensilagen kan inficeres med botulismetoksin – og det kan koste hesteliv!
Copyright Ridehesten.com
Det kræver sund fornuft og omhu at lave godt grovfoder i form af wrapensilage. Passer man ikke på, kan døde dyr i græsset i værste fald give botulisme, som kan koste hestene livet. (Foto: Ridehesten.com

I Ridehestens januarnummer giver vi tip til, hvordan den gode wrapinsilage opnås. Botulismebakterien udvikler sig især under iltfattige forhold, hvorfor det er fodring med wraphø, der oftest er årsag til forgiftningen hos heste. Når høet høstes, er der altid en lille risiko for, at smågnavere eller fugle kommer med i wrappet. Det er når disse forrådner under de iltfattige forhold i den indpakkede balle, at der kan udvikles botulismetoksin. Ikke kun hesteejeren løber en risiko, hvis ikke wrapensilagen høstes og opbevares forsvarligt. Lever leverandøren ikke op til sine forpligtelser kan han ved hestedødsfald risikere at gøres erstatningsansvarlig. Læs mere om, hvad botulisme er - og hvordan det kan undgås - i det aktuelle nummer af Ridehesten!

Mille Albinus Hjermitslev

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Mille Albinus Hjermitslev