Mathilde Louise Stenild Brejner
Når man vælger at ride TREC, er det samarbejdet mellem hest og rytter, som kommer på prøven. Derfor rides en del af prøven på en forhindringsbane, hvor hestens lydhørhed afprøves. Ekvipagen skal også teste deres samarbejde i en terrændel og vise, at de har styr på gangarterne i en gangartskontrol. Alle tre dele giver point, som til sidst bliver lagt sammen og er med til at afgøre, hvem der vinder TREC-konkurrencen.
Det hele startede med Facebookopslag
For Maria Juul Rasmussen startede det hele med, at hendes Facebookven postede nogle billeder fra, da hun var til VM i TREC i Spanien i 2016. Maria syntes, at det så sjovt ud, og så faldt det netop sammen med, at hendes hest havde haft en periode, hvor den ikke rigtig syntes, at det var så sjovt at springe mere. De red stadig dressur, og det gik også rigtig godt, men Maria kunne godt mærke, at det var ved at blive en tand for kedeligt med dressur hver dag. Derfor tænkte hun, at hun ville give TREC et skud og kaste sig ud i at afprøve disciplinen.
Marias hest Moremoney Magneto er oprindeligt en projekthest, hun fik foræret, da den daværende ejer fik en blodprop. Det har krævet mange timers arbejde at gøre ham til den hest, han er i dag, som både kan og vil, fortæller Maria. I lang tid red de både dressur, ridebanespringning og military sammen, men en dag sagde Moremoney Magneto som sagt ”nej tak,” og banen var dermed banet for, at Maria kunne prøve noget helt andet.
Kort vej til internationale stævner
Hele sidste år red Maria en del stævner i de lette klasser og hver gang gik det rigtig godt, så hun vandt i hvert fald én af delene i de TREC-konkurrencer, hun stillede op i. Efterhånden og systematisk har Maria gjort sværhedsgraden sværere og sværere – og hun har nu blandt andet nået at ride et internationalt stævne i Tyskland, som har givet hende noget dyrtkøbt erfaring, hun kan sætte i spil til EM i Frankring. For Maria og Moremoney Magneto er nemlig blevet kvalificerede til at ride EM i TREC senere på året.
Noget af det, der tiltaler Maria ved at ride TREC, er, at man næsten ikke kan få et dårligt stævne, hvor man bliver diskvalificeret, fordi reglerne i TREC er skruet sådan sammen, at hvis der er en forhindring, man ikke har lyst til at springe eller forcere, så skal man ikke. I stedet rider man bareover til banevagtyen og siger, at man ikke har lyst til at ride den forhindring, og så får man ikke point for den. Det betyder meget forenklet sagt, at man kan sammensætte sit ridt, så det passer til hesten og rytterens stærke og svare sider. Den del af TREC kan Maria vældig godt lide.
Maria synes også, at det er herligt, at der er plads til alle niveauer helt fra begynder til elite til det samme TREC-stævne. For hende betød det helt konkret, at hun hurtigt kom ud og fik erfaring med at ride til et internationalt stævne. Maria synes også, at det er fedt, at alle hesteracer er repræsenteret lige fra varmblodsheste til islandske heste – ja sågar et mulddyr har hun set deltage i et TREC-stævne.
Fokus på samarbejdet
Når man rider TREC skal samarbejdet mellem hest og rytter være i orden. Blandt andet skal man ud på en strabadserende tur i terrænet, hvor man skal forcere naturlige forhindringer og samtidig ride efter kort og koordinator. For at det kan lykkedes skal hesten være god til at stole på rytteren og være meget lydhør.
-Moremoney Magneto giver sig altid 100 procent, og han er helt med mig, fortæller Maria.
Blandt andet kan hun mærke, at han er meget lydhør, fordi hun har trænet så meget dressur på ham. For selvom Moremoney Magneto kun er 145 cm høj, så har Maria alligevel startet dressur helt op til MA-niveau på ham i klasser for de store heste, da han er opklasset fordi Maria er 42 år gammel.
-Så hvis jeg siger til ham, at han skal gøre det, så stoler han på mig og gør det, jeg beder ham om. Han er en dejlig hest, som har ja-hatten på, fortæller Maria.
I delen, hvor gangarterne skal tjekkes, har Maria også været vant til at få mange point, fordi man skal ride en meget kort galop og skridte i hurtig skridt. Begge dele er noget, hun har været vant til, i de mange dressurklasser hun har startet – og det høster hun nu point på i TREC-klasserne.
Plads til alle i TREC
Når man spørger Maria, hvad hun mener, at TREC tilfører sporten, er svaret meget klart:
”Alsidighed – TREC er en sportsdisciplin, hvor islandske heste og varmblodsheste mødes til samme stævne. TREC hiver fat i alle turrytterne og sørger for, at vi får uddannet de ryttere, som ellers ikke ville få noget undervisning,” fortæller Maria der som uddannet rideskoleassistent har et hjerte, der brænder for at få fat på bredden.
Maria forbereder sig til EM i TREC ved at ride en del dressur, men derudover også terrænspring, forhindringsbaneøvelser og konditionstræning. Moremoney Magneto ser jævnligt både kiropraktoren og sadelmageren, så Maria er sikker på, at han fysisk kan præstere det, hun efterspørger fra ham. Derudover er det planen, at Maria skal deltage et i et kursus over to dage, hvor en international dommer hjælper hende med at få de sidste ting på plads før EM.
-Jeg går efter en god oplevelse, vor jeg kan løse øvelserne på idealtid. Og så håber jeg, at Moremoney Magneto kan holde hovedet koldt under hele stævnet, så vi kan gøre en god figur nede i Italien. Sidst, men ikke mindst, skal vi hente erfaringer i år, og så kan det være, at vi kommer tilbage til næste år og er endnu stærkere og mere erfarne, siger Maria.
Bliv klogere på hvad TREC er
TREC består af 3 faser: POR, MA og PTV.
POR er den franske forkortelse for Orienteringsridtet. Rytteren skal på et udleveret kort aftegne stævnearrangørens rute og derefter ride ruten ved at følge det selvtegnede kort. I de letteste klasse kan der udleveres optegnet kort eller rides efter markeret rute – men da ruterne tilrettelægges efter klassernes sværhed, er det let at aftegne og ride efter kortene i de lette klasser. Det drejer sig ikke om at komme hurtigst gennem ruten – der rides efter oplyste hastigheder, der kan skifte op til flere gange undervejs
MA er den franske forkortelse for Gangartskontrol. Der rides 75-150 m i en langsom galop på et markeret spor (i de letteste klasser kan man trave/tölte i stedet for) og derefter skridtes der tilbage i en hurtig og jordvindende skridt.
PTV er den franske forkortelse for Forhindringsbanen, der afspejler de opgaver/forhindringer man kan møde på en lang tur i naturen fx åbne en låge, ride gennem vand, over en bro osv. I PTV afprøves hestens tillid, mod, håndterbarhed og sikkerhed på benene samt rytterens korrekte brug af hjælpere og kendskab til forcering af forhindringer i naturen. Modsat andre discipliner er det muligt at udelade visse forhindringer (man optjener så ikke point ved den forhindring) – men man udgår heller ikke af stævnet.
Kilde: Dansk Ride Forbund
Artiklen er første gang udgivet på Everhorse.dk, som ejes af Mediehuset Wiegaarden, der også ejer ridehesten.com