Danmarks yngste læremester

30-03-2023 06:28

Trine Askjær-Jørgensen

I en alder af bare 25 år er nyuddannet berider Charlotte Bruun Nielsen blevet certificeret som læremester. Nu leder hun og hendes arbejdsplads Halmtofte/Hedebakken efter en rideinstruktørelev, de kan lære oplære

Copyright Ridehesten.com
Charlotte Bruun Nielsen. Foto: Ridehesten.com/Annette Boe Østergaard
Nyheden fortsætter efter annoncen

25-årige Charlotte Bruun Nielsen er for nyligt blevet certificeret som læremester under Dansk Ride-Instruktør Forening i en alder af bare 25 år. Det gør hende til Danmarks yngste læremester.

Sidste sommer færdiggjorde Charlotte berideruddannelsen i det "gamle" format, hvor hun var til sin sjetteårs eksamen i både springning og dressur på MA-niveau. Uddannelsen er siden blevet lavet om, så den er specialiseret mod dressur eller springning fra starten af. 

Sammen med sin relativt nye arbejdsplads Halmtofte/Hedebakken er Charlotte blevet certificeret som læremester for en rideinstruktørelev med speciale i dressur. Det bliver man ved at sende en ansøgning ind til Dansk Ride-Instruktør Forening (DR-IF). Så går de allerede godkendte læremestre ansøgningerne igennem og giver nogle anbefalinger til instruktørudvalget, en lidt mindre gruppe. Disse vælger så, hvem der kan godkendes som læremestre.

Charlotte og Halmtofte/Hedebakken er således blevet godkendt til at have en elev på de første to år af den nye uddannelse, altså i lære til det der hedder rideinstruktør.

Copyright Ridehesten.com
Selvom Charlotte Bruun Nielsen er gået all-in på dressur, måtte hun på uddannelsen også lære at springe på et vist niveau. Her på Emilia Imhoff til B-stævne på Vilhelmsborg. Foto: Ridehesten.com/Annette Boe Østergaard

En lidt atypisk baggrund
Vejen hertil har ikke altid været lige nem for Charlotte. I modsætning til mange andre i branchen er hun startet fra bunden, hvad angår økonomi og kontakter. Hver eneste sejr har hun måttet kæmpe sig til.

– Jeg har egentlig altid vidst, at jeg gerne ville være berider og har altid været interesseret i heste, men vi havde ikke de store muligheder, da jeg var yngre. Det kunne f.eks. ikke blive til bil, trailer, rideskole, stævner hver weekend osv. Alle mine ponyår red jeg faktisk bare rundt på min pony ude på en mark, og så krejlede jeg mig lidt til at få lov til at ride på andres heste og opsøgte stalde i området, fortæller Charlotte og fortsætter: – Da jeg var færdig med 9. klasse, fik jeg mulighed for at komme til Gunnarlunda hos Patricia og Bjarke Laustsen i Sverige. Der var jeg i et års tid for at prøve det af, og jeg synes, det var superfedt.

Nyheden fortsætter efter annoncen

Derefter tog 18-årige Charlotte i 2016 hjem til Danmark og startede på grundforløbet til berideruddannelsen.

Det er heller ikke altid nemt at have godt nok hestemateriale til berideruddannelsen. Charlotte søgte til at starte med efter heste, hun kunne låne, på Ridehesten.com og Facebook.

– Jeg sad selv og kiggede annoncer igennem med folk, der kunne være interesserede i at låne heste ud, og så havde jeg tilfældigvis en veninde, som havde en springhest, hun ikke længere havde interesse for. Den fik jeg i træning og startede med at låne. Jeg købte den senere, men det var også kun, fordi det var en veninde, at det kunne lade sig gøre, fordi det tog halvandet år at afbetale den hest på en beriderelevs løn. Ellers har jeg simpelthen lånt mig til hestene; nogle viste sig ikke at du, men i sidste ende fandt jeg også nogle rigtig gode heste.

Charlotte er oprindeligt fra Thisted og har igennem sin læretid først været hos Charlotte Lynge på Morsø Rideklub et halvt års tid og resten af tiden hos Niels Henrik Christensen i Viborg Rideklub, hvilket hun har været rigtig glad for.

Copyright Ridehesten.com
Charlotte Bruun Nielsen og Madame Curie til Blue Hors Dressurfestival i november 2022. Foto: Ridehesten.com/Kristine Ulsø Olsen

Vil bidrage til uddannelsen af fremtidens beridere
Efter endt eksamen blev Charlotte ansat på Halmtofte/Hedebakken, som er et stutteri, uddannelses- og salgsstald for dressurheste i Flemming ved Vejle. Stedet ejes og drives af Hanne Brebøl og Ole Thorsen og har som dressurstald rødder helt tilbage til 1973.

Udover Charlotte består teamet af Benedikte Brebøl Windfeld, der arbejder som jordemoder, men er Grand Prix-rytter og uddanner enkelte dressurheste ved siden af sit job, Hanne Brebøl Thorsen, som med 60-års erfaring indenfor hesteverdenen og uddannelse som A-dommer er øjnene på jorden, Ole Thorsen, som bruger sin landmandsekspertise til at producere førsteklasseswrap til hestene og passe baner og folde efter alle kunstens regler, og Malene Lundberg Mogensen, som er hestepasser, men den 1. september 2022 startede på uddannelsen til jordbrugsteknolog med speciale i heste og derfor nu hjælper i weekender og hverdage, når studiet tillader det.

– Det er lidt et nyt setup for Halmtofte med en berider; de har altid haft ryttere på stedet, men ikke en uddannet berider. Det er startet rigtig godt ud her, synes jeg, og vi håber bare på at kunne komme ud og vise os lidt på stævnebanerne og få udviklet nogle heste. Og så synes vi selv, vi har noget godt at bidrage med til uddannelsen og udviklingen af de næste beridere, siger Charlotte Bruun Nielsen og runder af med: – Jeg håber, at mit eksempel kan inspirere dem, der sidder derude med en drøm om at arbejde med heste, for det kan godt lade sig gøre, selvom det ikke altid virker så ligetil. 

Copyright Ridehesten.com
Charlotte Bruun Nielsen og Madame Curie. Foto: Ridehesten.com/Kristine Ulsø Olsen
Anna Pørtner

Tip nyhedsvagten

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Anna Pørtner