Er du opmærksom på flåter hos dig selv og hesten?

18-05-2020 13:45

Annika Knudsen Lorentsen

Når man rider en tur ud i den danske natur kan man riskere at støde på flåter, og det er vigtigt at være opmærksom på at fjerne disse både fra dig selv og hesten, da de kan være skyld i flere sygdomme, som de overfører når de bider sig fast

Copyright Ridehesten.com
Foto: Ridehesten.com/Annette Boe Østergaard
Nyheden fortsætter efter annoncen

En ridetur i naturen er dejligt for både hest og rytter, og det gælder om at nyde det danske sommervejr. Men man kan risikere at rende ind i flåter, som bider sig fast, og dermed kan overfører smitsomme sygdomme. 

Flåterne kan sætte sig både på dig selv og på din hest, og hvis de ikke har bidt sig fast på hesten, kan de flytte sig fra den til dig, når du strigler hesten efter rideturen. 

Det er vigtigt at være opmærksom på flåter, og fjerne dem hvis man er så uheldig, at der er en som bider sig fast. 

Det er mest i sommerhalvåret man støder på flåterne, og primært når man færdes i områder med høj bevoksning, som i skov eller på mark. Flåter kan ikke flyve eller springe, men de kravler op på f.eks. græsstrå, og derefter lader de sig dumpe ned, når et menneske eller dyr passerer.

Nyheden fortsætter efter annoncen

Hvordan beskytter man sig?
Den bedste beskyttelse mod flåter er påklædningen. Lukkede sko, lange ærmer og bukser, som er stoppet ned i strømperne. Men nogle gange kan det være for varmt at have lange ærmer og bukser, og der er det altså ekstra vigtigt at tjekke for flåter regelmæssigt. Finder man en flåt er det vigtigt at fjerne den med det samme, og det kan gøres med en flåttang eller en pincet. 

Flåter bærer sygdomme
Flåterne i sig selv er ikke farlige, men de bærer ofte på sygdomme, som spreder sig når de bider. Den mest kendte er borrelia, som er en potentielt alvorlig sygdom, som heldigvis kræver, at flåten skal sidde på kroppen i længere tid, typisk mere end 24 timer. Borrelia kan desuden behandles med antibiotika. 

En mere sjælden og mindre kendt sygdom, som flåter kan overfører, er centraleuropæisk hjernebetændelse (TBE). Denne sygdom kan overføres med få minutters kontakt, og sygdommen, som heldigvis kun sjældent udvikler sig alvorligt, kan ikke behandles. Der findes til gengæld en forebyggende vaccine. 

TBE er sjælden i Danmark, og de fleste tilfælde har man fundet på Bornholm, men der er også set tilfælde i blandt andet Nordsjælland. Statens Serum Institut vurderer, at det er sandsynligt, at der opstår flere risikoområder i takt med klimaforandringerne. I landene omkring os har flåter med TBE spredt sig markant de seneste år, og Sverige har op mod 400 tilfælde om året.

Læs mere om flåter og flåtbid på www.flåtbid.dk

Mille Albinus Hjermitslev

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Mille Albinus Hjermitslev