Fra kostald til rideklub

31-05-2021 19:00

Christine Krogh Frausing

Rideklubben Ansager flyttede lokation i 2017 og har siden kæmpet med at lave en kostald om til en hyggelig rideklub. Undervisningen har ikke været aflyst en eneste dag, og det skyldes udelukkende den uundværlige frivillige hjælp

Copyright Ridehesten.com
Arkivfoto fra rideklub (det er ikke fra Ansager rideklub). Foto: Ridehesten.com/ Marie Rohleder
Nyheden fortsætter efter annoncen

Rideklubben Ansager i Sydvestjylland favner de helt nye ryttere med sikkerhed, sociale arrangementer og afvekslende træning. Tilslutningen og opbakningen omkring klubben er stor, hvilket kommer til udtryk når der afholdes arbejdsdage.

– Når vi afholder en arbejdsdag, er det vigtigt at der er noget for alle. Voksne laver hegn og lignende, imens børn og unge maler spring eller laver kæpheste, forklarer Rikke Moltesen Petersen, som er kasserer i rideklubben, og fortsætter:
– Vi peger aldrig fingrer af folk der ikke møder op til arbejdsdag, da vi er klar over, at ikke alle har et job, der gør det muligt at tage en dag ud af kalenderen. Alle gør deres bedste, og der er forskellige måder at hjælpe på.

Copyright Ridehesten.com
Ansager Rideklub. Foto: Privat

Støvler med hæl og godkendt ridehjelm
Ved Rideklubben Ansager skal man hverken have nypudsede støvler, eller en ridehjelm med glimmer. Det eneste krav, klubben stiller, er, at der er hæl på støvlerne, og at ridehjelmen er godkendt.

Rikke føler, at det gør klubben til et rart sted at være, når der ikke er konkurrence, hvad angår dyrt udstyr. Samtidigt bliver fokus bragt tilbage til, hvad det i virkeligheden handler om, nemlig at omgås heste.

Rideklubben sørger for at afholde sociale arrangementer, primært for de yngre ryttere, hvor heste er omdrejningspunktet. Senest har de afholdt en ”Ponypynt og pandekage-dag”, hvor ponypiger og drenge striglede og polerede ponyerne, og afslutningsvist spise pandekager. Hele 200 pandekager blev stegt og næsten alle spist.

Copyright Ridehesten.com
Kostalden der blev til hestestald i Ansager Rideklub. Foto: Privat

Fra kostald til rideklub
Rideklubben flyttede i maj måned 2017 ud i en kostald. Bokse, staldgang og loftshøjde skulle laves om, men det var her, de mærkede at et godt samarbejde i bestyrelsen, samt frivillige kræfter er stærkest.

Klubben ønskede ikke at gå på kompromis med bygningerne, da sikkerhed er i højsædet. Derfor blev der heller ikke bygget så mange bokse som muligt, men i stedet blev der færre bokse i en god størrelse. I dag mærker klubben tydeligt medgang i form af den frivillige hjælp, samt ventelister på elevhold. Folk bakker op om hestevelfærden, og det hyggelige staldmiljø.

– Selvom vi har ventelister, og der er en ledig pony på et hold, så tager vi ikke nødvendigvis folk ind fra ventelisten. Det er vigtigt for os, at hest og rytter har det rigtige match siger Rikke.

Nyheden fortsætter efter annoncen

Elevskolen er vigtig for rideklubben, da det er her de små børn lærer at omgås med heste sikkert. Derfor skal børnene også have en god start på den rette pony, og ellers må de vente lidt endnu.

Copyright Ridehesten.com
Pony-pynte dag i Ansager Rideklub. Foto: Privat

Rideklubben Ansager har opnået tre certificeringer fra Dansk Ride Forbund
Rikke er stolt af klubbens certificeringer i henholdsvis sikkerhed, elevskole og bæredygtighed. Klubben har længe drømt om at blive certificeret under Dansk Ride Forbund, men grundet flytningen og ombygningen, blev der ikke ansøgt med det samme efter flytning af klubbens lokation.

– Forløbet lyder uoverkommeligt, og det var nemt at gå til. Vi gjorde jo alt der skulle til for at blive certificeret, det skulle bare skrives ned, siger Rikke. 

Rideklubben var allerede i besiddelse af en brandslange og en hjertestarter, der med jævne mellemrum bliver kontrolleret, men der var ingen beredskabsplan, hvilket er et krav for at blive certificeret i sikkerhed under Dansk Ride Forbund.

Fakta
Faktaboks om klubben
  • Har eksisteret i 29 år, men flyttede lokation i maj 2017
  • Ca 90 medlemmer
  • 12 elevhold om ugen
  • 22 heste i klubben hvoraf 9 er elevheste
  • Klubben råder over et 20x60 ridehus, en 20x40 og 20x60 udendørsbane, samt en ridesti med trec udfordringer. Derudover er klubben i gang med at anlægge en stor springbane.
  • Klubben er certificeret i Elevskole, Sikkerhed og Bæredygtighed

Klubben rådførte sig med DRF og på kort tid var der udarbejdet en beredskabsplan, der kombineret med alle andre sikkerhedsforanstaltninger på rideklubben, gjorde det muligt for dem at blive certificeret.

– Der skal være noget, der skiller klubber og privatsteder fra hinanden. Derfor er DRF’s nye certificeringsordning, et fantastisk middel til at vise folk hvad det er de kan forvente de enkelte steder, siger Rikke og fortsætter:
– Da vi byggede vores stald, var det vigtigt for os, at staldgangene skulle være brede, boksene store og ikke mindst højt til loftet. Hestevelfærd er vigtigt for os, og det afspejler certificeringerne.

– Der skal være noget, der skiller klubber og privatsteder fra hinanden. Derfor er DRF’s nye certificeringsordning, et fantastisk middel til at vise folk hvad det er de kan forvente de enkelte steder, siger Rikke Petersen, kasserer i Ansager Rideklub 

Klubben planlægger lige nu at lave en tavle med certificeringsskiltene ved indgangen til ridehallen, da de mener, at bygningerne fortjener at blive udsmykket med de flotte certificeringer som de har formået at opnå. Det er også klubbens måde at gøre ryttere i klubben opmærksom på, hvilke standarder de kan forvente.

Anna Pørtner

Tip nyhedsvagten

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Anna Pørtner