Fokuser på det, du kan gøre noget ved

10-04-2025 12:14

Lars Mars

I et nyt blogindlæg dykker Lars Mars ned i, hvordan man kan hjælpe sin hjerne til at fokusere på alt det, man kan gøre noget ved i stedet for at dyrke alt det, man ikke kan påvirke

Copyright Ridehesten.com
Lars Mars. Foto: Ridehesten.com/ Kristine Ulsø

På mange måder lever vi i en intens tid med mange udefrakommende påvirkninger både fra udlandet og fra Danmark, der konstant bombarder vores hjerne med informationer, som vi bevidst eller ubevidst tager stilling til, og som kan stresse og presse vores hjerne og krop. 

Vores hjerner tager konstant stilling til, om vi siger det rigtige, og om vi har de rigtige holdninger for ikke at falde udenfor mængden. Hvis vi så samtidig tillægger en lidt presset stemning i den sport, som man dyrker (og måske også lever af), kan det let, bevidst eller ubevidst, påvirke både glæden, udviklingen og præstationen. 

Jeg bruger ofte begreberne "bevidst" eller "ubevidst", fordi vores hjerne groft fortolket har flere måder at blive påvirket på ved knap så gode informationer eller frustrerende oplevelser: 

  • Den bevidste måde er f.eks. når vi tænker på eller taler om situationer eller oplevelser. De kan altså placeres og bearbejdes i hjernen. 
  • Den ubevidste måde er straks lidt mere tricky, fordi hjernen opfanger situationen eller oplevelsen, men den bliver ikke synlig. Den placeres typisk i underbevidstheden, hvor alt andet "knap så godt" også bliver gemt, og så ligger oplevelsen sammen med mange andre knap så gode oplevelser og tager energi, der hurtigt kan eksplodere, hvis vi er lidt for pressede, og dermed skabe frustrationer og eventuelt overreaktioner, både hos dig selv, men også hos andre - og i særdeleshed overfor ponyen/ hesten. 

Uvisheden er hård for hjernen
Hvis noget fylder, og vi ikke ved, hvornår det ændrer sig, skabes der utryghed i hjernen. F.eks. hvis vi konstant har travlt og ikke kan se en afslutning på det, eller hvis vi konstant bliver bombarderet med knap så gode informationer fra nyhederne eller omverdenen, uden lyspunkter. Det kan også være, hvis der er noget, som ikke er gået som håbet i en længere periode, eller hvis der konstant er uro i ridesporten vedrørende ponyerne/ hestene, og hvor der er mange parter, der har meninger, så kan der let skabes utryghed. 

Vores hjerne kan rumme meget, hvis den er tryg, men den kan også meget let blive overbelastet, hvis der er lidt for meget at tage stilling til - eller hvis der samles lidt for meget op af det knap så gode. 

Vi kan heldigvis altid hjælpe vores hjerne ved at sortere i vores oplevelser, samt ved at styre hvor meget vi lader oplevelserne påvirke os. 

Jeg ser og hører om rigtig mange ryttere, der er frustrerede på grund af konstante opslag og informationer om forskellige situationer vedrørende ridesporten, også trælse situationer, som ingen har lyst til at havne i. Rigtig mange er nervøse for at deltage ved stævner, eller tænke på at tage en stævne-pause, da de ikke ønsker at havne i en situation, som kommer til at florere på de sociale medier. 

Rigtig mange har også svært ved at tale med andre om deres tanker, hvis de er i tvivl om noget, fordi de frygter at blive hængt ud som nogen, der ikke har styr på hestevelfærd, eller fordi de er bange for at blive misforstået. 

Jeg vil på ingen måde tage stilling til det ene eller andet vedrørende alt det, der sker i ridesporten og vedrørende ponyerne/ hestene - det har jeg ikke kompetencer til - jeg har kun fokus på, hvordan rytteren og mennesket inde i rytteren bedst muligt kan navigere i den tid, som vi befinder os i. 

Vi tager typisk vores hjerne for givet og regner med den som vores bedste ven, men en del af vores hjerne er faktisk skabt til at være opmærksom på, og klar til, at gå i alarmberedskab, hvis noget påvirker os negativt, eller hvis der er en stor belastning på vores hjerne. 

vores hjerne tænker desværre ikke altid rationelt, men kan ofte blive styret af følelser. Derfor vil det være godt at hjælpe hjernen til at navigere i forskellige udefrakommende påvirkninger - eller dem indefra sig selv - inden tankerne og påvirkningerne stresser hjernen og vores nervebane-system i kroppen. 

