Merete Haahr
Et forskerhold har undersøg at en ugentlig ridetime, sammenholdt med to til tre ugentlige timer hos en talepædagog kan hjælpe børnenes motoriske udvikling og forbedre deres adfærd. Det styrker ligeledes børnenes indlæring, samt deres sociale og kommunikative færdigheder.
Neurologiske udviklingsforstyrrelser, som blandt andet ADHD og Autisme (ASD) påvirker mange børn verden over. Det er velkendt at fysisk aktivitet hjælper disse børn og unge, men det er første gang at et studie har vist, både de kortsigtede og de længerevarende effekter af et program der involverer ridning og kognitiv træning.
– Vi ønskede at undersøge hvordan en kombination af hesteassisterede aktiviteter og sammenholdt med styrkende hjernetrænings øvelser hos en talepædagog kunne forbedre de motoriske færdigheder hos børn og unge med ADHD og Autisme, de mest almindelige diagnoser i undersøgelsen, fortæller Dr. Bandon Rigby, fra Texas Woman´s University i USA.
Undersøgelserne kan være til gavn for terapeuter og sundhedsfagligt personale, som skal udarbejde strategier, samt erfaring og færdigheds baserede øvelser, der skaber forandringer hos børn med Autisme og ADHD, forsætter Dr. Rigby.
I forbindelse med studiet, samlede forskerne 25 børn med neurologiske udvikling problemer i alderen fem til 16 år. Hvert barn færdiggjorde en ud af flere forskellige programmer af varierende længde fra otte uger og op til et år. Programmerne indeholdt en ugentlig ridetime, såvel som to til tre sessioner hos en talepædagog.
I løbet af ridetimen lærte børnene om hestens anatomi, rideudstyr og grundlæggende ridning. De neurologiske udviklingsaktiviteter fokuserede på øvelser, der træner hjernen til at bearbejde sensoriske informationer som blandt andet musikterapi, øvelser der styrker øjenmuskulaturen, samt hånd og syns koordinerende opgaver. Børnene og deres forældre blev også givet daglige øvelser som de kunne lave derhjemme.
Efter otte uger i programmet, viste børnene forbedrede motoriske færdigheder, selvom der nogle gange forekom en hvis forsinkelse før man så fremskridt. For de børn der forsatte i programmet et år, varede disse forbedrede færdigheder gennem hele studiet. Deltagerne udviste også forbedringer i deres adfærd og deres indlæring, inklusive social og kommunikative færdigheder.
I tillæg fortalte flere af forældrene og plejepersonalet at børnene var mere positive, fokuserede og rolige både under øvelserne, men også i deres almindelige dagligdag.
Dette er kun et lille studie, og der er behov for en større undersøgelse for til fulde at kunne forstå de potentielle fordele som hesteassisteret terapi kan have, i forbindelse med neurologiske udviklings forstyrrelser. Nogle af begrænsningerne i studiet var at børnene forsat blev medicineret og fik yderligere terapi uden for undersøgelses programmen, men alligevel viser studiet lovende resultater, og forskerne håber på, at det vil inspirere til andre tværfaglige programmer, der involverer hesteassisteret terapi.
Læse hele forskningen på Frontiersin.org
Læse meget mere om fordelene ved hesteassisteret terapi i Magasinet Ridehestens minitema om Ridefysioterapi, maj 2020, blandt andet artiklen "Heste som behandlere og pædagogmedhjælpere".