Charlotte Kondrup
Det startede med at se ud som om, at banen ville give rigtig mange fejl. Da første halvdel af rytterne have været til start, var kun ganske få ryttere fejlfri. Som forventeligt havde især den smalle lodret rundt i hjørnet givet mange fejl, men ellers lå fejlene generelt godt fordelt rundt på banen.
Men i takt med at klassen fortsatte med den anden halvdel, begyndte nulrunderne at vælte ind. Det betød også at den ene fejlfrie danske rytter i hovedspringningen – Torben Frandsen med Quirock e. Quidam de Revel/Corrado I – røg ud af omspringningen, da det kun var de bedste 10 ryttere fra hovedspringningen der gik videre til omspringningen.
En af nulrunderne stod danske Søren Møller Rohde for. Undervejs på banen var det tydeligt at publikum sad som på nåle, og da Todt Un Prince Ask e. Baloubet du Rouet/Clair de B’Neville lavede nogle lette berøringer i slutningen af banen lød der gisp rundt om i salen. Men de blev hængende, og det lykkedes Søren at ride hurtigt nok til også at være kvalificeret til omspringningen.
Ekstrem spændende omspringning
I omspringningen var første rytter tyske Torben Köhlbrandt med Miss Bubbles e. Balou du Rouet/Papillon Rouge. Han sørgede for maksimal fart og spændning fra start af. Han lagde hårdt fra start, og det tempo holdt han hele vejen rundt. Det sidste spring var den smalle lodret fra hovedspringningen, men nu skulle den tages den anden vej fra. Det gav et langt stykke, hvor det var muligt for rytterne at ride rigtigt stærkt, men det forøgede også risikoen for en bom. Men det holdt Torben Köhlbrandt sig fra – han var fejlfri med tiden 37,09 sekunder, og han havde sørget for at presset var lagt på de resterende ryttere.
Det pres blev næste rytter – Marcus Westergren med Calmere e. Callahan VDL/Quincy mærket af. Han lagde ellers ud med den gode stil, og lagde ekstra hårdt fra start af ved at ride skråt på det første spring, og kunne dermed ride mere direkte på spring nr. to. Samtidig red han også endnu mere snævert rundt i vendningerne, men da udspringet af dobbeltspringet faldt, var sejren nu ude af Marcus Westergrens hænder.
Som tredje rytter i omspringningen lod danske Søren Møller Rohde sig dog ikke mærke af presset. Det var tydeligt at han gik efter en relativ hurtig, men mest af alt fejlfri tur. Men også for Søren – og til stor ærgrelse for publikum – faldt udspringet af dobbeltspringet også for Søren. Det betød at han sluttede med 4 fejl i tiden 41,27 sekunder, hvilket til slut rakte til en 9. plads.
Polske Krzysztof Ludwiczak gjorde et rigtigt godt forsøg på at lægge sig i spidsen af klassen. I vendningen – en volte tilbage mellem spring fire og fem – red han helt eminemt, hvor alt var fuldstændig som det skulle. Der var ikke nogen tvivl om, at den vendning sørgede for en hurtigere tid en Torbens, og især da der også blev redet hurtigt ned til den sidste lodret. Men da den smalle lodret faldt, var sejren nu ude af Krzysztofs hænder, og Torben Köhlbrandt var fortsat i front. Men denne tur rakte foreløbigt til en andeplads!
Tyske Jens Baackmann havde set Marcus Westergrens smarte nummer med at ride skråt på det første spring. Han fulgte op på den gode ide, og samtidig havde han tempoet helt i top. Da han også lykkedes med at ride vendingen med volten tilbage helt perfekt og hele vejen til den sidste lodret holdt det høje tempo, lykkedes det endelig en rytter at slå Torben Köhlmanns tid, og det var med over et sekund! Jens Baackmann red med tiden 36,30 sekunder, og så var det ellers spændende om den kunne holde resten af klassen.
Men der var stadig fem ryttere tilbage i klassen. Den næste var tyske Nisse Lüneberg med Luca Toni e. Lord Z/Landor S, og her var der heller ikke nogen tvivl om at Nisse Lüneberg gerne ville vinde denne klasse. På vej til den sidste smalle lodret fik han sat et ekstremt højt tempo, men det turde han alligevel ikke holde, og det betød at han fik trukket hele to ekstra galopspring ind undervejs. En handling, der uden tvivl muligheden for sejren, men den hurtige og fejlfrie tur rakte alligevel til en foreløbig andenplads.
Så blev det tid til endnu en svensker. Denne gang Viktor Melin, og han gjorde hvad han kunne på Atina. Men Atina er bare ikke lige så hurtig rundt på banen som de foregående heste. Da Viktor samtidig fik givet sig rigeligt plads i vendingen med volten tilbage, så var det ikke nok til en absolut topplacering. Men turen var fejlfri og var med tiden 38,34 sekunder.
Det unge stortalent Pål Flam var tredjesidste rytter på banen. Han gav sig mere tid rundt på banen, og gik tydeligt efter den lidt mere sikre men fejlfrie runde. Og det lykkedes også til fulde, hvor hans tid sluttede på 40,27 sekunder.
Så var der kun to ryttere tilbage til at ændre på det endelige resultat. Den første af de to var Rolf-Göran Bengtsson med avlshingsten fra Holstenerforbundet Crunch. Parret her vandt den 3* Grand Prix til Equitour tilbage i maj måned. Kunne parret vinde endnu en 3* Grand Prix i Danmark? Det var i hvert fald tydeligt, at Rolf-Göran havde tænkt sig at gøre alt hvad han kunne, for også at tage sejren i denne Grand Prix. Han lagde allerede på langsiden inden første spring an med en rigtig god galop, så publikum gispede. Da Rolf-Göran først red over startlinjen, gav han den alt hvad han kunne. Men Crunch springer simpelthen så godt, at han bruger god tid i luften. Da Rolf-Göran red over mållinjen, kunne det ses at de gode spring kostede dem sejren. Med en tid på 36,75 sekunder, var det lige lidt langsommere end Jens Baackmann.
Sidste rytter i omspringningen var Christopher Kläsener med Chacco-Blue-datteren Chaccorina med Larenco til morfar. Han forsøgte at lægge hårdt ud helt fra start af, men sejren var med sikkerhed ikke parrets, da Chaccorina simpelthen drejede fra spring to. Det betød at de sluttede med 4 fejl i tiden 54,45 sekunder.
Det betød at det blev tyske Jens Baackmann der stod for sejren i dette års Stutteri Ask Grand Prix foran svenske Rolf-Göran Bengtsson på andepladsen og tyske Nisse Lüneberg på tredjepladsen.