Britt Carlsen
Fire OL-guldmedaljer samt medaljer ved VM og EM, tyske Ludger Beerbaum, 56 år, kender springsporten indgående. Han driver et ridecenter med uddannelse og salg, samt hingstestation, ligesom han er medarrangør af ridestævner. Ingen har som han, fingeren på pulsen, når det gælder springsporten globalt.
Han forventer, at corona-krisen vil få vidtrækkende konsekvenser og også kræver en nytænkning inden for ridesporten. ”Det er bydende nødvendigt, at vi sætter spørgsmålstegn ved det system vi havde i springsporten før Corona-udbruddet og evaluerer det, udtaler han til equnews. Han forventer, det vil tage tid, før ryttere og heste igen er klar til 5-stjernede Grand Prix-klasser, og han forventer, at mange ryttere vil starte deres heste op på lavere niveau efter pausen. Pengepræmierne er sekundære nu, understreger han.
Beerbaum udtrykker også bekymring over de mulige konsekvenser af springsportens hyppig flyvning med hestene rundt om i verden. Og han forventer faktisk, at mange ryttere vil vælge, at fokusere på at ride i deres hjemland i den nærmeste fremtid.
”Vi må regne med, at vi kun kan vende tilbage til vores sport i en ændret form,” opsummerer Beerbaum. ”Mange ryttere er mere opmærksomme på at komme fra et fly til det næste og flyve fra et land til et andet end at være hjemme. Måske er jeg gammeldags også i den henseende, men jeg tror bare ikke, at alt dette vil være muligt i fremtiden. Vi vil opleve konsekvenser af denne krise i de kommende år ”. Alligevel er Ludger Beerbaum ikke bekymret for sportens fremtid som sådan: ”Vores sport er unik, vi arbejder med dyr. Mænd og kvinder konkurrerer mod hinanden i den samme klasse. Jeg tror bestemt ikke, at vores sport er i fare efter denne krise.”
Ludger Beerbaums holdninger bakkes op af den svenske træner for springlandsholdet, Henrik Ankacrona. Han udtaler bl.a. til Svenska Dagbladet: Jeg ser ikke det, Ludger maler som et skrækscenarie. Vi har store fantastisk fine stævner, og de har haft en enorm vækst de seneste fem til ti år. Spørgsmålet er, om det er blevet for meget eller ej. Nogle heste har måttet konkurrere for meget, det er blevet lidt usundt. Ryttere rejser fra en konkurrence til en anden og når knapt hjem for at træne deres heste. Jeg håber, at vi efter pandemien kan komme tilbage og være, endnu mere heste- og ryttervenlige, siger Ankarcrona, ifølge Tidningen