Merete Haahr
Et af hovedformålene med at kastrere en hingst kan være at undgå, at den udviser hingsteadfærd.
Når en hest bliver kastreret fjerner man testiklerne og fjerner dermed kilden til testosteron. Nogle af de største påvirkninger af testosteron finder sted i fostertilstanden, når fosterets testikler afgiver kønshormoner.
Det beskriver Debbie Stelig i sin nye bog: From the horses point of view
Hun forklarer, at hormonpåvirkningen kan få vallaker til at opføre sig som hingste, til at slås med andre vallakker, bedække hopper, og være aggressive med mennesker eller angribe fremmede føl.
En af årsagerne til at nogle vallaker udviser hingsteadfærd kan være, at de ikke er blevet kastreret korrekt. De kan have beholdt en testikel, som ikke var faldet på plads ved kastrationen. En blodprøve kan påvise om der stadig er en testikel, og er det tilfældet, kan den fjernes ved en operation.
Eksempler på hingsteadfærd:
Markering med gødning. Nogle hingste vil droppe deres gødning i bunker, på egen eller andre hestes gødning for at markere deres tilstedeværelse. Det samme gør vilde hingste.
Flehmen: Hingsten vil løfte hovedet, rulle overlæben op og indsnuse duften af hopper i nærheden. Det i sig selv er en ufarlig opførsel, men det kan medføre en mere bekymrende adfærd.
Bedækning af hopper. Det kan være farligt, for bedækning kan skade hoppen eller hingsten i tilfælde af at hoppen sparker efter ham.
Kampadfærd: En vallak der opfører sig som hingst vil slås med andre hingste for at holde dem væk fra hans hopper og potentielt skade sig selv eller andre heste i processen.
Hyrdeadfærd overfor hopper: En hingst kan vogte sig hoppeflok, og holde den væk fra mennesker eller andre heste i flokken.
Man skal altid være forsigtig, når man arbejder med hingste eller vallakker, der udviser aggressiv hingsteadfærd.
Hvad gør jeg?
En måde at overkomme uacceptabel hingsteadfærd er, at holde vallakken væk fra hopper og kun sammen med andre vallakker. Hvis det ikke er muligt, kan man få dyrlægen til at give medicin for at få ham til at falde til ro. Nogle gange kan det kvindelige hormon Progesteron hjælpe til at reducere udpræget hingsteadfærd, blandt andet adfærden med at hyrde hopper. Ved at forstå hestens adfærd og sprog, kan du få et bedre forhold til hesten og sikre, at han eller andre ikke kommer til skade.
Læs mere i bogen From the horse point of view, af Debbie Steglic