Vær opmærksom på sikkerheden

11-12-2023 13:24

Trine Askjær-Jørgensen

Når det er koldt udenfor, pakker vi os ind i varmere tøj og fodtøj. I kombination med hesten, et levende dyr med et stærkt flugtinstinkt, og noget af det udstyr, vi bruger, kan det dog godt præsentere nogle sikkerhedsmæssige udfordringer

Copyright Ridehesten.com
Foto: Ridehesten.com/Kristine Ulsø Olsen
Nyheden fortsætter efter annoncen

De seneste uger har vi haft en hel del sne og vinterkulde i Danmark, og selvom sneen mange steder stort set er forsvundet hen over weekenden, så er temperaturen stadig ganske lav. Derfor pakker vi os alle sammen ind i masser af tøj, halstørklæder, huer, varmere fodtøj mv., når vi skal i stalden eller ud at ride. Der er dog lige et par ting, man skal huske at være opmærksom på i forhold til sikkerheden, når man kravler ombord på hesten iklædt alle disse ting.

– Store vinterstøvler kan nemmere sidde fast i stigbøjlerne end almindelige ridestøvler, som er lavet med en smal front, indleder sadelmager Birgitte Funder, der qua sit job ser mange forskellige heste og ryttere i aktion.

Det kan derfor godt være, man lige skal overveje en ekstra gang, om man skal tage nogle ekstra varme strømper i sine almindelige ridestøvler frem for at ride i sine varme staldstøvler. Kan man virkelig ikke holde varmen om tæerne, så kan det være en ide at investere i deciderede vinterridestøvler, som er lavet til formålet.

Nyheden fortsætter efter annoncen

På markedet kan man købe forskellige modeller af lange vinterjakker, der går ned til knæet, så man dermed er helt pakket ind, når man er i stalden eller ude at ride. Jakkerne er ofte lavet med slidser bagtil, så de kan lynes op, og man dermed kan ride med dem på.

– Det er dejlig varmt for os og kan også være det for hesten, for hvem jakken ligger ud over bagparten. Det er dog vigtigt at være opmærksom på, om hesten er tryg ved, at man f.eks. tager den store jakke af og på, mens man sidder på den, eller ved, at jakken "flagrer" lidt rundt, mens man rider, siger Birgitte Funder og fortsætter: – Jeg ser også mange ryttere, der tager skridttæppet rundt om deres ben, mens de skridter varm, samtidig med at snoren på tæppet går ind under hestens hale. Det kan altså godt være farligt, fordi man er helt viklet sammen, hvis der pludselig sker noget. En anden ting er halstørklæder, der flagrer rundt, eller at man har hue/pandebånd på under hjelmen, så både hørelse og udsyn er nedsat. Det kan potentielt blive farligt, hvis rytteren ikke opdager noget, hesten bliver bange for.

Et lille sparetip fra sadelmageren lyder også; lad være med at sætte dit lændedækken fast i læderstroppen på sadlen, som er lavet til at holde stigremmen på plads. Den lille strop er oftest ikke syet voldsom godt fast og kan dermed ikke tåle, at tæppet trækker i den.

– Sæt hellere stroppen fra lændedækkenet om stigeremmen, som dit lår holder på plads, og som også kan gå op, hvis der sker noget, foreslår Birgitte Funder.

Copyright Ridehesten.com
Birgitte Funder. Foto: Ridehesten.com/Trine Askjær-Jørgensen
Thomas Bach Jensen

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Thomas Bach Jensen