Dansk Varmblod om WFFS

08-06-2018 15:27
Avl

De fleste aktive hingste på Dansk Varmblods hingsteliste er nu testet for WFFS-genet, og det giver avlerne mulighed for at undgå parringer, der kan få dødelig udgang for føllet

Copyright Ridehesten.com
Nyheden fortsætter efter annoncen

Warmblood Fragile Foal Syndrome (WFFS) har sandsynligvis været årsagen til flere aborter og dødfødte føl, end man hidtil har antaget, fordi disse sjældent obduceres og føres til statistik. Genet for WFFS findes primært hos europæiske varmblodsheste, og to tilfælde i dette forår af dødfødte varmblodsføl i USA, der er blevet diagnosticeret med WFFS, har medført et øget fokus på sygdommen.

Efterfølgende har mange europæiske hingstestationer – herunder danske – taget konsekvensen og på eget initiativ ladet deres avlshingste teste for WFFS-genet. Det betyder, at hoppeejere har mulighed for at sikre, at de ikke parrer to individer, der er genbærere.

– Ethvert dødt føl er et tab for avleren, for hoppen og for avlsforbundet, og for avleren har det en følelsesmæssig såvel som en økonomisk konsekvens, fastslår Dansk Varmblods formand Jan Pedersen.

 

Viden og transparens

I maj måned udmeldte Dansk Varmblod, at WFFS potentielt er en sygdom, som kan nødvendiggøre en avlsmæssig overvågning, og derfor iværksatte man en indsamling af tilgængelige data og viden om sygdommen for samtidig at overveje en strategi for overvågning og regulering af sygdommen.

– Det øgede fokus på WFFS har allerede tilvejebragt mere viden om sygdommen og genbærerne, og det må betragtes som en positiv udvikling, der kan forventes at nedbringe antallet af aborter og dødfødte føl allerede fra næste år, fortæller han.

Dansk Varmblod anbefaler hingste- og hoppeejere at lade deres avlsdyr teste, og de fleste aktive hingste på Dansk Varmblods hingsteliste er nu testet for WFFS på hingsteholdernes eget initiativ, hvilket betyder, at den fornødne transparens er til stede.

Nyheden fortsætter efter annoncen

– Herfra er det op til hoppeejerne at vurdere, om de vil tage en chance og bruge de hingste, der er bærere af genet, eller om de forinden vil lade deres hopper teste, siger Jan Pedersen.

Dansk Varmblods hovedbestyrelse vil på næste møde tage stilling til, om det fra avlssæson 2019 skal være et krav for optagelse på forbundets hingsteliste, at hingstens WFFS-status er kendt og må offentliggøres.

 

Internationalt fokus på arvelige sygdomme

Jan Pedersen er også formand for verdenssammenslutningen for varmblodsavlsforbund, World Breeding Federation for Sport Horses (WBFSH), der ligeledes er kommet med en officiel udmelding om Warmblood Fragile Foal Syndrome, som kan læses HER.

Mere viden er vejen frem, og arvelige sygdomme herunder Warmblood Fragile Foal Syndrome er på dagsordenen, når WBFSH senere på året holder årsmøde i Ungarn.

 

/Pressemeddelelse.

 

Anna Pørtner

Tip nyhedsvagten

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Anna Pørtner