Vaccination eller ej mod herpesvirus?

04-05-2018 08:05

Britt Carlsen

Der findes en vaccination mod herpesvirus, og det har fået mange hesteejere til at overveje, om det er løsningen i forhold til de nuværende problemer med sygdommen

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

SEGES Heste har ikke fokus på vaccination som en hovedløsning mod herpesvirus lige nu.

- Baggrunden for det er, at vi ikke mener, at vacciner er den bedste vej til at få lukket for yderligere smitte på kortest mulig tid. Herpes 1 er en staldinfektion, der ikke smitter over lang afstand. Derfor er vejen frem er kontrol af hestene og isolation af mulige smittekilder, udtaler dyrlæge Hans Schougaard.

Herpes 1 smitter, ud over ved dråbesmitte, også ved direkte og indirekte kontakt. Personer der passer hestene bør derfor gå i bad og skifte tøj, når de har været i kontakt med inficerede stalde. Og i øvrigt holde sig fra kontakt med andre hestemiljøer. Derfor bør udstyr, redskaber, trailere, ikke fjernes fra de inficerede stalde før stalden er ude af karantæne. En høj grad af ansvarlighed og åbenhed blandt alle hesteejere er nøglen til at stoppe smittespredningen.

- Vi anbefaler dog heller ikke, at man IKKE vaccinerer - det må være op til hver enkelt hesteejer, hvad man har det bedst med. Man skal dog være opmærksom på, at man før vaccinen evt. gives skal man være helt sikker på, at hesten ikke allerede er smittet. Det kræver daglig temperaturtagning i 10 dage før vaccination. Dertil skal lægges, at vaccinen ikke dækker optimalt, og først opnår sit maksimale beskyttelsesniveau efter ca. 4 uger. Desuden ses der af og til feber efter vaccinationen.

I øvrigt er vaccinen er en død vaccine, så hestene bliver ikke smittebærere af at blive vaccineret.

Vaccinationsprogram for virusabort
Såfremt man vil have sin hest vaccineret mod herpesvirus fungerer det, som ved de kendte influenzavaccinationer begyndende med en basisvaccination og derefter revaccinationer hvert ½ år. For de drægtige hoppers vedkommende gælder, at de vaccineres i 5., 7. og 9. måned af drægtighedsperioden. Goldhopper, der er i kontakt med drægtige hopper, vaccineres efter samme plan som de drægtige hopper, f.eks. september, november og januar.

 

Anna Pørtner

Tip nyhedsvagten

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Anna Pørtner