Den perfekte hest?

03-02-2018 11:50

Et forskerteam i Argentina har fået et gennembrud i deres arbejde med kloning, der kan føre til nye ”superheste”, der er hurtigere, stærkere og kan springe højere end almindelige heste – alt sammen i løbet af de næste to år

Copyright Ridehesten.com
Nyheden fortsætter efter annoncen

Ville du vælge den perfekte hest, hvis du kunne? Ja, så har du i hvert fald snart muligheden for det, for med en ny teknologi udviklet af et Argentinsk forskningsteam, er det nu muligt at klone, den perfekte hest.

Vi har tidligere bragt nyheden om den lille avlshingst El Rey Magnum, der ifølge opdrætterne kun var ét skridt fra perfektion. Men kan det blive for ekstremt?

Et hold forskere i Argentina har formået at omskrive genomerne af klonede heste ved hjælp af en stærk DNA-redigeringsteknik kaldet CRISPR. De har produceret sunde embryoner, der nu forventes at blive implanteret i en surrogatmor inden 2019, det beretter ibtimes.

Nyheden fortsætter efter annoncen

DNA-redigeringsteknikken CRISPR er grundlæggende en teknik i et bakteries immunsystem. Når en virus invaderer en bakteriel celle, indfanger CRISPR-systemet et stykke af virusets DNA og indsætter det i en sektion af bakteriens eget DNA, så det i fremtiden kan opdage og ødelægge viruset.

Forskere kan nu bruge den samme mekanisme til at skære, kopiere og erstatte stykker af DNA. DNA-redigeringsteknologien kan tillade forskerne at bytte defekte gener ud, men forskere fra Kheiron Biotech, der er et Argentinsk kloningsfirma er nu godt i gang med fremtidens superheste. Det Argentinske kloningsfirma har nemlig fokuseret på myostatin-gensekvensen, der er afgørende for muskelopbygning. Og i teorien vil heste, der er designet på en sådan måde, kunne løbe hurtige og springe højere end almindelige heste.

I 2013 fjernede FEI forbuddet mod klonede heste, der konkurrer internationalt. Derfor er det muligt for disse superheste at konkurrence i international ridesport, herunder OL.

Anna Pørtner

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Anna Pørtner