Danmark er vært for VM for unge avlere

04-07-2024 12:02

Britt Carlsen

Dansk Varmblod er vært for VM for ungavlere, WBFSH International Young Breeders World Championships på Stutteri Ask, Fyn.  154 unge fra ti nationer kæmper om medaljer den 4. - 6. juli

Copyright Ridehesten.com
Foto: Stutteri Ask.

Hvert andet år afvikles et verdensmesterskab for ungavlere fra avlsforbund over hele verden. I år er det Dansk Varmblod, eller nærmere Ung i DV, som har værtsrollen, og mesterskabet afvikles på Stutteri Ask i dagene fra den 4. – 6. juli. Ung i DV har en gang tidligere haft værtsskabet for VM, det var på Vilhelmsborg i 2005, men i år har tilmeldingerne slået alle rekorder.

Mere end 150 unge avlere til VM
Dansk Varmblod stiller selv med hold til verdensmesterskaberne, hvor der i alt er tilmeldt 20 forbund. De forbund dyster om den eftertragtede titel: 2024 Young Breeders World Champions. Der er slået rekord i forventet antal deltagere i mesterskabet, da avlsforbundene stiller med 154 unge avlere.

Dansk Varmblods formand Jan Pedersen, der er præsident for WBFSH glæder sig over, at verdensmesterskabet for unge avlere er kommet til Danmark i år: - Det er en stor fornøjelse at byde velkommen til engagerede unge fra store dele af verden til dette mesterskab i regi af International Young Breeders. Arrangementsudvalget i Ung i DV har lagt et stort arbejde i forberedelserne til mesterskabet, og vi er meget taknemmelige for den støtte vi har fået fra sponsorer og ikke mindst fra Stutteri Ask, som har stillet deres fantastiske faciliteter til rådighed for afviklingen. I tre dage vil de unge avlere dyste på færdigheder, både teoretisk og praktisk. Jeg ser frem til at møde de unge avlere, der er repræsentanter for deres avlsforbund, men også repræsenterer fremtiden for hesteavlen. 

En kamp på viden og færdigheder
Avlsforbundene kan stille med et senior hold (á 3 el. 4 deltager på holdet) og et  junior hold (á 3 el. 4 deltager på holdet).

Junior: 16-20 (fødselsår: 2004-2008 for VM 2024)
Senior: 21-26 (fødselsår: 1998-2003 for VM 2024)

Al kommunikation foregår på engelsk, og deltagerne skal gennem en skriftlig teoriprøve, samt nogle praktiske prøver i bedømmelse af dressurhestens eksteriør samt skridt og trav, løsspringning samt bedømmelse af skridt og trav og mønstring på trekantsbane. 

Der er andre, mindre konkurrencer undervejs bl.a. 'Turn-out', som er en holdkonkurrence, hvor holdet skal soignere en hest og gøre den udstillingsklar. 

Følgende forbund er med: 

Anglo European Studbook (AES) Storbritanien
Belgian Warmblood Association (BWP) Belgien
Canadian Warmblood Horse Breeders Association (CWHBA) Canada
Danish Warmblood Studbook (DWB) Danmark
Hannoveraner Verband e.V. (HANN) Tyskland
Irish Sport Horse (ISH) Irland
Landesverband Bayerischer Pferdezüchter e.V. Tyskland
Latvian Warmblood Studbook (LWB) Letland
Oldenburger Pferdezuchtverband e.V. (OLD) Tyskland
Pferdezuchtverband Baden-Württemberg e.v. Tyskland
Pferdezuchtverband Brandenburg-Anhalt e.V. (BR-ANH) Tyskland
Pferdezuchtverband Sachsen-Thüringen e.V. (SA-THU) Tyskland
Rheinisches Pferdestammbuch e.V. (RHEIN) Tyskland
Selle Francais (SF) Frankrig
Studbook of the Royal Dutch Sport Horse (KWPN) Holland
Swedish Warmblood Association (SWB) Sverige
Trakehner Verband e.V. (TRAK); Tyskland
Verband der Pferdezüchter Mecklenburg- Vorpommern e.V. (MECKL) Tyskland
Verband der Züchter des Holsteiner Pferdes e.V. (HOLS) Tyskland
Zentrale Arbeitsgemeinschaft der Pferdezüchter (ZAP) Østrig

I praksis betyder det deltagelse fra følgende lande: Tyskland, Holland, Belgien, Frankrig, Irland, Letland, Østrig, Canada, Sverige og Danmark.

Start- og resultatlister

Dansk Varmblods nuværende formand Jan Pedersen blev valgt i 1994, mens han i 1999 blev valgt som præsident for WBFSH. WBFSH står for World Breeding Federation for Sport Horses, og er en verdensomspændende organisation af ridehesteavlsforbund.

Copyright Ridehesten.com
Foto: DV.
Thilde Alsing

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Thilde Alsing