Merete Haahr
Hestefolk har mange gange oplevet, at deres heste slikker og tygger, også når de ikke spiser. Det ses ofte i en sammenhæng, hvor hesten har været trænet, og adfærden sker tit under træningen eller lige efter. Det er en udbredt opfattelse, at denne form for adfærd betyder, at hesten har lært noget, at den ”tygger på det den har lært”. Andre antagelser lyder på, at hesten tygger og slikker, når den viser overgivelse til sin træner, at den er modtagelig for indlæring.
Studie af vilde hestes slikke- og tyggeadfærd
For at lære mere om denne slikke- og tyggeadfærd hos heste observerede et hold norske forskere adfærden hos vilde heste, som levede under naturlige forhold.
Margrete Lie præsenterede sine undersøgelser på ISES-konferencen i Rom i slutningen af september. Konferencens formål var at give deltagerne en indsigt i den nyeste forskning og bringe denne nye viden ud til hesteejerne på en brugbar og letforståelig måde for at varetage og sikre livskvaliteten for alle heste, uanset størrelse, race eller disciplin.
Forskerholdet brugte 80 timer på at studere en gruppe vilde heste i Ecuador, og de indsamlede data for over 202 situationer, hvor slikke- og tyggeadfærden forekom.
- Vi kiggede på flere vilde heste, som levede uden indblanding fra mennesker for at se, hvordan hestene opførte sig i deres naturlige miljø. Det var vigtigt for os at se den helt naturlige opførsel, og derfor ønskede vi at se hestene uden restriktioner. Hestene i undersøgelsen levede i en stor national park, og i området, vi observerede, var der flere hundrede heste. Ingen hingste havde været fjernet fra flokken, sådan som det er almindeligt hos tamheste, fortæller Margrete.
Holdet ville undersøge, om denne form for slikke- og tyggeadfærd betød underkastelse overfor en anden hest, og de ville også undersøge- om adfærden kunne ses i overgangen mellem stressede og rolige situationer.
Fascinerende resultater
Holdet afprøvede deres idé ved at se på, hvordan hestene mødte hinanden. Hvis slikke-/tyggeadfærden, som hidtil antaget skulle betyde underkastelse, så ville det være den underlegne hest, der udviste tyggeadfærden, når den blev mødt af en truende adfærd fra en dominerende hest.
Forskerholdet observerede og nedskrev flere forskellige former for adfærd, som involverede aggressivt samspil mellem hestene, såsom når heste jagede eller truede en anden hest, og de noterede, hvilken af hestene der udviste tyggeadfærden.
Resultatet var overraskende: holdet fandt frem til at tyggeadfærden blev vist hos begge heste, både hos den underlegne hest, som blev jaget, men også hos den dominerende hest, som kom den anden i møde.
– Det var spændende at se, hvor ofte hestene udviste tyggeadfærd, og det var klart at se, at alle hestene tyggede; ikke kun de underdanige heste, fortæller Margrete Lie og tilføjer:
- Faktisk viste det sig, at aggressive og dominerende heste udviste tyggeadfærden mere end den underlegne modtagerhest, hvilket modsiger den almindelige opfattelse af at tyggeadfærd er et underkastelsessignal.
Der er brug for videre forskning
Forskerne undersøgte også, om tyggeadfærden forekom indimellem stressende og afslappede situationer. De fandt frem til, at størstedelen af hestens adfærd, inden den tyggede, var anspændt, og at langt de fleste af situationerne efter tyggeadfærden var afslappede.
Forskerne kunne konkludere, at tyggeadfærden kunne sættes i forbindelse mellem et skift fra tør mund til dannelsen af spyt i forbindelse med afslapning.
Resultatet af studiet viser, at slikke- og tyggeadfærd hos heste ikke er et underkastelsessignal. Det er en adfærd, som ses efter en anspændt situation, sandsynligvis på grund af tørhed i munden, forårsaget af stress. Forskerne anerkender, at der er brug for mere forskning til at måle stressniveauet i forbindelse med tyggeadfærden.
— Studiet viste, at hestene tyggede mellem anspændte og afslappede situationer, men det er ikke til at se, om det kommer som et udtryk for, at hesten slapper af, eller om tyggeadfærden hjælper hesten til at afspænde. For at undersøge dette, er der brug for et mere kontrolleret studie af tamheste. Ved at undersøge heste i fangenskab fremfor vildheste kan vi måle hestenes hjerterytme, og vi kan få en mere præcis stressmåling, fortæller Magrete Lie.
Viden giver hjælp til bedre træning
Studiet her understreger også, at slikke- og tyggeadfærden ofte kommer efter en stressfuld situation, og det kan bruges om et tegn på, at situationen, der gik forud for tyggeadfærden, var stressende for hesten.
- Denne nye indsigt kan være nyttig viden for almindelige hesteejere. Hvis hesten tygger og slikker, når den bliver stresset, kunne vi måske overveje at ændre noget ved træningen, så hesten blev mindre anspændt. En forståelse af denne og andre lignende former for adfærd kan hjælpe os til at tage bedre beslutninger omkring, hvordan vi træner og håndterer vores heste. Træning skal ikke bare give glæde og mening for mennesker, men også for hestene. Viden om hvordan vi kan give hestene et så godt liv som muligt, både fysisk og psykisk, er en hjertesag for mig, slutter Magrete Lie.