Walker, massagedækken eller blodcirkulationssøgende?

18-05-2019 11:04

Der findes et utal et nye typer wellness-dækkener på markedet. Læs alt om, hvad Dufour bestemt ikke vil undvære

Copyright Ridehesten.com
Foto Shutterstock
Nyheden fortsætter efter annoncen

Exercise rug, også kaldet et walkerdækken, er for mig et must at have i stalden og kan anvendes i mange forskellige sammenhænge – både under gåture, longearbejde og i walker. Med 100 procent skulderfrihed og ekstra foring på bringen minimeres slitage ved skulder- og bringepartiet. Dækkenet kommer i mange forskellige materialer. Nogle er af blodcirkulationsøgende materialer og bør derfor kun anvendes indendørs eller i godt vejr udendørs under træningspasset. Andre er designet med soft shell-yderside og fleeceinderside, som hjælper med at transportere fugten væk fra hesten og holder den varm og tør. Dette dækken er ideelt til forårs- og efterårsmånederne, hvor højere gram vil gøre hesten for varm under træningspasset. Et godt walkerdækken i vintermånederne er designet med vind- og vandtæt yderside og glat polyesterinderside med enten 100 – eller mere optimalt – 200 gram, så dækkenet kan anvendes i køligere og regnfuldt vejr for eksempel i skridtmaskinen i de kolde vintermåneder, uden at den bliver for afkølet i kulden.

Blodcirkulationsøgende dækken

Der har gennem længere tid været øget fokus på forebyggelse og behandling af skader samt restitution. Det har fået en del større dækkenproducenter til at producere deres egner linjer af varmereflekterende dækkener og massagedækkener, hvis formål er at øge blodcirkulationen til muskelvævet. Den øgede blodcirkulation medfører øget iltlevering til celler og væv og hjælper med fjernelse af toksiner fra de store og små muskelgrupper. Fjernelse af toksiner afhjælper ømhed og stivhed i hestens muskulatur, hvilket hjælper til at minimere eventuel inflammation og forebygger skader.

Dækkenerne er ideelle til brug før træning for at varme musklerne op eller efter træning for at reducere mælkesyreophobning fra træningspasset. Flere ryttere anvender også dækkenerne under transport eller som natdækken i de kølige sommeraftener eller under et andet dækken i de kølige perioder.

I starten er det vigtigt at vænne hesten til dækkenernes effekt, fortæller Tina Dufour. Størstedelen af de varmereflekterende dækkener må anvendes alle døgnets timer, mens magnetdækkenproducenterne anbefaler, at hesten står med dækkenet en til fire timer afhængigt af behov og magneternes styrke.

Nyheden fortsætter efter annoncen

Massagedækken

Massagedækkenerne er oftest noget dyrere. Fordelen ved disse er dog, at du hurtigt opnår det ønskede resultat. På massagedækkenerne er massagepanelerne placeret på begge sider af hesten ved hals, skulder, ryg, lænd og bagpart og har oftest tre eller flere forskellige indstillinger eller programmer. Det gør det muligt selv at indstille, hvor kraftigt en effekt dækkenet skal have. Dækkenerne kommer i forskellige prisklasser, hvor de helt dyre kommer med et massageterapisystem produceret af særlige motorer, der med deres eget design og udvikling kommer ned i hestens dybe muskler. Forskellige indstillinger gør det muligt at stimulere muskler og væv, så hesten kan opretholde muskelmassen selv under bokshvile. Systemet stimulerer blodcirkulation og dræner lymfesystemet. Under normale omstændigheder skiller hesten sig naturligt af med affaldsstoffer gennem bevægelse på fold eller under træning. Ved bokshvile kan massagedækkenet hjælpe til øget blodcirkulation og kompensere for den manglende træning og frie bevægelsesmulighed.

Indstillingerne på halslukningerne sikrer, at halsmassagepanelerne opnår optimalt kontakt til halsmusklerne, mens gjordstropperne er designet med kraftig elastik, som har til funktion at sikre, at rygmassagepanelerne opnår optimal kontakt til rygmusklerne.

I starten er det vigtigt at vænne hesten gradvist til massagedækkenet, hvorefter du kan skifte til et højere impulsniveau og derved en højere effekt. Det anbefales at anvende dækkenet op til tre gange dagligt, men det mest realistiske for mange ryttere er nok, at de anvender det før og efter et træningspas.

Få flere gode tips og tricks fra supergroom Tina Dufour i bogen Grooming. Køb bogen HER

Astrid Ø. Sørensen

Tip nyhedsvagten

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Astrid Ø. Sørensen