Tre danskere i top-10 ved OL

04-08-2024 13:37

Trine Askjær-Jørgensen

I denne nyhed opdaterer vi løbende fra Grand Prix Kür, som udgør den individuelle finale ved OL i dressur i Paris. Det gør vi, når de danske og flere af toprytterne har været på banen og selvfølgelig med kommentarer fra vores OL-dressurekspert Christine Winther Prip

Copyright Ridehesten.com
Foto: Ridehesten.com/Kristine Ulsø Olsen

I dag er det blevet tid til at uddele de individuelle medaljer ved OL i dressur ved Versailles i Paris, inden det mandag og tirsdag er tid til de absolut sidste ridesportsklasser, nemlig den individuelle finale i springning.

I går blev holdmedaljerne fordelt, og i dag skal de 18 bedste, som er gået videre fra den indledende Grand Prix, til start i Grand Prix Kür for at dyste om guld, sølv og bronze.

Fakta
Dommerne i Grand Prix Special - Ground Jury

Dommerpanelet i Grand Prix Special består af:

  • C: FRA Raphael Saleh
  • K: USA Michael Osinski
  • E: NED Mariette Sanders
  • ​H: GER Henning Lehrmann (overdommer)
  • M: GBR Isobel Wessels
  • B: DEN Susanne Baarup Christensen 
  • ​F: SWE Magnus Ringmark 
Fold up

Her på siden opdaterer vi løbende med kommentarer fra vores OL-dressurekspert Christine Winther Prip efter hver danske ekvipage og de bedste af de øvrige ekvipager. Du finder den seneste opdatering øverst.

Start- og resultatliste for Grand Prix Kür.

Opdateret kl. 13.37:

Som den allersidste ekvipage i klassen og dressurrytter ved OL kom 32-årige Cathrine Laudrup-Dufour på banen med den 15-årige hannoveranerhoppe Mount St John Freestyle e. Fidermark/ Donnerhall. Det er Dufours tredje OL og med den tredje hest, som hun har kendt knap et års tid. Spændingen var i top, da parret red deres kür til tonerne af bl.a. Stromae med ”Formidable” og Celine Dions ”My Heart Will Go On” fra filmen Titanic. Desværre sprang Freestyle i galop sidst i den fri trav, og der var nogle småting hist og pist. Selvom sværhedsgraden og det kunstneriske var i top, var det med 88,093% ikke nok til en medalje. Guldet gik til Jessica von Bredow-Werndl, der som den eneste red over 90%.

– Kæmpe sværhedsgrad og flotte, flotte øvelser, men kampen er benhård i toppen, og selv en lille fejl kan afgøre, om det er guld, eller om det er helt ude af medaljerne. Desværre kommer der flere usikkerheder undervejs i dag. Forventningerne var kæmpestore, og selvom det ikke blev medalje, kan vi med rette være meget stolte af Cathrine og Freestyle, der har præsteret så flot under hele dette olympiske mesterskab, siger Christine Prip.

Opdateret kl. 13.20:

Som andensidste rytter kom den forsvarende, olympiske mester, 38-årige Jessica von Bredow-Werndl på banen sammen med den 17-årige trakehnerhoppe TSF Dalera BB e. Easy Game/ Handryk. Dalera så skarpere ud, end hun har gjort de sidste to gange, hvor hoppen har stukket tungen noget ud i den ene side. Parret leverede en kür med ultrafransk musik og mange højdepunkter, kun lige et par småting hist og pist. Jessica lægger sig i front med 90,093%.

– Dalera er tilbage! Løsgjort og tilpas, stor harmoni og indlevelse. Stor sport, siger Christine Prip.

Opdateret kl. 13.10:

34-årige, hollandske Dinja van Liere bragte virkelig sig selv og 12-årige Hermès N.O.P. e. Easy Game/ Flemmingh i spil til en topplacering efter sådan en flot kür. Parret, som vandt dobbelt individuelt bronze ved VM i Herning 2022, er måske ikke helt lykkedes med at levere deres bedste i de to første ridt, men i dagens kür gav de den fuld gas, og det fik de 88,432% for.

– Superflot og fejlfri tur. Overbevisende helt regelmæssig og meget aktiv piaffe- og passagetur. Sikkert galoparbejde og sjov, energisk kür med masser af pophits, dog måske med lidt mange skift af numre undervejs. Men absolut godkend tur, siger Christine Prip.

Copyright Ridehesten.com
Dinja van Liere og Hermès. Foto: Ridehesten.com/Kristine Ulsø Olsen

Opdateret kl. 13.08:

Charlotte Fry og Glamourdale e. Lord Leatherdale/ Negro er som bekendt regerende verdensmestre fra Herning i 2022, og det er den 28-årige brites andet OL. Christine Prip siger om deres ridt i dag, som giver dem 88,971%:

– Charlotte og Glamourdale kom med deres VM-Queen-kür, som sædvanligt med imponerende galoparbejde, dog med lidt spændinger i piruetterne til venstre, hvor Glamourdal taber venstre bag. Masser af højdepunkter, men ikke med helt samme lethed som Isabell og Wendy, som de lægger sig ind bag i det samlede klassement.

