Tyggeadfærd er ikke tegn på underkastelse

17-10-2018 14:47

Er det tegn på samarbejde eller stress, når hesten slikker og tygger? Mange hesteejere oplever, at deres hest slikker eller tygger i situationer, hvor den ikke spiser. Et nyt studie peger på, at hesten udviser denne adfærd efter en stressfuld situation

Copyright Ridehesten.com
Når hesten slikker, er det ikke et tegn på overgivelse, men en adfærd, som ses efter en anspændt situation, sandsynligvis på grund af den tørhed i munden, som forekommer i forbindelse med stress. Foto: Shutterstock.
Nyheden fortsætter efter annoncen

Hestefolk har mange gange oplevet, at deres heste slikker og tygger, også når de ikke spiser. Det ses ofte i en sammenhæng, hvor hesten har været trænet, og adfærden sker tit under træningen eller lige efter. Det er en udbredt opfattelse, at denne form for adfærd betyder, at hesten har lært noget, at den ”tygger på det den har lært”. Andre antagelser lyder på, at hesten tygger og slikker, når den viser overgivelse til sin træner, at den er modtagelig for indlæring.

Studie af vilde hestes slikke- og tyggeadfærd
For at lære mere om denne slikke- og tyggeadfærd hos heste observerede et hold norske forskere adfærden hos vilde heste, som levede under naturlige forhold.
Margrete Lie præsenterede sine undersøgelser på ISES-konferencen i Rom i slutningen af september. Konferencens formål var at give deltagerne en indsigt i den nyeste forskning og bringe denne nye viden ud til hesteejerne på en brugbar og letforståelig måde for at varetage og sikre livskvaliteten for alle heste, uanset størrelse, race eller disciplin.
Forskerholdet brugte 80 timer på at studere en gruppe vilde heste i Ecuador, og de indsamlede data for over 202 situationer, hvor slikke- og tyggeadfærden forekom.
- Vi kiggede på flere vilde heste, som levede uden indblanding fra mennesker for at se, hvordan hestene opførte sig i deres naturlige miljø. Det var vigtigt for os at se den helt naturlige opførsel, og derfor ønskede vi at se hestene uden restriktioner. Hestene i undersøgelsen levede i en stor national park, og i området, vi observerede, var der flere hundrede heste. Ingen hingste havde været fjernet fra flokken, sådan som det er almindeligt hos tamheste, fortæller Margrete.
Holdet ville undersøge, om denne form for slikke- og tyggeadfærd betød underkastelse overfor en anden hest, og de ville også undersøge- om adfærden kunne ses i overgangen mellem stressede og rolige situationer.

Fascinerende resultater
Holdet afprøvede deres idé ved at se på, hvordan hestene mødte hinanden. Hvis slikke-/tyggeadfærden, som hidtil antaget skulle betyde underkastelse, så ville det være den underlegne hest, der udviste tyggeadfærden, når den blev mødt af en truende adfærd fra en dominerende hest.
Forskerholdet observerede og nedskrev flere forskellige former for adfærd, som involverede aggressivt samspil mellem hestene, såsom når heste jagede eller truede en anden hest, og de noterede, hvilken af hestene der udviste tyggeadfærden.
Resultatet var overraskende: holdet fandt frem til at tyggeadfærden blev vist hos begge heste, både hos den underlegne hest, som blev jaget, men også hos den dominerende hest, som kom den anden i møde.
– Det var spændende at se, hvor ofte hestene udviste tyggeadfærd, og det var klart at se, at alle hestene tyggede; ikke kun de underdanige heste, fortæller Margrete Lie og tilføjer:
- Faktisk viste det sig, at aggressive og dominerende heste udviste tyggeadfærden mere end den underlegne modtagerhest, hvilket modsiger den almindelige opfattelse af at tyggeadfærd er et underkastelsessignal.

