Cecilia Lindahl
Noget af det første, der slår én, når man iagttager Tristans arbejde med hestene, er, at han har en utrolig positiv tilgang til hesten, hvor han altid har fokus på, hvad hesten gør, og ikke så meget hvad den ikke gør. Inden arbejdet med en hest sikrer han sig altid, at et både fysisk og mentalt (bevidsthedsmæssigt) fundament er på plads.
Fysisk fundament:
1) Grundlæggende kropskontrol
2) Kontrol gennem kontrol af hestens ben
Fysisk lærer Tristan hesten, at den for et ganske let træk i grimen skal bøje hovedet om på siden. Hesten indlærer her en position, som gør, at man altid kan stoppe den. Derefter lærer hesten, at den for ganske let pres skal flytte sit bagben ind under sig, så den altid bringer sig selv i egenbalance.
Når man kan kontrollere hestens ben således, at den for ganske let pres i schenkellejet flytter sig væk fra presset – og for ganske let ”træk” i grimen flytter sig hhv. til højre eller venstre, kan man gå videre til den mentale træning.
Mentalt fundament:
1) Hesten skal vide, hvordan den skal reagere på berøring (accept)
2) Bevægelse (over, under og efter sig)
3) Lyd – (hesten gøres mindre følsom over for lyde)
4) Vægt (hesten vænnes til vægt af fx en person)
Det er for den mentale del tale om træning, hvor hestens medfødte flugtinstinkt nedtones. Hesten er som bekendt et byttedyr, hvilket betyder, at den er nød til altid at være frygtsom og klar til at flygte, hvis den udsættes for noget nyt eller skræmmende.
Nedtoning af flugtinstinkt
Tristan starter altså med at nedtone flugtinstinktet ud fra en viden om, at hesten altid vil forsøge at sætte sig selv i en stressfri situation. Hesten ska lære at acceptere berøring over hele kroppen. Dette gøres ved at stryge hesten over hele kroppen, og stoppe, når hesten accepterer. Hesten introduceres derefter til en pose på en stang, og ved med denne at lægge ”pres” på hesten og fjerne ”presset”, når hesten udviser den korrekte respons(står stille), lærer hesten lynhurtigt, at den kan få farlige ting til at gå væk ved at stå stille. Efter ganske kort tid kan man se hesten stå stille og afslappet, mens posen bliver ført i tre plan 1) på jorden imod den og væk fra den samt bagved den 2) i midtersektionen/schenkellejet og 3) i luften over hovedet af hesten og skråt bagved den.
Høje lyde
Efter posen introduceres hesten til høje lyde. I Tristans tilfælde i form af en stor bøffelpisk som smældes i luften. Hvis forsøger at løbe væk, trækker Tristan hurtigt hesten efter sig, således, at hesten følger efter lyden og dermed får lyden til at forsvinde. Afhængigt af, hvad hesten har med sig af oplevelser, går dette faktisk temmelig hurtig.
Hesten introduceres til vægt
Når hesten er fuldstændig rolig over ovennævnte, introduceres den til vægt. Dette gøres ved, at Tristan hopper op på den, og lægger sig hen ovenpå den – med fødderne ud over krydset af den. Først når fundamentet er solidt, bliver hesten introduceret først til en longe som i en løkke langsomt strammes rundt om maven på hesten, først i gjordlejet og derefter hen langs hestens mave. Når dette er på plads, sadles hesten op, ude midt i det hele og uden at binde hesten op.
Lister ikke bare rundt
Noget af det helt usædvanlige ved at overvære Tristans måde at tilride på er, at der ikke som hos mange traditionelle trænere er tale om, at man lister rundt om hesten og gør alt for ikke at forskrække den! Når man ser Tristan og hans folk arbejde, kan der fx være tre unge hingste i gang på én gang med hver ”deres menneske”, og ikke en eneste gang fjerner en af hestene opmærksomheden fra ”deres” menneske. Der er 100% ro over hver enkelt hest, og det er på trods af, at én person slår smæld med en pisk, en anden blafrer med en pose og en tredje er i gang med at sadle en hest for første gang.
Lad hesten vide, hvad du gør
Tristans filosofi er desuden, at man aldrig må skjule noget for hesten. Den skal vide lige nøjagtigt, hvad du laver og gør ved den – ellers beder du selv om, at den skal blive forskrækket og handle voldsomt. Hvis den ved, hvad du gør ved den, og igennem fundamentet er tryg ved det, vil den handle derefter – altså hvad den har lært. Hvis den har lært, at den kan få nye stressende ting til at gå væk ved at stå stille, er det i ”værste” fald den reaktion, man vil få.
Et andet princip, som også håndhæves meget fast af Tristan, er, at an aldrig longerer tilridningsheste, da han er imod, at man lærer ungheste at løbe væk fra ting, de er bange for. Hesten skal altid lære at stå stille og kigge/undersøge, når den introduceres for noget farligt. Flugtinstinktet ligger så stærkt i hesten, at man aldrig bør gøre noget for at forstærke dette instinkt. Derimod arbejder han altid med at udslukke dette gennem alle de førnævnte principper(fundamentet).