Ægtepar omdanner hestepærer til grøn energi

26-08-2018 07:22

Camilla Tiefensee Schrøder

En smed fra Brædstrup så det uudnyttede potentiale i hestemøg og opfandt et anlæg, der kan omdanne hestemøg til biobrændselsbriketter. I dag driver han en virksomhed med sin kone, og de oplever stor efterspørgsel på deres produkt i hesteverdenen

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock
Nyheden fortsætter efter annoncen

Det er nok de færreste, der havde troet, at afføring fra heste kunne blive penge værd. Men ikke desto mindre er det tilfældet for et ægtepar i Brædstrup i Østjylland. Det skriver TV2 Nyhederne, som også har lavet et indslag om iværksætternes hestepæreforretning.

For fem år siden fik manden i ægteskabet, Kristian Trolle, en idé til at omdanne hestemøg til biobrændsel gennem en raffineringsproces. Det skete ved siden af hans job som smed.

Ved at tørre det våde hestemøg kunne gødningen blive omdannet til et tørstof, der kunne brændes, og som kunne levere varme til huset, mens restproduktet kunne blive trykket til biobriketter til videresalg. 

Nyheden fortsætter efter annoncen

–Det var helt lavpraktisk. Ingen smarte tegninger. Ingen ingeniør inde over eller noget som helst, fortæller han i TV2-indslaget.

Stor efterspørgsel
Inspirationen til processen kom fra stutteriejer og nu afdøde Peer Ejlersgaard fra Højbjerg ved Aarhus. Han var træt af sine hestes affald, forklarer Kristian Trolle.
Samtidig brugte stutteriejeren mange udgifter på at køre møget væk, ligesom han også brugte mange udgifter på at varme sine bygninger op på grund af de mange kvadratmeter.

I dag er Kristian Trolle sammen med sin kone, Gitte Rosenkilde indehaver af virksomheden Ecodrying, og efter at have fået miljøgodkendelse på deres produkt, er salget kommet godt i gang. Anlægget er bl.a. blevet solgt til Blue Hors og flere virksomheder i England og Tyskland.

Copyright Ridehesten.com
Kristian Trolle og Gitte Rosenkilde. Foto: Ridehesten.com/Jørgen Bak Rasmussen
Mille Albinus Hjermitslev

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Mille Albinus Hjermitslev