Dansk distancerytter med store ambitioner

10-03-2021 19:19

Liv Haumann Madsen

Rikke Sophie Thygesen er 26 år gammel, og er opvokset i Odder. Nu er hun flyttet til Norge, hvor hun dyrker distanceridning på eliteplan

Copyright Ridehesten.com
Fra venstre: Zigan OX, Fronfutu OX, Rikke Sophie og Aspen-Hills Karma OX). Taget hjemme på gården i Norge, 2021. Foto: Privat
Nyheden fortsætter efter annoncen

Hvad der bare skulle have været et træningsophold for den danske distancerytter Rikke Sophie Thygesen, blev i stedet en flytning fra Danmark til det sydvestlige Norge. Under Rikke Sophies træningsophold, mødte hun nemlig sin nuværende kæreste, som hun er flyttet sammen med. 

Rikke Sophie Thygesen rider distanceridning på eliteplan, og har debuteret i distanceridt helt op til 160 km. på hesten Fronfutu OX. Derudover ejer hun også hestene Zigan OX og Aspen-Hills Karma OX. Alle hestene, er OX-arabere. 

Rikke Sophies karriere med heste, startede utraditionelt.

Rikke Sophie er ikke vokset op omkring heste, men da hun som 3-årig havde en barnepige der gav hende en lyserød Barbie-hest, opstod kærligheden til heste. Hun talte ikke om andet, indtil hun som 7-årig endelig fik lov til at starte på den lokale rideskole. Da Rikke Sophie blev 10 år, fik hun sin første halvpart på en rideskolehest. Og da hun blev 11 år, fik hun lov til at få helpart. Det var en måde hvorpå, at Rikke Sophies forældre kunne se, at Rikke Sophie faktisk havde interessen for heste. Og at det ikke bare ville være en fase, der ville gå over. 

Fakta

Rikke Sophie Thygesen er 26 år gammel, opvokset i Odder og bor aktuelt i sydvestnorge. 

Rikke Sophie har debuteret i distanceridt op til 160 km. 

 

Fold up

På Valentinsdag tilbage i 2008, mødte Rikke Sophie for første gang hesten, Fronfutu Ox.

Og til hendes konfirmation i Maj 2008, blev hun den heldige ejer af af lige netop Fronfutu, der dengang var en utilredet 4-års, som havde ukendte problemer med en hov. Rikke Sophie fik ham i konfirmationsgave, af hendes mormor og morfar. 

Copyright Ridehesten.com
Aspen-Hills Karma OX og Rikke Sophie til distanceridt på 50km til Julekakerittet i Ersdal, Norge, december 2020. Foto:privat

Ikke den fødte distancehest
De fleste dyrehospitaler havde givet op på Fronfutus ukendte hovproblemer, og derfor lå det ikke til kortene, at han og Rikke Sophie skulle have en stor distancekarriere. 

Egentligt har Rikke Sophie altid redet distanceridning, også før hun kendte til sporten. Før hun fik Fronfutu, red hun nemlig en masse ture med sin gode veninde. De red ofte så lange ture, at hestene fik pauser i forskellige stalde. År efter fandt Rikke Sophie ud af, at disciplinen distance fandtes, og siden har hun dyrket det. 

Nyheden fortsætter efter annoncen

For Rikke Sophie er det fedeste ved distancesporten at nyde naturen fra et andet perspektiv. De mange lange ture gør, at man lærer sin hest at kende på en helt anden måde, end i almindelig ridesport.

Distancesportens citat er “at gennemføre er at vinde”, og sådan har Rikke Sophie det også. Det fedeste er, at gennemføre efter et hårdt ridt. Samtidigt holder hun også meget af fællesskabet. Man får venner og bekendte fra hele verden. Alle hjælper alle til stævnerne, og først når ekvipagerne har krydset start, bliver det alle mod alle. 

Copyright Ridehesten.com
Zigan OX, CEI1* og Rikke Sophie på distanceridt på 80km ridt i Holzerode, Tyskland, juli 2019. Foto: privat

Flyttet til Norge
I Norge har Rikke Sophie fået gode muligheder for at træne i kuperet terræn og i alt slags vejr. Det forbereder hestene, på noget af det, de kan møde under et distanceridt.

Der kan ske meget i terrænet, og derfor er det afgørende at have et godt team bag sig. I distanceridning har hver ekvipage et “hjælperteam” af op til fire personer. Rikke Sophie beskriver det, som ved formel 1. Uden et godt team, er der ingen ekvipage. 

Nogle af udfordringerne ved distanceridning er, at det kræver en masse forarbejde. Både hest og rytter er atleter, og derfor bruger Rikke Sophie også meget tid på sin egen træning og kost. Samtidigt med at distanceridning kræver planlægning og er dyrt, når man rejser i mange lande. For at ride et distanceridt, skal alting hænge sammen. 

At gennemføre er at vinde, siger Rikke Sophie. 

Rikke Sophie har redet distance i store dele af verden. Flere steder i Europa, i England, Italien, Chile og Sydamerika. Hun har desuden været hestepasser i Abu Dhabi, og så har hun arbejdet på et stutteri i New Zealand. 

Netop på stutteriet i New Zealand mødte Rikke Sophie hesten Aspen-Hills Karma OX, mens hun ledte efter ny hest. Rikke Sophie var rejst hjem til Danmark, og prøvede en masse heste i hele Europa. Hun havde dog forelsket sig i Aspen-Hills og kunne ikke få tankerne fra ham. 

Selvom det var en lidt skør idé, valgte hun derfor at købe ham og at få ham transporteret hele vejen fra New Zealand til Danmark. 

Hesten Zigan OX er født i Polen, og det er meningen at Zigan skal være Rikke Sophies fremtidsstjerne. Uden corona rider de lige nu ridt på 120 km. internationalt, og målet for Rikke Sophie og Zigan er at kvalificere sig til både EM og VM i nærmere fremtid. 

Anna Pørtner

Tip nyhedsvagten

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Anna Pørtner