Copyright Ridehesten.com
Charlotte Fry og Glamourdale. Foto: Ridehesten.com/Kristine Ulsø Olsen

Opdateret kl. 12.57:

55-årige Isabell Werth, der er verdens mest vindende dressurrytter, rider i Paris sit syvende OL, denne gang med et relativt nyt partnerskab i den 10-årige dansk varmblodshoppe Wendy de Fontaine (tidl. Queenparks Wendy) e. Sezuan/ Blue Hors Soprano (opdr. Kurt Gosmer). Isabell kan bare noget helt særligt, både med at ride kür, men også med ridning og heste i det hele taget, og i Wendy har hun tydeligvis virkelig fået sit match. Efter en pragtpræstation af en kür lægger hun sig sikkert i front med hele 89,614%.

– Just wow! Helt fantastisk kür, stor harmoni og fantastisk musik, der virkelig får følelserne frem. En lille bagbensfejl i etterchangementerne og en taktfejl i den sidste øgning er det eneste, der var at sætte på et rigtigt Isabell OL-ridt på den danske hoppe, siger Christine Prip.

Opdateret kl. 12.42:

31-årige Nanna Skodborg Merrald rider i Paris sit andet OL. Sidste gang var det med Blue Hors Zack i Tokyo, som hun også var på det guldvindende VM-hold med i Herning 2022, og denne gang er det med Zacks søn, den 16-årige vallak Blue Hors Zepter e. Blue Hors Zack/ Wolkentanz II. På banen i dag leverede parret mange flotte øvelser, men desværre også nogle fejl hist og pist, som betød, at de måske ikke red deres højeste score. Det blev til 83,293%.

– Nanna viser Zepter i et flot sidebillede. Desværre indsniger der sig flere små fejl, der lidt akkumulerer, selvom Nanna og Zepter får vist bl.a. superflotte piruetter og meget sympatisk ridning, fortæller Christine Prip.

Opdateret k. 12.23:

34-årige Daniel Bachmann Andersen rider sit første OL her i Paris, og det gør han med den 13-årige westfalerhingst Vayron e. Vitalis/ Gloster, som han i går var med til at sikre Danmark holdsølv på. Igen i dag trykkede Vayron sig lidt i det ene hjørne, hvor han havde fået øje på noget, men Daniel håndterede det på flotteste vis og guidede den store hest videre. Han gav den gas det sidste stykke af midterlinjen i passage med tøjlerne i én hånd. 84,850% blev det til og ind mellem Hester og Moody som foreløbig nr. 2.

– Superflot tur af Daniel og Vayron. Vayron har lidt store øjne i starten, men Daniel administrerer det med stor rutine og indføling, og herefter spiller turen. Det er imponerende at se det bånd, der er opbygget mellem de to. Ingen tekniske fejl og bare stor føling og super timing fra Daniel, siger Christine Prip.

Opdateret kl. 12.03:

Selvom briterne er foruden Charlotte Dujardin på holdet, er de bestemt ikke til at kimse af ved dette OL. Reserven Becky Moody med Jagerbomb e. Dante Weltino OLD/ Jazz, der rider undervisning hos landsholdskollegaen Carl Hester, overraskede virkelig positivt i Grand Prixen tidligere på ugen, og den stil fortsatte hun både i går og i dag, hvor det blev til 84,357% efter en flot kür.

– Super præstation af Becky og Jagerbomb med stor harmoni, super kontakt i en flot åben form på en tilpas hest. Teknisk klassisk veludført. Flotte traversader og rigtig gode, aktive og regelmæssige piaffer. En lille spænding i skridt, men derefter en sikker galoptur med stor sværhedsgrad. Super stemning i Tom Jones-freestyle. Jeg skruede op for lyden, fortæller Christine Prip.

Copyright Ridehesten.com
Becky Moody og Jagerbomb. Foto: Ridehesten.com/Kristine Ulsø Olsen

Opdateret kl. 11.47:

57-årige Carl Hester er en af de allermest erfarne ryttere i feltet og rider her sit syvende OL. Han var bl.a. med på det guldvindende, britiske hold ved OL i London 2012. Sin erfaring demonstrerede han i dagens kür med 14-årige Fame e. Bordeaux/ Rhodium, som han guidede rundt i koreografien på smukkeste vis. Det gav en føring på 85,161%.

– Forbilledlig kontakt til hestens mund. Super balanceret, løsgjort og ligeudrettet hest og fremvist med helt blød hånd fra Carl. En lille spænding i anden piruette, men Carl redder det hurtigt. Superflotte fuldstændig lige seriechangementer og herefter flotte piruetter. Virkelig overbevisende koreografi med høj sværhedsgrad, der udføres med største selvfølgelighed. En total demonstration i god ridning fra mesteren selv. Superflot, besnærende og ubesværet kür, der gik lige i hjertet på mig, fortæller Christine Prip.

