Fryser hestens vand til i kulden?

07-01-2024 16:34

Trine Askjær-Jørgensen

Frost giver for rigtige mange hesteejere ekstra arbejde i disse dage. Siden en snestorm ramte landet i onsdag, er temperaturen faldet radikalt, og det kan gøre det svært at holde hestens vand frostfrit på folden

Copyright Ridehesten.com
Foto: Ridehesten.com/Kristine Ulsø Olsen

Frost, sne og is har efterhånden stået på i flere dage i forbindelse med, at en snestorm tidligere på ugen ramte Danmark. Den stadig faldende temperatur betyder, at særligt landmænd og hesteejere må kæmpe imod is og kulde i disse dage. Ikke alene for at passe og tilse dyrene, men også for at sikre, at de kan få vand.

Den hårde frost kan betyde, at vandkopper og spande/baljer i stalden eller på folden fryser til, så hestene har svært ved at få det vand, de har brug. Mangel på væske er selvfølgelig kritisk i sig selv, men kan hos heste også øge risikoen for kolik. Læs mere om, hvad du kan gøre for at undgå det.

Vi kommer her med en række gode, gamle husråd, som kan hjælpe dig med at holde vandet frostfrit. Selvom det selvfølgelig kan blive så hård frost, at flere af nedenstående tips ikke virker.

  1. Hæld varmt vand i drikketruget: Hvis du er så heldig at have adgang til en varmtvandshane, så er det en god idé at spæde det kolde vand op med en spandfuld varmt vand, selvom du nok må indse, at du skal give mere vand, end du plejer for at holde temperaturen. Lidt varmt vand kan desuden opmuntre hesten til at drikke.
  2. Læg en bold i hestens spand: Hvis det ikke er helt lave frostgrader, så kan du måske klare problemet ved et lille, simpelt trick. Læg en gummibold i vandet, og når bolden flyder rundt og flytter sig hele tiden, så bryder den det is, der er ved at forme sig. Det er vigtigt at finde en passende bold. Den skal være stor nok til, at hesten ikke sluger den, men lille nok til, at hesten stadig kan få mulen ned og drikke vandet, selvom bolden er der.
  3. Isoler dit drikketrug: En isoleret spand er en god måde at holde vandet frostfrit. Man kan få færdiglavede isolationssystemer specielt lavet til heste, men du kan også lave det selv. Lav en form for trækasse rundt om spanden, så hesten ikke kan få fat på selve isolationsmaterialet.
  4. Stil vandtruget på en forhøjning: Stil baljen på nogle paller, så den bliver hævet over jorden. Det gør, at frosten i jorden ikke går direkte op i baljen, og det kan holde lidt på varmen. Put et par skefulde olie i vandet, så fryser overfladen ikke så let. Er der is på vandet, skal du ikke bare hakke hul på isen, men rent faktisk fjerne isklumperne. På den måde tager det længere tid, inden vandet fryser igen.
  5. Brug hestemøg: Tag en stor balje og fyld den med frisk hestemøg. Stil en mindre spand med vand ned i baljen og fyld siderne ud med halm. Hestemøg genererer naturligt varme og kan holde spanden frostfri i en nødsituation.
  6. Se efter hvor solen er: Stil dit vandtrug på en måde, så det får så meget sol som muligt. Vi får ikke meget sol i vintermånederne, men hvis du placerer truget rigtig, kan solen skinne på det, når den er fremme. 
  7. Hold vandslangen indendørs: Sørg for at trække vandslangen ind i et frostfrit udhus efter brug. Det holder slangen frostfri, og selvom det kan være besværligt, så vil det spare dig for at bære mange tunge spande frem og tilbage, hvis slangen er frosset til næste morgen. 
  8. Køb et frostfrit drikketrug: I sidste ende kan det måske være bedst at købe et frostfrit drikketrug. Man kan få flere forskellige systemer, som sikrer, at hesten altid har adgang til vand.

Kilde: Magasinet Ridehesten december 2020 i temaet "vinterfold".

Trine Askjær-Jørgensen

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Trine Askjær-Jørgensen