Thomas Bach Jensen
Mange rideklubber har valgt at aflyse deres stævner for at undgå unødig transport af heste rundt i landet i denne tid, hvor det er i alles interesse at få begrænset smitterisikoen for herpesvirus 1. Det er ikke kun den udendørs stævnesæson, der nu er i fuld gang; det er reproduktionssæsonen også, og derfor transporteres mange hopper til inseminering på hingstestationer og dyrlægeklinikker mv.
De fleste af de største danske hingstestationer inden for ridehesteavlen som Blue Hors, Katrinelund og Helgstrand Dressage har valgt at bringe en meddelelse om deres forholdsregler.
Blue Hors opfordrer til at undlade unødvendig transport af heste og opfordrer alle hesteejere til i den nuværende situation at udvise stor betænksomhed. De fortæller i en nyhed af 4. maj, at hingste, konkurrenceheste og hopper er opstaldet i forskellige aflukkede staldafsnit og bruger forskellige luftefolde, og disse staldafsnit har separat personale. Faciliteterne omfatter en karantænestald, hvor eventuelle feberheste vil blive isoleret, indtil det er påvist, at de er sygdomsfri.
– Vores næste planlagte arrangement er følaften i maj. Gennemførelsen er naturligvis afhængig af udviklingen af smittesituationen i Danmark i den nærmeste fremtid, lyder det fra Blue Hors.
Hingstestationen Katrinelund meddelte i en nyhed af 2. maj, at de kun modtager hopper til inseminering fra lukkede besætning, hvor ejeren erklærer, at hopperne ikke har været i smitterisiko. Ligeledes har man aflyst undervisning på Katrinelund og henstiller behandling af heste på klinikken Højgaard Mors til hjemmebesøg.
Samme dag har Katrinelund grundet henvendelser fra bekymrede hoppeejere måtte meddele, at hingsten Hesselhøj Donkey Boy ikke har anden relation til det virusramte stutteri på Fyn, end den er opdrættet der og solgt for derfra for snart tre år siden.
– Der arbejdes på at finde et nyt aflæsningssted for sædtransporten i stedet for Hesselhøj og Højgård, så længe Herpes-virus florerer på Fyn, skriver Katrinelund.
Også hos Helgstrand Dressage kom man den 2. maj ud med en meddelelse om forholdsregler for at undgå, at virussen også rammer Helgstrands heste. De understreger samtidig, at ingen heste hos Helgstrand Dressage og Helgstrand Academy har udvist tegn på at være smittet, men man ønsker ikke at løbe nogen risiko. Derfor kan adgang til staldene kun ske, såfremt hesten er vaccineret mod herpes, eller der foreligger dokumentation på, at hesten ikke bærer herpesvirus.
– Vi har i samarbejde med vores dyrlæger valgt at begrænse adgangen til stedet og dermed bibeholde kontrollen så vidt muligt, lyder det fra Helgstrand Dressage.