Opdateret kl. 11.34:

Norge er ved OL repræsenteret af bare to ekvipager; én i springning og én i dressur. Sidstnævnte er den norske dressurrytter Isabel Freese, der er bosat i Tyskland, hvor hun arbejder hos Paul Schockemöhle. Hun er til start på den 12-årige hingst Total Hope OLD e. Totilas/ Blue Hors Don Schufro (opdr. Christine Arns-Krogmann), som er ejet af danske Lone Bøegh Henriksen fra HP Horses i fællesskab med tyske Paul Schockemöhle samt Isabels far Øivind Bache. Parret havde tidligere på ugen en rigtig flot start i Grand Prix, hvor de kvalificerede sig som en af de 18 bedste direkte til søndagens kürfinale, hvor det i dag blev til 83,050%.

– Stærk start med afspændt og udtryksfuld piaffe og passage. Elastiske og smidige traversader og god kontakt, en lille misforståelse ind i piaffe, der bliver gennem skridt. Skridten mister lidt klar takt i starten i dag. Super udtryksfulde og lige serier og flotte satte piruetter med flotte vinkler. En lille usikkerhed ud af en ellers super linje med etterchangementer direkte ind i 2’ere. Puplikum er begejstrede og klapper Total Hope og Isabel af midten, der desværre får tændt lidt rigeligt op for ham, og der indløber en stort taktfejl i den fri trav. Super kürkomposition med musik, der spiller og velfortjent flotte 83%, siger Christine Prip.

Copyright Ridehesten.com
Isabel Freese og Total Hope OLD. Foto: Ridehesten.com/Kristine Ulsø Olsen

Opdateret kl. 11.25:

Efter en kort pause fortsatte küren med Tysklands første rytter på banen i dag, 37-årige Frederic Wandres med Bluetooth OLD e. Bordeaux/ Riccione, der i går var en del af det guldvindende hold. Wandres er ikke landets allerstærkeste kort, men har hele vejen igennem OL leveret stabile præstationer, og det gjorde han også i dag med 81,350%.

– Wandres kommer godt fra start med fin, blød kontakt, savner lidt mere løft i passage, men en god skridttur. Han får redet nogle noget store piruetter, hvor Bluetooth godt kunne sætte sig flottere med mere lukkede vinkler. Hesten springer kortere i changementerne til venstre. Parret fanger en rigtig god stemning i musikken med The Jacksons og Earth, Wind and Fire, superfin kürkomposition og god harmoni, siger Christine Prip om ridtet.

Copyright Ridehesten.com
Frederic Wandres og Bluetooth OLD. Foto: Ridehesten.com/Kristine Ulsø Olsen

Opdateret kl. 10.26:

Polske Sandra Sysojeva rider i Paris sit første OL, men har overrasket utrolig positivt ved legene her sammen med den kun 8-årige, sorte oldenburgerhoppe Maxima Bella e. Millenium/ Christ, som hun også har deltaget ved UVM i Verden med i 2021. Som anden rytter på banen hev hun endnu en score over 80% hjem, nemlig 80,075%, og er indtil videre lige efter Kittel. Om ridtet fortæller Christine Prip:

– Mega passage med overskud og flot flot løft samt imponerende piaffepiruetter i hel klar regelsmæssighed. Fin let kontakt. Den samlede skridt bliver lidt uklar, og der kom en lille fejl i begge overgange efter fri galop. Af midten for en hånd i deres signaturpassage, og publikum er begejstrede. Skøn musik, der passer rigtig godt til parret og meget velfortjent over 80%.

Copyright Ridehesten.com
Sandra Sysojeva og Maxima Bella. Foto: Ridehesten.com/Kristine Ulsø Olsen

Opdateret kl. 10.11:

Første rytter på banen i dag var svenske Patrik Kittel med den 12-årige vallak Touchdown e. Quaterback/ Sack. 48-årige Kittel er en af de mest succesfulde, svenske ryttere, som bl.a. har været med til OL i Rio 2016, London 2012 og Beijing 2008 for ikke at tale om flere verdensmesterskaber. Med Touchdown blev han tidligere på året nr. 2 ved World Cup-finalen i Riyadh. I dag åbnede parret så ballet i Grand Prix Kür og lagde ud med flotte 80,854%.

– Det var en flot, fejlfri tur med godt flow og en tydeligt glad Patrik, siger Christine Prip om ridtet.

Copyright Ridehesten.com
Patrik Kittel og Touchdown. Foto: Ridehesten.com/Kristine Ulsø Olsen
Fakta
Fakta om Christine Winther Prip
  • Mange års erfaring som dressurrytter og har uddannet flere heste op til Grand Prix.
  • Er i regi af Dansk Ride Forbund udnævnt som overdommer, og er i det internationale rideforbund FEI 4* dommer.
  • En af Christines kompetencer er, at hun er god til at kommunikere og udtrykke sig. Hun har en bachelor i erhvervssprog og medier.
  • Hun er ansat som koordinator for avlsledelsen hos Dansk Varmblods på Vilhelmsborg.
Copyright Ridehesten.com
Christine Winther Prip. Foto: Ridehesten.com/Annette Boe Østergaard
Anna Pørtner

Tip nyhedsvagten

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Anna Pørtner