Pas på hesten i kulden

08-12-2023 14:21

Anne Pinstrup

I takt med, at temperaturen er faldet, ændrer mange deres rutiner i stalden, hvilket kan øge risikoen for kolik hos hesten. Påvirkningsfaktorer kan blandt andet være mangel på væske, for meget foder og for lidt motion

Copyright Ridehesten.com
Foto: Ridehesten.com/Kristine Ulsø Olsen
Nyheden fortsætter efter annoncen

Kolik er ikke som sådan en sygdom, men et symptom. Kolik betyder smerter fra bughulen og kan ramme alle heste og mennesker. Årsagen er typisk forstoppelse. Kolik er en tilstand, som meget hurtigt kan udvikle sig, og mange heste bliver ramt af kolik i overgangen fra efterår til vinter, da græsset på folden bliver skiftet ud med hø/wrap og halm i stalden, som er langt grovere i dets struktur.

Hvad kan man gøre for at forebygge kolik?
Sørg for, hesten indtager nok væske. Undersøgelser har vist, at om vinteren drikker hestene mere, hvis de får tilbudt lunkent vand. Tilbyd gerne mash eller roepiller eller tilføj elektrolytter for at stimulere hestens drikkelyst. Et trick til selv at kontrollere, om din hest er dehydreret, er ved at teste hudens elasticitet. Man laver en hudfold henover skulderen og klemmer sammen om den. Hudfolden skal forsvinde på under et sekund, når man slipper, ellers kan dette være et tegn på væskemangel eller dehydrering. 

Hvis træningsmængden nedsættes, som den ofte gør om vinteren, er det også nødvendigt at se på hestens foderindtag. De frosne folde gør også, at hesten står mere stille. Mange giver deres heste ekstra grovfoder om vinteren, hvilket ofte er en god idé, da det giver hesten beskæftigelse og hjælper dem med at holde varmen. Problemet opstår, når hesten får for meget mad og for lidt motion.                 

Copyright Ridehesten.com
I vinterkulden er det vigtigt at være opmærksom på, om hesten får drukket nok vand. Foto: Ridehesten.com/Kristine Ulsø Olsen
Nyheden fortsætter efter annoncen

Tegn på kolik
Hesten vil stoppe med at æde, blive urolig og kigge om på bugen. Hesten vil rulle sig, men ikke ryste sig bagefter, som den typisk ville gøre, hvis den var rask. Ved voldsomme smerter vil hesten sparke efter maven og kaste sig rundt inde i boksen. Et andet symptom kan være, at hesten stiller sig an til at urinere uden, at der kommer urin ud.

Hvis der er mistanke om kolik, skal al foder fjernes fra hesten. Tag hestens temperatur og lyt efter aktivitet i tarmene. Aktivitet i tarmene er godt! Ved milde tegn på kolik kan en gåtur lindre smerterne hos hesten og nogle gange være altafgørende. Hvis symptomerne bliver værre, skal dyrlægen tilkaldes.

Kilder: News Cision Agria Dyreforsikring Danmark, Agria, Brogaarden, Evidensia, Dyrlæge Heidi Nielsen

Copyright Ridehesten.com
Foto: Ridehesten.com/Kristine Ulsø Olsen
Anna Pørtner

Tip nyhedsvagten

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Anna Pørtner