Traditionel Kørselsstævne på idylliske Brahetrolleborg

25-07-2022 09:48

Christine Krogh Frausing
Skribent

Kørsel er en hestesport der lever et stille liv, uden alt for meget opmærksomhed. Kigger man dog godt efter, eller er fan af køresporten, sker der faktisk en del. Blandt andet i den forgangne uge, har der været godt gang i sporten, hvor det årlige kørselsstævne i Traditionel Kørsel, har været afholdt i de smukke omgivelser på Brahetrolleborg. Derudover kan man se frem til DM, der afholdes sidst i denne uge

Copyright Ridehesten.com
Tania Milling Varmdal og Friseren Pelle, med en Prins Albert Stanhope Phaeton vogn. Foto: Privat
Nyheden fortsætter efter annoncen

Brahetrolleborg på Fyn, i romantiske omgivelser, afholdt Fyens Køre Selskab sin årlige konkurrence i  traditionel kørsel, for originale hestevogne - helst fra før 1945. Konkurrencen består af en vurdering af ekvipagen, om hest, seletøj, vogn, kusk og passagerer passer sammen, og om det kommer fra samme tidsalder og miljø. 

Vinder af den samlede konkurrence blev Tania Milling Varmdal, fra den arrangerende forening Fyens Køre Selskab, med en ”Prins Albert Stanhope Phaeton" vogn, bygget i Frankrig, restaureret i 2008, forspændt Friseren Pelle på 9 år, og med Sophi Hoffmann som passager. 

Copyright Ridehesten.com
En Prins Albert Stanhope Phaeton vogn. Foto: Privat

Vognen er sandsynligvis bygget omkring århundrede skiftet 1900. Umiddelbart ligner den et utal af andre vogne, hvor ejeren - herremanden selv - kørte, med plads til staldmand bag på, der kunne overtage, hvis nødvendigt. Det kunne være når ejeren skulle til møde eller selskabelighed. Men ved nærmere øjekast, ses et håndtag mellem lygten og baghjul. Det vidner om en fortælling om vognen. For når man er til selskabeligheder, kan man jo godt blive lidt træt, eller være ude af stand til at køre forsvarligt hjem. Derfor kan man, ved at løsne 4 mønstringer, flytte sæde med kalechen til bagsædet og bagsædet til kuskesæde, så kusken kan køre hjem, og ejeren side behageligt i skygge eller i ly for vejret, når kalechen er slået helt op. 

Copyright Ridehesten.com
Kusk, Kurt Kruse Madsen, og svigerinden. Foto: Jørn Ungsturp.

14 ekvipager var til start, de fleste med fine herskabsvogne, men også to arbejdsvogne, den ene en fjedervogn fra et lille husmandssted omkring 1920’erne med hø og høtyv. Hvis man ikke viste bedre var det som en Morten Korch film. Kusken var Kurt Kruse Madsen, der sammen med sin svigerinde passede perfekt til et husmandspar, der kom lige fra marken af. Ingen olie på hovene, hesten var pæn soigneret, men ikke som i topsport regi, som heller ikke ville være passende til et husmandsspand der kom lige fra marken. Men også en fortælling om en nok så vigtig ekvipage, der skaffede penge til føden for en stor del af befolkningen, der levede af et lille landbrug, i begyndelsen af det 19’ århundrede. 

Copyright Ridehesten.com
En del af konkurrencen var en tur på godt 13 km i skovene ved Brahetrolleborg, der skulle køres med en gennemsnits hastighed på 9 kilometer i timen. Her er det Jens Larsen's 2-spand med Frederiksborg heste på 6 og 8 år. Foto: Reno Olesen.

Topsport

Danmarksmesterskaberne i kørsel med hest og vogn afvikles fra på onsdag, med en officiel åbning og konkurrencer fra på torsdag d. 28. juli på Vendsyssels Køreforenings kørecenter, Vester Hassingvej 39, 9330 Dronninglund.

Der afvikles to slags Danmarksmesterskaber, for ikke alle klasser  er svære nok, eller har deltagere nok på landsplan, til at kunne kæmpe om guldmedaljer fra Danmarks Idrætsforbund. 

26 kuske har kvalificeret sig til at kæmpe om Danmarks Idrætsforbund’s guldmedalje, i 4 klasser, 1- og 2-spand, hest og pony. Flere af de kuske har i forrige uge været i Holland til et international stævne, og kom hjem med gode resultater der lover konkurrence om medaljerne på Vendsyssels Kørecenter. Den regerende Danmarksmester i 1-spand ponyklassen Karina Blaabjerg fra Midtjyske Køre Selskab, blev samlet nr. 5, men blev slået af en dansk konkurrent, Lise Halkjær fra Vestjysk Køre Selskab, der blev nr. 3 ud af 36 blandt nogle af verdens bedste kuske. 

Copyright Ridehesten.com
Forhindringskørsel på Vendsyssels Kørecenter. Foto: Privat
Nyheden fortsætter efter annoncen

I klassen for 2-spand pony var der to danske deltagere i Holland som også stiller op til DM. Niels Schelde Petersen fra Vestjysk Køre Selskab, der blev nr. 10 og Louise Kaiholm fra Slesvigske Køre Selskab, der blev nr. 17 ud af 33 deltagere i klassen. Den regerende danmarksmester i 2-spand pony klassen er Lars Jespersen Dau fra Slesvigske Køre Selskab. Han var også i Holland, men valgte her at startet med 4-spand, hvor han blev nr. 16 ud af 23 kuske i klassen. Han stiller op med 2-spand til DM for at kunne vinden DIF’s guldmedalje, og komme på deres danmarksmesterliste, hvor han har været placeret med guld siden 2002. 

I klassen 2-spand hest er det Hans Henrik Mosegaard Nielsen fra Dansk Køre Selskab på Sjælland, der er regerende Danmarksmester, men han har 7 konkurrenter der gerne vil være den næste. I klassen 1-spand hest er regerende Danmarksmester Henrik Høper, der har 9 konkurrenter der gerne vil overtage den titel.

Der er gratis adgang, dog skal der betales 50 kr. for at parkere en bil. Der er mulighed for at købe mad og drikke på kørecenteret. 

Se mere her.

Træning og nye kuske

Danmark har to kuskeskoler, Henrik Høper, der ovenikøbet har en diplomuddannelse fra England i at undervise kuske, og Gittes Kuskeskole ved Gitte Kragelund Buchholt. Henrik Høper var vært for Dansk Køre Forbunds juniorerlejr, hvor unge kuske med egen pony i en lille uge var i træningslejr før DM, eller bare for at få undervisning. De var delt op i to hold, de yngste, og de lidt ældre. Begge hold fik træning i dressur, maraton og forhindringskørsel, og lejropholdet blev afsluttet med en konkurrence.

Copyright Ridehesten.com
På bageste rækker ses fra venstre mod højre, Susann og Josephine Malmqvist, organisator og hjælper, Henrik Høper, træner og Nan Claudia Guldborg, madmor På bænken de yngste kuske: Frida, William F., William W., Julia, Karla, Dotea. Foto: Privat

Gittes kuskeskole ved Rødding, er for kuske uden egen pony. Gitte har shetlandsponyer og koldbolds heste i sin stald, som bruges i undervisningen. Eleverne lærer at håndtere og lægge seletøj på, samt alle former for kørsel, også hvor der ikke er vogn bagefter, men redskaber eller træstammer. Der var 10 børn fra 8 – 14 år i en kørelejr her i juli måned. 

//Pressemeddelelse

Anna Pørtner

Tip nyhedsvagten

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Anna Pørtner