Marie Helene Rigård Rohleder
Det tyske medie RTL har gennem en undercover-journalist filmet den verdensberømte springrytter, træner og OL-guldvinder tyske Ludger Beerbaum. Optagelserne viser, hvordan han bruger træningsmetoden barring i sin træning, hvor hesten bliver slået eller berørt på forbenene, idet den springer over en forhindring.
Hos det tyske rideforbund skelner man mellem, om hesten bliver "slået" eller "berørt" med barren, da det stadigvæk er tilladt med den såkaldte berøring. Det er ikke tilladt at slå hesten, så den på smertefuld vis bliver tvunget til at springe højere. Det tyske rideforbund har i dag skrevet, at de tager sagen meget alvorligt, og afventer nærmere undersøgelse af videooptagelserne, før de kan udtale sig nærmere om eventuelle konsekvenser for Ludger Beerbaum.
Ludger Beerbaum selv mener ikke, at han har gjort noget forkert, og at hans medarbejdere har brugt den lovlige "berøring" i deres træning af hesten. Tryk HER og læs Ludger Beerbaums reaktion på sagen.
FEI har i dag også været ude og tage stor afstand til træningsmetoden fra videoen. I følge FEI's reglement er alle former for barring forbudt. Dette gælder også i Danmark.
Ridehesten har talt med Janni Thermann, som er elitesportschef for springning og military i Dansk Ride Forbund. På vegne af forbundet udtaler hun:
– Vi som forbund tager stærkt afstand fra præstationsfremmende midler, såsom barring, der påfører hestens smerte. Indenfor al ridesport skal hensynet til hesten prioriteres over alt andet.
Rideforbundet henviser også til deres fælles bestemmelser indenfor springning, hvor forbuddet af barring beskrives nærmere. Se dem her.
Rideforbundet ønsker ikke at kommentere på den verserende sag om den tyske springrytter Ludger Beerbaum.
Enhver form for barring eller forsøg herpå er forbudt.
Ved barring forstås enhver form for springning af spring, der ikke er tilladt på opvarmningsbanen, hjælperes eller rytterens bevidste fremkaldelse af slag på hesten under springning, brug af fremmedlegemer, medikamenter el.lign. under bandager eller andet steds, med henblik på at hesten/ponyen, ikke berører forhindringerne.
Rytteren skal altid behandle sin hest/pony på sådan en måde, at den ikke tager fysisk eller psykisk skade, og således at ryttere, tilskuere eller andre ikke med rimelighed tager anstød.