Min hest har fået et sår

17-12-2022 06:28

Trine Askjær-Jørgensen

Det er nærmest uundgåeligt, at ens hest på et tidspunkt får et sår af den ene eller anden art. Det kan ske på mange måder, og når det så sker, er det rigtig rart at vide, hvad man skal gøre – det giver dyrlæge Guilhem Pellas fra Horsedoc Hestehospital dig her svarene på

Copyright Ridehesten.com
Foto: Adobe Stock

Sår er en kilde til mange bekymringer for hesteejere og ryttere, og du har højst sandsynligt prøvet at stå med en hest, der har fået et sår, hvor du har været i tvivl om, hvad du skal gøre ved det.

Det er dyrlæge Guilhem Pellas’ erfaring, at heste ofte kommer til skade på deres ben, og det er også netop her, du skal være særligt opmærksom på sår og rifter. Men først og fremmest er det vigtigt, at du har styr på din basisanatomi, så du er i stand til at vurdere, om et sår sidder i et særligt kritisk område og kræver øjeblikkeligt besøg af dyrlægen, eller om du selv kan behandle det.

Har du styr på hestens anatomi?
– Kendskab til hestens basisanatomi er afgørende for, at du kan reagere, når der er behov for det, og for at du kan være helt tydelig i kommunikationen med din dyrlæge, siger Guilhem Pellas, der desværre alt for ofte oplever, at folk peger på hestens knæ, når han taler om hasen.

Som hesteejer eller rytter har du brug for en vis portion viden om hestens anatomi, så du forstår, hvordan hestens krop er indrettet og dermed kan forstå og reagere på forskellige hævelser og sår afhængig af, hvor de er placeret. At kende din hests basisanatomi er faktisk noget af det vigtigste for dig i forhold til at kunne passe din hest optimalt.

På illustrationen her sidst i artiklen ses hestens anatomi i grove træk, men for at forstå, hvor sår kan være særligt kritiske, må man også kende til nogle af de lidt finere strukturer på hesten. Det er f.eks. en god ide at kende til led, sener og seneskeders placering på hestens ben. Det er som bekendt ofte på benene...

Gilpa

Se alle abonnementtyper her

Allerede abonnent? – Log ind her

 

Du finder artiklen i magasinet Ridehesten december 2022 s. 84-89.

Astrid Ø. Sørensen

Tip nyhedsvagten

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Astrid Ø. Sørensen