Nina Marie Villadsen
Britiske Horse and Hound har talt med militaryrytter Ben Hobday, som gennemførte sit andet Badminton CCI4* militarystævne i år, og han gav syv gode råd til, hvordan man får en modig hest med selvtilliden i orden.
1. Lidt, men ofte
Man skal ikke springe hesten i terrænet hver dag, men man kan fx ofte ride dressur i terrænet, nær forhindringerne og sammen med andre heste, så det at se forskellige forhindringer og omgivelser bliver normalt for hesten.
2. Sigt mod konsistens mellem forhindringer
Rid masser af temposkift i galoppen under opvarmningen, for at gøre hesten mere lydhør over for hjælperne og for bedre at kunne justere længden af galopspringene. Ofte vil unge hestes galopspring variere, fx fordi de lader sig distrahere – her gælder det om at holde sine hjælpere konsistente for at få hesten fokus tilbage.
3. Lær hesten at være modig
Dette opnås gennem repetition. Det er let at ødelægge hestens selvtillid, men ikke så let at bygge den op igen. Hvis du rider positivt og konsistent, så ved hesten, hvad du forventer af den.
4. Stil spørgsmål
Stil simple spørgsmål, som det er let for hesten at besvare, vil hjælpe den til at lære og få selvtillid.
5. Afvig aldrig fra linjeføringen
Vælg din linjeføring og insister på, at hesten bliver på den. Ved landing efter en forhindring, så fortsæt på en lige linje, indtil du beder hesten om noget andet. Det er en helt almindelig fejl, at rytterne uden at tænke over det lader hesten dreje af sig, men her må man igen være konsistens og rette hesten, uanset om det er hjemme i træningen eller til stævne.
6. Gå ikke i panik
Det er naturligt for en ung hest at bakke af på en ny forhindring, og det er derfor, at dine schenkler altid skal være hos hesten, for at støtte og opmuntre den til at fortsætte frem. Når hesten forsøger at få selvtillid og mod gennem dig, så får den det ved at dine hjælpere er klare.
7. Vær bestemt, men fair
Ben Hobday lader sine heste tage tøjlen frem og ned, for at kigge, når de rider mod vand-forhindringer, men de må ikke stoppe op. Kontakten er vigtig, for hvis du slipper tøjlen, så er hestens naturlige reaktion at trække hovedet tilbage, og så mister du al forbindelse. Hold i stedet schenklerne ved hesten hele vejen, så du stadig beder den om at gå frem, hvis den begynder at tøve.
Kilde. Horse and Hound