Danmark var til EM i TREC

18-09-2024 10:12

I forrige weekend var et dansk landshold afsted til europamesterskaberne i TREC i Holland, og trods udfordringer undervejs repræsenterede de danske ryttere nordisk TREC-sport på flot vis 

Copyright Ridehesten.com
Det danske TREC hold ved EM 2024 i Holland. F.v. Lisa Kjær Andersen, Finn Märcher, Maria Rasmussen og Christina Svensen. Foto: TREC Danmark
Nyheden fortsætter efter annoncen

Tre danske ekvipager rejste i starten af september til Holland, hvor de i dagene 6.-7. september deltog til EM. Her var der 51 startende ekvipager fra 13 europæiske lande, som dystede om medaljerne. 

Den danske bruttotrup bestod af fire ekvipager indtil få uger før EM, hvor en desværre meldte fra, så TREC Danmark tilmeldte et hold bestående af:

- Lisa Kjer Andersen på Gustur vom Kranichtal

- Maria Juul Rasmussen på Moremoney Magneto 

- Christina Svensen på Starline Alrakis 

Hvert land kan stille med seks ryttere. Fire ryttere kan deltage i holdkonkurrencen, hvoraf resultatet fra de tre bedst placerede tæller med i holdmesterskabet, så resultaterne fra alle tre danske ekvipager talte med. 

Selvom Danmark er lille i international TREC sammenhæng, så deltager danske seniorryttere faktisk ved europamesterskaberne, lyder det fra TREC Danmark.

Nyheden fortsætter efter annoncen

Stærk dansk indsats trods uheld
Mesterskabets bedste dansker blev Maria Juul Rasmussen med en 24. plads med 312 point, mens Christina Svensen besatte 29. pladsen med 301 point. Lisa Kjer Andersen endte som nr. 46 med 100 point.

Resultaterne skal ses ud fra, at Lisas hest tabte en sko efter 4 km ud af orienteringsrutens 40 km, og da Lisa havde glemt at få en boot med, så viste hun sin indsigt og red taktisk: Dvs. hun kortede ruten af, hvor hun tænkte, at det var smart, og så ventede hun ca. 45 min, inden hun red til videre på ruten, hvor hun forventede at næste post lå for så at undgå strafpoint i form af tidsfejl. Derudover var det også dyrt for de danske ekvipager, da ingen af dem sprang PTV-banens terrænforhindringer på 110 cm. Der mistede de danske ryttere hver især 30 point ud af 160 mulige i den disciplin, forklarer TREC Danmark i en pressemeddelelse.

I international sammenhæng er de nordiske lande små nationer inden for TREC ridning. F.eks. stillede Sverige op med en enkelt seniorrytter. Det er derfor utroligt, at Danmark kan stille med et landshold. Det skyldes hovedsageligt, at de kvalificerede har stor international erfaring fra tidligere års mesterskaber og fra starter til udenlandske stævner – i år i bla. Eersel i Holland og i Forsby i Sverige.

Copyright Ridehesten.com
Lisa Kjær Andersen på Gustur ved starten af førstedagens 40 km orienteringsridt. Foto: TREC Danmark

Stor forskel landene imellem
Frankrig er en af de dominerende nationer indenfor TREC ridning, og det var også tydeligt at se på resultatlisten til dette års EM, hvor de tre førstplacerede i seniorklassen var franske ryttere. Tilsvarende var det i holdkonkurrencen, hvor Frankrig tog guldmedaljen efterfulgt af hhv. Spanien, Belgien og Schweiz.  

Den franske dominans skyldes bl.a., at TREC er opfundet i Frankrig, hvor rideturistguider konkurrerede i fritiden, samt den franske geografi med store offentligt-tilgængelige landskaber og bjerge. Det har gjort TREC til en populær sport i Frankrig, hvor der til et nationalt TREC-stævne nemt kan være flere hundrede tilmeldinger.

Copyright Ridehesten.com
Maria Rasmussen på forhindringen ”Ride 8-tal i galop med én hånd”. Foto: TREC Danmark

Danmarks holdleder udnævnt til international dommer
Ud over rytterne deltog også en af Danmarks to internationale dommere nemlig Tina Foldager, som tjekkede chip ved dyrlægekontrol og dømte vandforhindring i terrænet. Finn Märcher var holdets Chef d’ Equipe ved EM 2024, ligesom han var ved VM i Italien i 2018 og EM i Frankrig i 2022. Umiddelbart efter hjemkomsten fra EM blev Finn optaget på det internationale TREC-forbunds liste over internationale dommere – dermed har Danmark nu tre dommere på listen.

Kilde: Pressemeddelelse TREC Danmark

Anna Pørtner

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Anna Pørtner