Britt Carlsen
Forårssolen bager ned over ridebanen på Helgstrand Dressage, og to svaner har indtaget søen ved siden af. Mens Andreas Helgstrand skridter rundt på den store ridebane med hingsten Ferrari e. Foundation fortæller han med begejstring i stemmen, hvor meget han nyder igen af fokusere på ridning.
Over de seneste 10 år har han og hustruen Marianne opbygget Helgstrand Dressage til en international, og meget vidt forgrenet forretning, hvor især hestehandlen kræver stor opmærksomhed fra Andreas' side. Den opmærksomhed på forretningen har omvendt betydet, at den tidligere OL-bronzevinder har fokuseret på at ride enkelte unge, topheste ved UVM, med en perlerække af medaljer som resultat. Andreas har ofte understreget, at han nyder arbejdet med de unge heste, og ser frem til at deltage i verdensmesterskaberne, mens deltagelse i "den store sport" på Grand Prix-niveau har være sporatisk.
Corona-situationen med de lukkede grænser har betydet, at kunderne ikke har kunnet komme frem til det Nordjyske. Det har så betydet, at rytterne på stedet i endnu højere grad, har haft tid til at fokusere på at uddanne og videreudvikle de mange salgsheste og hingste. Også chefen selv, har fået tid og ro til at ride, og det skyldes ikke mindst, at der på hans liste står syv heste, og samtlige heste har vundet medaljer ved UVM. En liste som de fleste dressurryttere i verden nok vil misunde ham.
Efter Severo Jurado Lopez har forladt Helgstrand Dressage for at blive selvstændig, har Andreas overtaget den tredobbelte UVM-guldvinder, Fionini e. Fassbinder (opdr. Henrik Hansen), og det er tydeligt, at hun giver Andreas en helt særlig rideoplevelse. Hoppen har debuteret i Grand Prix, og hun er i høj grad et emne til næste sommers OL i Tokyo. På listen befinder sig også de to UVM-guldvindere, avlshingstene D'Avie e. Don Juan de Hus, på 8 år og Revolution e. Rocky Lee på 7 år samt Ferrari (der vandt UVM-sølv) og bronzevinderen Queenparks Wendy e. Sezuan på 6 år.
Andreas siger med et bredt smil: – Med sådan en liste af heste, vil jeg gerne være ridedreng igen! Han føler sig i høj grad privilligeret over at kunne ride heste af den kvalitet, og det har også betydet, at han har genfundet sin passion for at ride og uddanne heste til den store sport. – Jeg kommer til at prioritere ridningen mere. Jeg vil godt give det en chance igen. Med så mange gode heste, får jeg muligheden for at være med igen.
Avlshingstene har jo et job som beskelere de skal passe her i forårssæsonen, men det fungere uden problemer i kombination med træningen. Der er mange kunder i Helgstrands hingsteforretning, og han fortæller, at det går fantastisk med at sælge bedækninger. Sammenlignet med samme tidspunkt sidste år, ligger salget nu 25-30% over sidste års niveau herhjemme og tendensen er den samme i forhold til bedækninger i udlandet - i Tyskland og Holland er stigningen endog endnu større. Så heldigvis fortsætter avlerne med at ifole deres hopper, så fremtidens rideheste er sikret, selv i en corona-tid.