Forbedret hestevelfærd i distancesporten 2020

07-01-2020 11:16

Merete Haahr

Efter et år med hidtil uset og til tider grov offentlig debat blev der offentliggjort nye regler for distanceriding , som har til formål at lægge vægt på hestevelfærd og gendanne distancesportens omdømme, som igennem en længere periode er blevet mærket af sager omkring doping, skader og dødsfald

Copyright Ridehesten.com

Selvom der nu er strengere regler for international distanceridning, så er spørgsmålet om det vil få betydning for stævnerne i de Arabiske Emirater, hvorfra mange af sagerne er opstået. FEI-tribunatet har fornyligt dømt i en sag mod en distancerytter fra de Arabiske Emirater Mohamed Ali Al Marzouqi over hans voldsomme måde at ride hesten Romeo i Abu Dhabi i december. FEI-tribunatet skriver i deres afgørelse at denne voldelige opførsel ikke er normal ridning, og det fremgik tydeligt af videoen at Mr. Al Marzoqi sparkede hesten så hårdt han kunne, så man kunne se dagslys mellem rytterens ben og sadlen. Han slog hesten gentagne gange med tøjlerne og hesten var synligt udmattet. På de få sekunder videoen varede kunne man se at rytteren sparkede hesten 27 gange og han slog hesten med tøjlerne 19 gange. Dette var kun de sidste minutter af et 100 km langt ridt på over seks timer. 

Sidste år blev en anden rytter dømt for at have slået hesten med sin vandflaske. Af videoen fremgår det at hestens gennemsnits hastighed blev langsommere og det måske var gået op for rytteren at hans chancer for en top-10-placering lå uden for rækkevidde.

Ligeledes blev en anden rytter tidligere på året udelukket i 30 måneder for at have slået og sparket hesten voldsomt indtil hesten til sidst brød sammen med et brækket ben. Denne situation blev også fanget på video. Tre minutter inde i filmen kan man se at hesten falder sammen på knæet, den prøver at komme op igen, man kunne se at hesten skummede om munden og trak vejret så hårdt at den falder sammen på knæet, prøver at komme op og falder sammen igen. Forbenet var tydeligvis brækket.

Høj fart i en konkurrence kan bidrage til overanstrengelse og det kan udløse et knoglebrud lød det fra det efterfølgende tribunat. Knogletræthed og brud kan også være forårsaget af længerevarende overbelastning og misrøgt som overtræning, dårlig træningsoverflade og for korte mellemrum mellem konkurrencer. 

Så sent som i et løb d. 29. december er flere heste blevet katastrofalt såret i forbindelse med endnu et distanceridt. Løbet var klassificeret som en nationalt ridt, men over 20 nationer var repræsenteret. Det står klart at disse løb ikke står mål med FEI-regler for hestevelfærd.

Rosemary Sloan er fra gruppen Clean Endurance som arbejder på at bekæmpe mishandling, snyd og doping i forbindelse med distancestævner. Organisationen har indleveret flere klager over mishandling og manglende hestevelfærd. Hun fortæller at det er på tide at vi tager hensyn til hesten som vores partner.

 – Vi ved fra andre lignende fortællinger at denne sag kun er toppen af isbjerget, og vi kan kun indlevere protester i forbindelse med nøje gennemgang af det videomateriale som de officielle tv-selskaber leverer.

De undrer sig over hvorfor sådanne situationer bliver overset gang på gang. De mener at det er uheldigt at dommerne gang på gang overser sådanne situationer med mishandling af hestene. Hestevelfærd i forbindelse med distanceridning kan være en svært område at navigere i, og de mener at en af årsagerne til at der bliver set mellem fingre med kritiske situationer, kan være at nogle af de mange velhavende spillere har andre interesser i forbindelse med selve løbet .

Ifølge FEI må ingen personer mishandle en hest under et stævne eller et ridt, eller på noget andet tidspunkt. Mishandling betyder en handling eller en udeladelse som forvolder hesten smerte eller unødvendigt ubehag. Det er blandt andet at slå eller piske hesten overdrevent meget eller at konkurrere med en udmattet halt eller såret hest. Det er forbudt at bruge genstande eller udstyr som påfører hesten unødvendig smerte. 

I januar 2020 træder nye regler fra FEI i kraft, og det betyder at enhver person som er vidne til mishandling skal rapportere det i form at en protest, uden ophold. Dette skal ske uanset om det det er et FEI-stævne eller under et nationalt forbund. Hvis mishandlingen er sket under eller i direkte forbindelse med et stævne, så skal det meldes til generalsekretæren, som vil beslutte om det skal henvises til en FEI Tribunal. Disse regler vil få betydning for hestevelfærden, men det er vigtigt at de bakkes op fra de nationale forbund og sportsregulerende organisationer for at håndhæve og løbende gennemgå både reglerne og de sanktioner, det pålægges for manglende overholdelse, fortæller Antonia Milner-Mathews, som er direktør hestevelfærd inden for den engleske distancesport. Hun er både chokeret og trist over de mange sager der er i forbindelse med den internationale distance ridning.

– Vi anbefaler at vores ryttere ikke deltager i stævner rundt om i verden, hvor der er alvorlige og velfunderede bekymringer om hestevelfærden. Oprydning af den Internationale distancesport skal være den globale prioritet for sporten i 2020, uanset hvad det kræver, slutter hun.

Anna Pørtner

Tip nyhedsvagten

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Anna Pørtner