Vores humør har en stor betydning for vores oplevelser, både i hverdagen, i skolen, på arbejde og i sporten. Alt det som vi gør og tænker har en stor betydning for det udbytte, vi får. 

Frygt
Jeg tror ikke, at der er nogen, der står op om morgenen og tænker: "I dag vil jeg være ond ved min pony/ hest". Situationer kan desværre opstå, hvis hjernen er fyldt op med alt for mange tanker og påvirkninger, og ting som man skal tage stilling til. 

Frygten for at stå i en situation, hvor man kan blive mistænkeliggjort, enten til træning eller til stævne, stresser rigtig mange - og så opstår risikoen desværre for, at der netop sker det, som man frygter, fordi kroppen spænder op og sender uhensigtsmæssige signaler til ponyen/ hesten - eller fordi hjernen er presset og dermed kommer til at overreagere i en presset situation. Vores hjerne kan altså netop være grunden til noget knap så godt. 

Hjælp hjernen
Du kan dog hjælpe hjernen ved: 

  1. Forhold dig kun til det, som du kan gøre noget ved
    Det er rigtig fint at have holdninger til ting, bare de ikke fylder negativt i din hjerne. 
     
  2. Gør noget ved det, som du kan gøre noget ved i stedet for at irritere dig over det 
    Lav en realistisk plan for, hvordan du kan skabe ændringer. 
     
  3. Accepter situationen
    Når vi skaber accept, skaber vi samtidig ro i hjernen. Det er ikke sikkert, at vi er tilfredse med situationen, men med accepten skaber vi overskud til at kunne forholde os til det, og til at kunne gøre noget ved det, hvis muligt. 
     
  4. Find løsninger i stedet for at fokusere på fejl
    Vores hjerne elsker at finde løsninger, vi skal bare lige hjælpe den med det. 
     
  5. Smil
    Et afslappet ansigtsudtryk skaber ro i hjernen. Et alvorligt ansigtsudtryk skaber aktivitet i vores underbevidsthed og aktiverer vores alarmberedskab. 
     
  6. Glæd dig over det, som du gør
    Ros dog selv og vær glad for det, som du gør og det, som du kan. Det skaber ro og overskud i hjernen. 
     
  7. Sæt en "kile" i dine tanker
    Hver gang at du begynder at tænke på noget knap så godt, så prøv at hjælpe hjernen ved at sige til dig selv: "Hey, giver det mening at jeg tænker sådan?", og spørg da dig selv, om det i virkeligheden hjælper dig?

På den måde tager vi et aktivt valgt om, hvad vores hjerne skal bruge energi på og tage stilling til, så det ikke er følelserne og omverdenen, der bare styrer vores hjerner og tanker. 

Lige nu hjælper jeg rigtig mange, der er ved at miste rideglæden, fordi der er så meget støj på linjen. Mit råd er: Find alle de fede ting, der er ved ridningen. Fokuser på glæden ved samværet med ponyen/ hesten, så vi får fokus på alt det gode og ikke på alt det støj, der kan påvirke vores hjerne. 

Rigtig god fornøjelse med at hjælpe din hjerne til at navigere i alle de påvirkninger, der kommer ude fra den store verden samt inde fra ridesporten. 

Du kan med fordel også læse mine seneste blogindlæg: 

I mine blogindlæg på Ridehesten.com skriver jeg om alle de muligheder, der er for optimering af rytteren og mennesket inde i rytteren, enten til håndtering af eventuelle udfordringer, eller til at ligge et lag ovenpå rytterens kompetencer. Til endnu mere udvikling, præstation og glæde. 

Rigtig god fornøjelse med opmærksomhed på det mentale område
Du kan læse meget mere om mine forslag til optimering af rytteren og hjælp til mental sundhed samt optimering til sund udvikling og præstation:

På min blog på Ridehesten.com

På min hjemmeside: www.rytteroptimering.dk

Med sportslig hilsen

Lars Mars
Mental og fysisk træner samt optimering

Anna Pørtner

Tip nyhedsvagten

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Anna Pørtner