Nyheden fortsætter efter annoncen

Der er brug for videre forskning
Forskerne undersøgte også, om tyggeadfærden forekom indimellem stressende og afslappede situationer. De fandt frem til, at størstedelen af hestens adfærd, inden den tyggede, var anspændt, og at langt de fleste af situationerne efter tyggeadfærden var afslappede.
Forskerne kunne konkludere, at tyggeadfærden kunne sættes i forbindelse mellem et skift fra tør mund til dannelsen af spyt i forbindelse med afslapning.
Resultatet af studiet viser, at slikke- og tyggeadfærd hos heste ikke er et underkastelsessignal. Det er en adfærd, som ses efter en anspændt situation, sandsynligvis på grund af tørhed i munden, forårsaget af stress. Forskerne anerkender, at der er brug for mere forskning til at måle stressniveauet i forbindelse med tyggeadfærden.
— Studiet viste, at hestene tyggede mellem anspændte og afslappede situationer, men det er ikke til at se, om det kommer som et udtryk for, at hesten slapper af, eller om tyggeadfærden hjælper hesten til at afspænde. For at undersøge dette, er der brug for et mere kontrolleret studie af tamheste. Ved at undersøge heste i fangenskab fremfor vildheste kan vi måle hestenes hjerterytme, og vi kan få en mere præcis stressmåling, fortæller Magrete Lie.

Viden giver hjælp til bedre træning
Studiet her understreger også, at slikke- og tyggeadfærden ofte kommer efter en stressfuld situation, og det kan bruges om et tegn på, at situationen, der gik forud for tyggeadfærden, var stressende for hesten.
- Denne nye indsigt kan være nyttig viden for almindelige hesteejere. Hvis hesten tygger og slikker, når den bliver stresset, kunne vi måske overveje at ændre noget ved træningen, så hesten blev mindre anspændt. En forståelse af denne og andre lignende former for adfærd kan hjælpe os til at tage bedre beslutninger omkring, hvordan vi træner og håndterer vores heste. Træning skal ikke bare give glæde og mening for mennesker, men også for hestene. Viden om hvordan vi kan give hestene et så godt liv som muligt, både fysisk og psykisk, er en hjertesag for mig, slutter Magrete Lie.

Se ISES erklæringen omkring brug eller misbrug af lederskab og opfattelsen af dominans i forbindelse med træning af heste.

Copyright Ridehesten.com
En forståelse for hvorfor hesten slikker/tygger kan hjælpe os til at tage bedre beslutninger omkring, hvordan vi træner og håndterer vores heste. Foto: Shutterstock.

Info

FAKTA BOKS

Margrete Lie fra Norge, Master i Etologi og adfærdskonsulent, har været i lære hos hestetrænere i hele verden for at finde metoder til, hvordan vi behandler hestene på en god måde. Hun har altid været fascineret af adfærden hos vilde heste. Margrete har studeret hos Bent Branderup, Stina Herberg, Ellen Ofstad og Monika Muller og har observeret vilde heste i Ecuador.

Læs også

Ny forskning: Vigtigt drægtighedsprotein

25-09-2011 08:08, af Nina Marie Villadsen
Et vigtigt drægtighedsprotein er blevet identificeret, som både kan hjælpe hopperne til at komme i fol og til ikke at tabe fostret

Placentitis og føllets præstationsevne

20-11-2012 07:18, af Nina Marie Villadsen
Ny forskning undersøger, om der er forskel i præstationsevnen på heste, der kommer fra en sund hoppe og de, som kommer fra en hoppe, der var angrebet af placentitis

Online hestevelfærds konference

31-07-2020 11:55, af Merete Haahr

Er du nysgerrig på hestevelfærd? Vil du vide mere om, hvordan vi giver vores sportsheste et valg? Savner du at få kontakt til andre, som er passionerede for heste og er du interesseret i at samarbejde med andre ryttere? Er det vigtig for dig at være den forandring som din hest har brug for? Nu har du muligheden for at deltage i en online konference om hestevelfærd, lørdag d. 1 august, hvor du kan lære mere om den seneste forskning indenfor heste

Forskning i hestens hjerte

02-01-2015 08:10, af Nina Marie Villadsen

Når topheste pludselig falder om under træning eller konkurrence eller pludselig ikke kan præstere på det samme optimale fysiske niveau, så kan det måske skyldes, at hjertet ikke fungerer så godt mere, eller at hjertet udvikler svære rytmeforstyrrelser, som i værste tilfælde kan føre til hestens død

Vigtige beslutninger påvirkes af vores forhold til hesten

04-10-2021 19:32, af Merete Haahr

Heste og mennesker har et helt unik forhold, men hvordan påvirker det de vigtige beslutninger, vi tager, omkring vores heste, og hvilken betydning har det for vores og hestes velbefindende?

