Helle Kristensen
Daglig leder på stedet berider Jon D. Pedersen er rystet. Ikke blot over hvor aggressiv denne herpes virus har vist sig at være, men også over at vi i Danmark ikke har mere fokus på at minimere, at den dødelige virus spreder sig.
I Danmark er det almindelig praksis at indberette kværke, men der er ingen indberetningspligt på herpes. Dette er ifølge Jon D. Pedersen én af årsagerne til, at det gik så galt, som det gjorde på Dalumgaard Ridecenter på Fyn.
“Helt konkret mener jeg, at der skal tages hånd om forløbet på en helt anden måde, end vi gør herhjemme. Det giver ikke mening, at der ikke er indberetningspligt på en virus, der i værste fald kan medføre at hestene dør.
Jeg har gennem mit arbejde som berider set en del. Og jeg har af flere omgange stiftet bekendtskab med herpes, men det forløb vi har været igennem her på Dalumgaard, er det værste jeg nogensinde har oplevet."
Præcis hvor voldsom oplevelsen er, når hestens neurologiske funktioner bliver påvirket, beskriver Jon således:
“Vi har mistet 2 heste. Den ene smadrede sig selv totalt i boksen før den døde. Den anden fik feber, og 6 timer efter var den død. Dyrlægen kom for at aflive den, men da den fik sprøjten, var den stort set sovet ind. Den var ikke i stand til selv at trække vejret. "
Jon fortæller videre: “Jeg har yderligere 2 heste, der står i stalden nu med lammelser som følge af sygdommen. De heste skal vi forsøge, om vi på én eller anden måde kan få genoptrænet. Men også her står jeg med en udfordring. Mange af de praktiserende dyrlæger har fokus på symptombehandling. Én ting er at genoptræne en hest efter en skade, én anden ting er at genoptræne en hest, der har fået neurologiske skader. Jeg aner simpelthen ikke hvordan jeg skal gribe det an!” fortæller Jon D. Pedersen.
Det skulle have været grebet anderledes an
Set i bakspejlet ville man på Dalumgaard have grebet situationen anderledes an, hvis man for 2 uger siden havde vidst hvor fatalt udbruddet af herpes skulle vise sig at blive.
“Hvis jeg skulle gøre dette forløb om, ville jeg starte med at lave en isolationsstald, og så derefter begynde at rense ned. Fra den ene ende til den anden.
Vi har gjort ALT hvad vi kunne, for at smitten ikke skulle sprede sig. Vasket alt ned. Sadlet de få heste op der skulle rides inde i boksen. Lukket løbebånd, vaskeplads og striglepladser. Holdt alle heste isoleret."
Derfor er det også så frustrerende for Jon at se, når smittefaren ikke tages alvorligt.
"Det er skruen uden ende, hvis man ikke sikrer at en karantæne overholdes. Når vi vælger at gå i karantæne, så er det jo i princippet nyttelyst, hvis smitten blot får lov at sprede sig uden for vores stald."
Savner fokus på at begrænse smitten
“Generelt forstår jeg ikke at vi i Danmark ikke har mere fokus på denne sygdom. Kigger vi mod udlandet, er man meget mere hårdtslående i arbejdet med at begrænse smitten af herpes, end vi er herhjemme. Der er ikke udarbejdet procedurer for, hvordan vi skal håndtere sygdommen og begrænse smitten. Hverken fra Seges, DRF eller avlsforbundet. Lige nu har jeg sat en del igang. Det kan simpelthen ikke være rigtigt, at vi ikke har anmelderpligt på sygdommen i Danmark," siger Jon og fortsætter:
"Her i stalden har vi haft hestene stående i isolation, men jeg må indrømme,at det har været frustrerende at se, hvordan risikoen ved smitten i de udmeldinger, der er kommet er blevet sidestillet med en grim forkølelse.
Jeg vil fremadrettet gøre mit til, at vi i Danmark får bedre værktøjer til at begrænse smitten, men også mere fokus på sygdommen.
Artiklen har tidligere været udgivet på everhorse.dk