Dyrlæge Svend Erik Kold er død

08-11-2022 09:07

Advokat Sophus Bøgeskov Christensen

OPDARERET - Hestedyrlæge Svend Erik Kold er gået bort i en alder af 69 år. Svend var kendt i både Danmark og England, hvor han har haft stor betydning for mange hestefolk, og hvor han har arbejdet som dyrlæge, syns- og skønsmand og konsulent for forsikringsselskaber mm.

Copyright Ridehesten.com
Svend Erik Kold ved Dansk Varmblods Hingstekåring i 2010. Foto: Ridehesten.com

Mindeord fra advokat Sophus Bøgeskov Christensen:

Svend blev født 28. marts 1953.

Han voksede op i Risskov ved Aarhus, som søn af en landinspektør med frue, som han selv omtalte sine kære forældre.

Svend blev hestedyrlæge med stort H og stort D.

Svends første bekendtskab med heste fortoner sig for denne skribent. Men det står klart, at Svend i de yngre år havde sin gang i Aarhus Ridehal, der eksisterede fra 1937 til dens nedrivning i 1997.

I Aarhus Ridehal mødte Svend blandt andre dressurkoryfæer, berider og sønderjyde Nis Valdemar, som han ofte siden citerede, både som eksempel på et bredt humoristisk vid og som eksempel på dyb ridemæssig fagkundskab.

Her lå vel også grunden til inspirationen til Svends studier på Den Kongelige Veterinære Landbohøjskole, hvorfra han dimitterede som dyrlæge i 1979 og i 1990 opnåede den veterinære doktorgrad på grundlag af et banebrydende studie om subchondrale knoglelidelser hos heste.

Svend skiftede aldrig statsborgerskab, men efter klinisk praksis hos blandt andre dyrlæge Lennart Østblom i Ry, flyttede han til hvad der skulle blive hans primære hjemland, nemlig England, hvor han virkede og forskede 10 år på hestehospitalet Newmarket, et af verdens førende.

I 1990-1991 var Svend på Colorado State University på forskningsophold.

Herefter blev han klinisk praktiserende dyrlæge på fuld tid i Willesley Equine Clinic i Gloucestershire, England, og virkede som sådan i 18 år.

Adskillige af den nyere generations markante hestedyrlæger skylder Svend inspiration, udvikling og viden efter at have været på længere og kortere praktikophold hos ham i klinikken. Ingen nævnt, ingen glemt.

Herefter forlod han den store praksis og etablerede i 2009 sine aktiviteter i eget regi og under eget navn i virksomheden Svend Kold Ltd.

Copyright Ridehesten.com
Svend Erik Kold ved dyrlægeseminar i 2016. Foto: Ridehesten.com/Maria Lerche Mortensen

Svend Kold Ltd. havde flere ben at stå på:

Dels Svends fortsatte kliniske praksis for udvalgte kunder, der nød godt af hans kolossale erfaringsbase og for en dyrlæge helt særlige hestefagkundskab, også ride- og avlsmæssigt.

Dels Svends virke som konsulent for (heste)forsikringsselskaber både i England og i Danmark, i Danmark senest og mest kendt for Kongeriget Danmarks Hesteforsikring (KDH), hvor han som en ganske særlig repræsentant for selskabet var at finde ved Hingstekåringen i Herning, på KDH’s årsmøder for dyrlæger og som daglig sparringspartner for kunder og dyrlæger stod han til rådighed med sin altid venligt imødekommende personlighed og store faglighed,

Dels underviste han på Landbohøjskolen, eller som det på trods af Svends undren kom til at hedde, KU SUND, og i andre faglige sammenhænge,

Dels var han banedyrlæge på den kongelige væddeløbsbane Ascot, hvor han optrådte i kjolesæt og med høj hat på de store løbsdage og velsagtens stillede til veterinær tjeneste i op imod 1000 løbsdage og blev hædret for indsatsen fra kongehuset selv, og

Endelig og ikke mindst fungerede han som veterinærfaglig sparringspartner for parter og advokater i tvister med veterinærfagligt tilsnit og som expert witness, som det hedder i England, eller syns- og skønsmand, som vi kender det som hertillands, i retssager, udmeldt af domstolene i England og Danmark. Alt sammen hverv hvor hans personlige integritet og tårnhøje faglighed blev efterspurgt.

Svend var dansker i sin knoglemarv, men tilegnede sig og elskede den britiske form. Han drak kun the – ingen kaffe og kun yderst nødtvungent alkohol.

Tetbury i the Cotswolds i South West distriktet af England var familiens hjem i mange år frem til Svends død og et mere engelsk sted i den gode forstand er svært at tænke sig. En køre-, cykel- eller gåtur med Svend i omegnen afslørede en kærlighed til og dyb indsigt om dette land uden lige: ”her bor Jarlen af Badminton, derovre ligger Prins Charles’ farm, se den kirke, den er typisk for den og den periode o.s.v.”

Udover sin hjemegn elskede Svend at komme helt ude på Englands hale mod sydvest, Cornwall, hvortil han ofte søgte rekreation, afslapning, men også nød tilliden hos betroede klienter. Svend drømte om at spendere sit otium på Cornwall sammen med Ali, fjernt fra verdens uro og tummel.

I Danmark var det udover barndommen i Risskov og Aarhus, familiesommerhuset ved Svinkløv ud mod Vesterhavet, som Svend holdt af.

Trods sit altid venlige og imødekommende væsen, var Svend et meget privat menneske, som det var få forundt at komme helt tæt på.

Udover sin faglighed, som var et livslangt og tidsmæssigt dominerende islæt i Svends liv, betød hans 3 piger alt for ham.

Midt i savnet af en alt for tidlig afdød god ven og et veterinærfagligt fyrtårn, er det en trøst at vide at Svend døde, omgivet af sin elskede hustru Ali og døtrene Olivia og Millie for hvem han var en kærlig ægtemand og elskende far, trods det at han i de senere år, somme tider røbede, at han måske nok, hvis det kunne gøres om, ville have været mere hjemme hos pigerne. Men sådan arbejdede man ikke dengang konkluderede han så – måske mest i selvforsvar!

Æret være Svends minde!

Svend Kold bisættes tirsdag den 22. november 2022 kl. 14.00 lokal tid fra Holy Trinity Church, Long Newnton, GL8 8RR, England.

Copyright Ridehesten.com
Plan for Svends bisættelse. Foto: Privat
Charlotte Kusk Berwald

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Charlotte Kusk Berwald