Foldbergs T er ikke mere

23-04-2024 22:38

Familien Foldberg har i dag mistet deres opdræt, Stinna Skov-Foldbergs hjemmelavede Grand Prix-hest Foldbergs T, der efter to uger med forhøjede nyretal måtte aflives

Copyright Ridehesten.com
Foldbergs T. Foto: Ridehesten.com/Thomas Bach Jensen
Nyheden fortsætter efter annoncen

Grand Prix-dressurrytter Stinna Skov-Foldberg har i dag sagt tak for den sidste dans til sin elskede, 14-årige DV-vallak Foldbergs T e. Tailormade Temptation/ Blue Hors Romanov (opdr. Fam. Foldberg) efter knap to ugers sygdom. Stinna skriver i dag bl.a.:

Flyv højt elskede T
I dag sluttede det mareridt, der startede den 11. april på T’s 14-års fødselsdag. En blodprøve taget et par dage forinden, fordi T virkede lidt mat, viste, at T’s nyretal var lidt forhøjede. Det blev i samråd med dyrlæger besluttet, at T skulle på Højgård for at få væskebehandling for at hjælpe nyrerne på ret køl. T fik væskebehandling i 4 døgn, men hans nyretal kunne ikke bringes ned, og der var derfor tale om en kronisk nyreskade.
Vi formodede og håbede på, at T kunne komme hjem, blive understøttet af special kost, tjekket med løbende blodprøver og måske stadig kunne fungere som ridehest i et par år. T kom hjem, men fik kort efter høj feber og ville ikke rigtig spise eller drikke. T blev kørt på Højgård igen, og hans nyretal var nu fordoblet ift tre dage tidligere og var nu kritisk høje. T blev igen sat i væskebehandling i håb om et mirakel, der kunne bringe værdierne ned. Efter ydeligere tre døgn med maks. væskebehandling måtte dyrlægerne på Højgård i samråd med dyrlæger fra Bargtheheide konkludere, at T stod med kronisk, uoprettelig nyreskade, der ikke findes nogen behandling for, når han ikke reagerede på væskebehandling, og tallene var så høje.

Copyright Ridehesten.com
Stinna Skov-Foldberg med sin hjertehest, Foldbergs T. Foto: Ridehesten.com/Thomas Bach Jensen
Nyheden fortsætter efter annoncen

Samtidigt fandt Højgård ved scanning en stor masse på hans ene nyre, som formodes at være en tumor. Beskeden lød, at der ikke var mere, der kunne stilles op, når T ikke reagerede på væskebehandling, og at han ville blive meget dårlig, når de tog væskebehandlingen fra ham, og hans system begynde at lukke helt ned. I dag blev der taget endnu en blodprøve under 24 timer efter den massive væskebehandling, som afslørende de højeste nyretal, specialisten på Højgård nogensinde havde set, og det var kun et spørgsmål om kort tid, før T ville kollapse.
Vi er blevet forsikret om, at intet, vi har gjort, kunne have ændret denne prognose, og at hvad end, der har forårsaget nyresvigt, har været ekstrem aggressivt. Vi har derfor i dag måtte tage afsked med min bedste ven, vores elskede T, der har givet os så meget glæde og fantastiske oplevelser. Det føles surrealistisk og dybt uretfærdigt, at T’s liv skulle ende nu. Vi er dybt taknemmelig over alt det, T har givet os. Ord kan ikke beskrive det savn og uretfærdighed, vi føler. Minderne om T, hans godhed, fantastiske arbejdsvilje, milde øjne og hans og min rejse sammen står stærkt. Vi har sammen oplevet mere end jeg nogensinde havde turde drømme om.
Flyv højt elskede T. Tak for alt du har gjort for mig og for vores familie. Tak for vores sidste dans.

Læs artiklen om Stinna Skov-Foldberg "Stinna når langt på hjemmeavl" i magasinet Ridehesten 10/2022.

Copyright Ridehesten.com
For en måned siden i dag havde Stinna og T stor succes ved landsstævnet i Aarhus. Foto: Ridehesten.com/Kristine Bojsen
Thomas Bach Jensen

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Thomas Bach Jensen