Sammenhæng mellem hestesko og hovskader?

27-07-2016 12:31, af Ann-Sofie Skovlund Eriksen

Kritikere af hestevæddeløbsindustrien har ofte hovskader på hestene som primær bekymring. Dette kan der dog måske snart findes en løsning på, da et forskerhold har udviklet en ny metode til at undersøge netop dette

Hvis hesten selv kunne vælge

21-11-2015 14:00, af Anne-Sofie Schou Munk

Symboler giver heste et valg. I det nordlige Europa, er det almindeligt at bruge dækkener på hestene. Et dækken beskytter hesten mod regn og kulde i dårligt vejr, men det bruges også i forbindelse med andre vejrforhold. 

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Annika Knudsen Lorentsen

Annika Knudsen Lorentsen
25 28 60 63
akl@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Jørgen Hallundbæk er død

Opfinderen, iværksætteren, forretningsmanden og hestemanden, Jørgen Hallundbæk, som sammen med sin familie har begået sig i dansk og international hestesport, er død

Grand Galaxy Win er blevet kastreret

18-01-2022 10:43, af Annika Knudsen Lorentsen

Charlotte Jorsts Grand Galaxy Win, som tidligere har konkurreret i Danmark under Severo Jurado Lopez og som er kåret i Dansk Varmblod, er blevet kastreret 

Helgstrands Lollipop tilbage under engelsk rytter

13-01-2022 18:25, af Thomas Bach Jensen

Marianne Helgstrands tidligere Grand Prix-hest Lollipop er solgt til England, hvor han ved stævnet i Vale View skal starte i denne weekend med sin nye rytter Leah Beckett

Katrinelund nytænker i salg af heste

15-01-2022 12:03, af Christine Krogh Frausing

Katrinelund har stor efterspørgsel fra udenlandske kunder, og da man som køber fra udlandet kan have svært ved at gennemskue om salgsvideoen er redigeret til sælgers fordel, har Katrinelund nu nytænkt en mere troværdig salgsprocess

Hingstekåringen 2022 i Herning bliver gennemført

14-01-2022 10:10, af Thomas Bach Jensen

På baggrund af udviklingen i covid-19-pandemien og de seneste, klare udmeldinger fra sundhedsmyndighederne og regeringen om åbning af messer og kulturarrangementer fra 1. februar forventer Dansk Varmblod at gennemføre Hingstekåringen 2022 i Herning helt som planlagt

Melissa Fobian: – Jeg valgte at gå all in

15-01-2022 15:17, af Christine Krogh Frausing

I Skævinge er Melissa vokset op på hendes forældres gård, hvorfra hendes ridekarriere startede. Siden er hun flyttet til Jylland, hvor hun forsøger at drive en forretning med køb, salg og ridning af heste. Hun købte sin første egen hest som 19 årig, og har siden hen langsomt bygget sin forretning op

To hingste indsynet til 35-dages prøve

13-01-2022 12:17, af Thomas Bach Jensen
Avl|

To 4-årige dressurhingste er i dag indsynet til Dansk Varmblods ekstraordinære 35-dages test på Tørring Ridecenter

Brand i hestelastbil

17-01-2022 06:35, af Christine Krogh Frausing

Hollandske Jessica Poelman, var i fredags på vej til stævne da hendes lastbil pludseligt satte i brand. Årsagen viste sig at være en anden end først antaget

Ridning ved OL er igen et diskussionsemne

15-01-2022 19:03, af Christine Krogh Frausing

Dyrevelfærdsorganisationen PETA (People for the Ethical Treatment Of Animals), har endnu en gang anmodet den Internationale Olympiske Komité om at ridning bliver taget af programmet ved OL

Dronningens erindringsmedalje til Christian Holm

18-01-2022 09:19, af Annika Knudsen Lorentsen

Christian Holm, som er eskadronchef i Gardehusarregimentets Hesteskadron, er blandt dem som har fået tildelt erindringsmedaljen i anledningen af Hendes Majestæt Dronning Magrethes 50-års regeringsjubilæum