Hasse: Det er misforstået unghesteridning

19-07-2019 07:46

Støt unghesten ved at holde en konstant forbindelse til dens mund. Det er misforstået unghesteridning, at hesten skal gå frit uden støtte fra bidet, lyder det fra Hasse Hoffmann

Copyright Ridehesten.com
Nyheden fortsætter efter annoncen

– Det er helt misforstået unghesteridning ikke at støtte hesten ved at holde en konstant forbindelse til dens mund. For nogen er det blevet en "hellig ko", at hesten skal gå så frit uden støtte fra biddet og uden at blive stillet og bøjet som voltesporet. Det er misforstået unghesteridning, fortæller Hasse Hoffmann og fortsætter: Vi skal huske på, at vi ved at sidde på dens ryg, har bragt hesten ud af balance, og det er vores opgave igen at bringe den i balance. Gør vi ikke det, rider vi den i princippet lige hen til slagtehuset.

Takt og rytme, stilning og bøjning er altafgørende for den rigtige uddannelse af en unghest. Hesten skal gå taktmæssigt gennem hele sin krop, den skal holde samme takt og rytme i både for- og bagben.

Hvis hesten er stillet og bøjet som voltesporet, så træder det indvendige bagben ind under hesten, og på den måde er man i gang med at lave samling. Men blot en lille forbøjning kan betyde, at rytteren tror, man er ved at lave en samling, men i stedet for at få vægt på indvendigt bagben, så forlægger hesten vægten ud på udvendigt forben, og så opnår man det modsatte af samling.

Nyheden fortsætter efter annoncen

Samling kan man altså opnå ved at ride de rigtige spor på ridebanen. De rigtige spor betyder i dette tilfælde de spor, som er medvirkende til at samle hesten på det uddannelsestrin, den befinder sig. Spor (volter, vendinger, hjørnepassager og slangegange), som er medvirkende til at opbygge hestens muskulatur, og som ikke er for krævende i forhold til hestens alder og uddannelsestrin.

En 3- eller 4-års hest kan derfor ikke gå en 10 m volte med den rigtige takt og bæring, for det er den simpelthen ikke stærk nok til at kunne. Den erfarne rytter er også klar over, hvor meget man kan tillade sig at arbejde på volter med de unge heste. For meget voltearbejde er krævende for unghestens bagpart, idet den samling, man derved opnår, trætter hesten. Resultatet er, at hesten begynder at gå imod tøjlen eller gøre andet for at aflaste sin bagpart. 

Det er klart, at man ikke kan bede en unghest om at gå på en mindre volte i længere tid. Derimod vil en cirkelvolte på 18-20 m være passende, men husk vi veksler stadig mellem samlingsgraden (samling og "lægning"), derfor skal man veksle mellem at ride på volte og i ligeudretning. De samme øvelser kan udmærket også foregå i skoven, men husk at ride på begge volter.

Få opfrisket din træning med gode råd fra Hasse Hoffmann i bogen: Dressur med hjerte og forstand. Køb bogen HER

Astrid Ø. Sørensen

Tip nyhedsvagten

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Astrid Ø. Sørensen