Har vi de rette personer på de ledende poster i DRF?

24-11-2023 14:34

Trine Askjær-Jørgensen

LÆSERBREV: I et åbent brev kommer tidligere elitesportschef og holdleder i dressur, Kimi Nielsen, her med sit syn på Helgstrand-sagen og Dansk Ride Forbunds håndtering af den

Copyright Ridehesten.com
Kimi Nielsen. Foto: Ridehesten.com/Thomas Bach Jensen
Nyheden fortsætter efter annoncen

I september måned skrev jeg et åbent brev til Dansk Ride Forbund, hvor jeg stillede spørgsmålet: “Er Helgstrand og Dansk Ride Forbund ved at trække tæppet væk under ridesporten?”.

Jeg skrev brevet i håb om en forståelse for den krise, der kunne opstå i forbindelse med Operation X-udsendelserne og det kæmpe tab af tillid sporten ville lide, såfremt DRF ikke var på forkant og viste, at vi lever op til de etiske krav for god hestevelfærd.

Som jeg oplever hele denne sag med Helgstrand Dressage, har Dansk Ride Forbund desværre haft mere travlt med at beskytte Andreas Helgstrand frem for at beskytte ridesporten og hestene. Rideforbundet har set de skjulte optagelser helt tilbage i juni måned og har dermed vidst, at der var helt klare overskridelser af de etiske retningslinjer, og at der var tale om uacceptable træningsmetoderne hos Helgstrand Dressage.

At man ikke har håndhævet egne regler og etiske retningslinjer, har nu sat ridesporten i et særdeles dårligt lys, der kan få store konsekvenser for sportens fremtid.

Jeg tænker, at det her kalder på en advokatundersøgelse, så vi får fundet ud af, hvad der er op og ned, og hvorfor man ikke har sanktioneret langt tidligere.

Helgstrand Dressage er udpeget som lærested for rideforbundets berideruddannelse, og med den viden man har fået efter at have set de skjulte optagelser, burde stedet være blevet lukket som lærested og eleverne flyttet til et andet lærested.

Nyheden fortsætter efter annoncen

Andreas Helgstrand bliver taget for ulovlig medicinering af sin hest ved DM i juni måned, og efter en appelsag får han en dopingdom og bliver frataget sin bronzemedalje. På trods af det repræsenterer han Danmark ved EM i september og har været i landsholdstruppen indtil i går. Han har repræsenteret Danmark ved internationale stævner, senest ved et World Cup-stævne i sidste weekend. Dette selvom han helt klart ikke opfylder de normer og retningslinjer, der er sat for vores landsholdsryttere.

Copyright Ridehesten.com
Andreas Helgstrand og Jovian til DM i år. Foto: Ridehesten.com/Kristine Ulsø Olsen

Skaden er sket, og der ruller nu en gigantisk shitstorm, hvor tilliden til ridesporten og Dansk Ride Forbund er helt i bund. Skal dette ikke få katastrofale konsekvenser for ridesportens fremtid, er det vigtigt, at vi nu sætter alle kræfter ind på at få genoprettet tilliden til sporten og rideforbundet. At vi både internt i sporten og i forhold til hele vores omverden viser, at træning, som vi har set den i de to Operation X-udsendelser, ikke er normal praksis, og at vi har et forbund, som til enhver tid vil slå hårdt ned, hvis etiske retningslinjer overskrides.

Et forbund, der til enhver tid sætter hesten og hestevelfærden i allerforreste række. Med en uvildig advokatundersøgelse vil vi på helt neutral vis få undersøgt, hvorfor rideforbundets administrative ledelse, nemlig direktøren og elitechefen for dressur ikke greb ind allerede i juni måned, hvor man så de skjulte optagelser, og hvor forbundets veterinærkonsulent afleverede sin rapport på baggrund af de skjulte optagelser.

Hvorfor man tillod, at Helgstrand Dressage fortsat kunne fungere som lærested for beriderelever, trods helt klare beviser for forbudte træningsmetoder og en kultur med daglig vold mod hestene. Hvorfor den samme ledelse lod en rytter med en verserende dopingsag (AH) repræsentere Danmark ved EM i september måned.

Copyright Ridehesten.com
Andreas Helgstrand og Jovian til EM i år. Foto: Ridehesten.com/Kristine Ulsø Olsen

Man vil også kunne få klarlagt om de beslutninger, der er blevet taget, er truffet i administrationen, hvor sådanne beslutninger hører hjemme, eller om den siddende hovedbestyrelse har taget over og blandet sig i den sportslige ledelse og ikke kun har forholdt sig til de politiske retningslinjer, som en hovedbestyrelse jo er sat i verden for.

Der er så mange spørgsmål, vi har brug for at få svar på for at kunne få et klart og tydeligt overblik over, om de personer, der i dag sidder i rideforbundets ledelse, er de rette personer til at føre ridesporten igennem denne krise og videre ind i en god og sikker fremtid, hvor vi alle kan være stolte af vores dejlige sport.

Kristine Ulsø Olsen

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Kristine Ulsø Olsen