Husker du mig? Hesten husker mere end du tror

28-12-2020 07:00

Merete Haahr

Julen er hjerternes tid, og vi skal alle gøre lidt ekstra for hinanden og særligt for vores heste. Det ekstra du gør for din hest i dag, er noget den vil huske i årevis.

Copyright Ridehesten.com
Heste kan genkende mennesker, også selvom de har været adskilt i en længere periode Foto: shutterstock
Nyheden fortsætter efter annoncen

Julen er over os, og julemanden kom måske med gaver til alle de artige børn juleaften. Han husker fra år til år hvem der har været gode og hvem der ikke har været så gode. Det samme gør heste, og de har en overraskende hukommelse for deres gode og dårlige oplevelser med mennesker. 

Forskning har vist, at heste husker ting, både gode men også dårlige ting, i lang tid, med meget lidt hukommelsestab. Malthilde Valenchon fra Universitetet i Bristol, udførte et studie, hvor heste blev trænet til at udføre en særlig opgave for at få en belønning, og de huskede dette i op til 10 år efter, og de kunne overføre denne viden til nye situationer uden nogen form for træning i mellemtiden. 

Heste har en  særlig evne til at genkende andre
Heste har også gode evner i social kognition, som indbefatter genkendelse af hvem der er hvem, deres forholdsmæssige status og sociale forhold i flokken. Det er en vigtig evne for sociale individer, da det gør dem i stand til at tilpasse deres adfærd til den handling der skal til, alt efter hvem man er sammen med. Heste udviser genkendelse på tværs af sanserne, og et forskningsprojekt  fra Frankrig, har vist, at heste er i stand til at bruge en sans til at genkende et individ gennem en anden sans. I en undersøgelse gjorde Leanne Proops og Karen McCoom, brug af heste der blev mødt af to forskellige billeder af velkendte trænere. En lydoptagelse af trænerens stemme blev afspillet, og hestene vendte sig mod det billede som lydoptagelsen passede med. Heste kan også genkende stemmer af velkende og ukendte mennesker, uden at skulle se eller lugte dem, og de kan identificere de samme mennesker igennem lugtesansen eller synssansen, uden at høre deres stemmer. 

Heste husker også de interaktioner de har haft med mennesker op til et år
I et studie fra 2018 har Lea Lansade præsenteret en gruppe heste for et billede af en person som var enten vred eller glad. Hestene svarede ved at undgå personen, eller nærme sig personen, når de blev mødt med den samme person flere timer senere, som på det tidpunkt udviste et neutralt ansigtsudtryk.

Nyheden fortsætter efter annoncen

I et lignende studie, rørte hestene ofte ved et billede af deres velkendte mennesker, fremfor et, for dem, ukendt ansigt, selvom de blev belønnet for at røre begge ansigter. Overraskende udførte hestene det samme valg, selvom de ikke havde set deres betydningsfulde person i mere end seks måneder.

Forskere mener, at heste kan genkende menneskers følelsesmæssige tilstand, og de husker det flere måneder, for at vide hvordan de skal reagerer overfor vedkommende.

Lea Lansade mener, at det er en evne, som hestene har udviklet over de mange tusind år, hvor de fået et helt særligt og unikt forhold til mennesker. Det er måske forklaringen på hvorfor hesten har evnen til denne form for enestående ansigtsgenkendelse.

Heste savner os når vi ikke er der
Forskningen peger ikke alene på, at hestene vil huske os, den peger også på, at hestene kan lide, og at de sandsynligvis savner os når vi ikke er der. Heste er flokdyr, og de har udviklet sig til at være sociale, og forme bånd med andre i flokken, og til at have en meget tæt tilknytning til nogle udvalgte flokmedlemmer. Denne form for tilknytning giver en god stabilitet i flokken, det gør at alle har en interesse i at holde sammen, og det giver en bedre chance for at overleve, og til at overlevere denne adfærd til deres afkom.

Når heste bliver opstaldet individuelt, og når de er sammen med mennesker som deres flok, så vil denne grundlæggende sociale adfærd også afspejle sig i deres forhold til os, og heste vil genkende os, og de vil blive glade for at se os igen, også efter lang tids fravær.

Anna Pørtner

Tip nyhedsvagten

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Anna Pørtner